Eat & Go

BLOGIT | Eat & Go

Kaunis ja maukas parsaleipä saa kaverikseen dippikastikkeen

Ensimmäisten krookusten ponnistaessa maasta ylös alkaa mieleni tekemään keväisiä ruokalajeja. Parsa on yksi tällainen ja myös parsa nousee maasta ensimmäisten kasvien joukossa keväällä.

Varhainen kevät onkin parsan parasta sesonkiaikaa, ja sesonkia riittää aina juhannukseen asti. Alkukevään ja talven parsa saapuu Suomeen Etelä-Amerikasta, ja suurin osa kevään parsoista onneksi vähän lähempää Keski-Euroopasta.

Parsaa voi viljellä myös Etelä-Suomen hiekkaisissa maaperissä. Työlään ja paljon käsityötä vaativa parsankasvatus kuitenkin kannattaa, sillä kotimainen parsa viedään käsistä edukseen erottuvan maun vuoksi.

Oliiviöljystä ja basamicosta valmistamani dippikastike täydensi oman parsaleipäni välimerellisiä makuja. Tämä keväisten puutarhatöiden lomassa naapureille tarjottu parsaleipä oli todellinen menestys.

Hauskaa vappua!

-Mikko

Parsaleipä

250 g tuoretta parsaa
1 dl oliiviöljyä
3 1/3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl kuivattua tai tuoretta timjamia
1/2 tl suolaa
3 munaa
1 dl maitoa
1/2 dl mustia kivettömiä oliiveja
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
100 g Gruyère-juustoa

Tee näin: Laita uuni lämpiämään 170 asteeseen. Öljyä leipävuoka huolellisesti. Aloita Leikkaamalla parsojen tyvistä noin 2 cm:n puumainen osa pois. Leikkaa parsat sen jälkeen kolmeen osaan. Viipaloi oliivit ja pilko aurinkokuivatut tomaatit jättäen ne suurehkoiksi viipaleiksi. Sekoita jauhot keskenään. Raasta juusto. Siirrä juustoraasteesta sivuun 1/3 osaa ripoteltavaksi leivän päälle.

Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä noin kaksi minuuttia. Kaada keitinvesi pois ja siivilöi kylmän veden alla. Taputtele parsat talouspaperilla kuiviksi. Siirrä sivuun 4–5 parsan nuppuosaa ja muutama oliivi laitettavaksi koristeeksi leivän päälle.

Yhdistä jauhot, timjami ja suola isossa kulhossa. Tee jauhokeon keskelle kolo, johon lisäät munat, maidon ja öljyn. Hämmennä aineksia varovasti sormilla vetämällä samalla jauhoja mukaan reunoilta vähin erin. Vaivaa ainekset pehmeäksi taikinaksi noin minuutin ajan.

Lisää taikinan joukkoon hämmentäen parsat, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja 2/3 osaa juustoraasteesta. Kaada taikina leipävuokaan ja asettele varaamasi parsannuput ja oliivit päällimmäisiksi. Ripottele loput juustoraasteesta ja paista uunin keskitasolla 35–40 minuuttia. Valmiin kakun tulee olla tiivis sisältä sekä kauniin kullanruskea ja rapea päältä.

Leivän dippi

1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl balsamicoa
2 valkosipulin kynttä
50 g raastettua Gruyère-juustoa
1/2 tl jauhettua tai tuoretta timjamia
suolaa ja pippuria myllystä maun mukaan

Kuori ja murskaa valkosipulit. Mittaa kaikki ainekset pieneen astiaan ja sekoita.

Kommentoi