Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Trendikkäät savulohirieskat – durran sijaan kvinoasta

Alkuperäinen tarkoitukseni oli tuunata tämän blogin savulohirieskareseptiä trendikkäämmäksi korvaamalla osa leipätaikinan jauhoista durralla. Kiinnostuin durrasta selaillessani netissä tämän vuoden terveystrendejä esitteleviä sivustoja. Halusin kokeilla durrajauhoja luettuani  netissä muutaman ylistävän artikkelin sorghum-nimisestä muinaisesta viljakasvista.

Google paljasti sorghumin olevan yksi maailman eniten viljellyistä viljakasveista riisin, vehnän, maissin ja ohran jälkeen. Sain myös tietää  maailmasta löytyvän noin 60 durralajiketta, joista tärkeimpänä pidetään viljeltyä sorghum bicolor -lajiketta. Suomeksi sorghum bicolor on durra tai kirjodurra. Afrikassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa durraa käytetään yleisesti sekä ihmisten että eläinten ravintona ja myös biopolttoaineena.

Keski-Afrikkalaista alkuperää olevalla durralla tuntuu olevan paljon terveystrendiruokapotentiaalia. Terveysintoilijoita ilahduttanee myös tiedot viljelyskasvin gluteenittomuudesta, korkeasta proteiinipitoisuudesta ja geneettisesti koskemattomana pysyneestä alkuperästä. Ravintoaineista durrassa on eniten B-ryhmän vitamiineja sekä runsaasti eri mineraaliaineita.

Vaikka durraa on tähän asti käytetty lähinnä  lähinnä puuron ja kohottamattoman leivän valmistamisessa, sillä voi korvata lähes minkä tahansa täysjyväviljan. Esimerkiksi leipärieskoja valmistettaessa durrajauhot on kuitenkin hyvä sekoittaa yhteen muiden jauhojen kanssa. Minä käytin omassa reseptissäni lisäksi vehnäjauhoja. Durraa pitäisi olla saatavilla jauhojen lisäksi myös ryyneinä.

Durraa käytetään lisäksi jossain määrin myslien ja energiapatukoiden raaka-aineena  ja viimeisin fitness-villitys on maustaa durramysli kanelilla ja inkiväärillä. Inkivääri ja kaneli muodostavat kuuleman mukaan lähes täydellisen liiton yhdessä durran kanssa.

Ihan helppoa durran löytäminen ei ollut vielä ainakaan turkulaisista liikkeistä.  Kahden päivän tiivis kiertelykierros keskustan ruokakaupoissa, terveysliikkeissä ja lukuisissa etnisissä liikkeissä tuotti pettymyksen. Kiertelykierroksen aikana sain kuulla kyllä  eri kauppiailta nyt jo hieman koomisiltakin kuulostavia selityksiä durran puuttumisesta. Niiden mukaan durra ei olekaan elintarvike, vaan ”durra on pelkkä brändi ja tuotemerkki” tai ”durraa on ollut, mutta viimeiset durrat myytiin loppuun viime jouluna”. Opin myös arabiaa ja sain kuulla durran tarkoittavan samaa kuin maissi suomeksi.

Maissijauhopussin ostaneena ja melkoisen lannistuneena durrajauhojen löytymättömyydestä päädyin korvamaan rieskareseptini durran vähän tutummalla kvinoalla. Kvinoasta onkin durran korvaajaksi, sillä korkealla Andeilla tuhansien vuosien ajan viljelty kvinoa muistuttaa hyvin paljon durraa ravintoarvoiltaan.

Vaikka durran maku jäikin tällä kertaa kokematta, niin nämä rieskat maistuivat herkullisilta myös kvinoasta valmistettuna. Kvinoa on durran tavoin proteiinipitoinen ja sisältää paljon mineraaliaineita sekä aminohappoja. Maukas savulohi-avokadotahna sopii rieskan täytteeksi tehostaen terveysvaikutuksia lähinnä hyvien rasvahappojen ansiosta.

Sain sähköpostiini muutama päivä sitten lohdullisen tiedon durrajauhoja Suomeen tuovalta yritykseltä. Tämän tiedon mukaan durrajauhot ovat S-kaupan ja Keskon tilausvalikoimissa ja kuluttajalla on oikeus pyytää kauppiasta tilaamaan sitä valikoimiinsa.

Terveellistä ja aurinkoista talvilomaviikkoa!

-Mikko

 

Kvinoa-perunarieska

1 dl kvinoaa

2,5 dl perunamuhennosta
3 dl maitoa
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja

25 g voita

Huuhdo kvinoa vedellä ennen keittämistä. Keitä kannen alla n. 15 minuuttia. Valuta kylmän veden alla.

Sekoita perunasose, maito ja munat kulhossa. Lisää sen jälkeen sekoittaen vehnäjauhot.
Lisää kypsä kvinoa rieskataikinaan ja sekoita. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Lisää lusikalla taikinan päälle muutama voinokare. Paista 220 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on pinnaltaan ruskea. Jäähdytä valmis rieska ennen täytteen lisäämistä.

Savulohitäyte

3 pientä avokadoa
1/2 limen mehu
1 punasipuli
6 aurinkokuivattua tomaattia
170 g savulohta
115 g tuorejuustoa
lehtipersiljaa
kuivattua chiliä myllystä
1 tl suolaa
muutama tippa worcesterkastiketta
mustapippuria myllystä

Pilko avokadojen liha kiven poistamisen jälkeen haarukalla kulhossa. Purista joukkoon limen mehu ja lisää silputtu sipuli sekä hienonnettu aurinkokuivattu tomaatti, savulohi ja tuorejuusto. Sekoita ainekset haarukalla karkeasti sekaisin. Lisää lopuksi mustapippuri, chili, worcesterkastike, suola ja persiljasilppu.

Levitä valmis täyte jäähtyneen rieskan päälle ja rullaa levy rullaksi. Siisti rullan reunat ja laita rieska leivinpaperiin käärittynä vetäytymään hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua. Leikkaa rullasta noin sentin levyisiä paloja ennen tarjoilua.

Kommentoi