uutinen

UUTINEN | HELI NIEMINEN |

Vuoden viinit on valittu: valkoviinien voittajaksi laatikkoviini – kaikki kärkiviinit keskihintaisia

Vuoden viinit 2017 -kisa on seulonut parhaimmiston Suomessa myynnissä olevien tuotteiden joukosta. Voittajat valittiin kahdeksan päivää kestäneiden sokkomaisteluiden perusteella yli 700 ehdokkaan joukosta.

Vuoden valkoviiniksi valittiin tänä vuonna laatikkoviini, Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2016.
– Voihan sitä tavallaan pitää yllätyksenä, mutta toisaalta sama viini voitti viime vuonna Vuoden viinin tittelin. Ja laatikkoviineistä löytyy nykyisin erittäin hyviä viinejä, sanoo Vuoden viinit -kilpailun puheenjohtaja Erkki Piitulainen.

– Vuoden punaviini on kauniin kehittynyt ja hyvärakenteinen Femar Vini Gran Appasso. Vuoden kuohuviini taas on vanha tuttu, kisassa monena vuonna erinomaisesti pärjännyt Lindauer Cuvée Brut, kertoo Piitulainen.
Vuoden roseeksi valittiin Thandi Shiraz Rosé.

Voittajista kaksi kuuluu Alkon tilausvalikoimaan, kaksi normaalivalikoimaan.
– Kuluttajien kannalta mukavaa on se, että kaikki vuoden parhaiksi valitut viinit ovat keskihintaisia, sanoo Piitulainen.

 

Vuoden viinit -kilpailua on tänä vuonna on uudistettu voimakkaasti. Aiemmin vuoden viiniksi on valittu vain yksi tuote, tällä kertaa valittiin omat voittajat kussakin viinityypissä, eli valko-, puna-, rose- ja kuohuviineissä. Näiden neljän joukosta valitaan vielä vuoden viini, joka julkistetaan ensi viikolla.
Vuoden viinit -kisa on avoin kaikille Suomessa toimivien viiniedustajien Suomessa saatavilla oleville viineille.

Kisassa on kaikkiaan 20 sarjaa muun muassa viinialueiden ja tuotteiden hintojen mukaan. Luomuviinit ovat kisaavat omassa kategoriassaan.
– Jos sarjatasolta miettii uutisia, niin ensimmäistä kertaa muoviseen PET-pulloon pakattu viini nousi oman sarjansa kultamitaliksi, kun Frame Riesling Trocken voitti alle 11 euron hintaisten eurooppalaisten viinien sarjan, kertoo Piitulainen.

Kaikkiaan kilpailussa oli mukana yli 700 viiniä. Joissakin sarjoissa oli jopa 70-80 kilpailijaa, suurin sarja olivat eurooppalaiset yli 11 euroa maksavat valkoviinit.
– Kun viinejä on näin paljon, eroja on aina, mutta parhaat erottuivat selvästi. Voittajaksi nousee aina sokkomaistelussa parhaiten pärjännyt viini. Mitä selvemmin se voittaa oman sarjansa, sitä parempi mahdollisuus sillä on voittaa oman viinityyppinsä paras. Siksi sekä edullisilla että arvokkailla viineillä on yhtä hyvät mahdollisuudet voittoon.

Viinejä arvioitiin tänä keväänä kahdeksan päivän ajan, jokaisena päivänä paikalla oli 15 tuomaria. Kaikki maistelut tehtiin sokkona. Vuoden viinit -yhdistys järjestää kilpailun yhteistyössä Viiniseura Helsingin Munskänkarna ry:n kanssa. Vuoden viinit -kisa järjestettiin tänä vuonna 20. kerran.

 

punkku (2)Vuoden Valkoviini: Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc 2016

Raadin luonnehdinta: Vihertäväkeltaisen viinin tuoksu on avoin ja rypäleelle tyypillinen. Siitä voi löytää mustaherukan lehteä, ruohoa, yrttejä ja karviaista. Viinin runsas maku on kuiva, keskihapokas ja vastaa tuoksua. Tasapainoisen viinin viipyvä jälkimakua on kypsän hapokas.

Hinta: 34.50 euroa/3 litraa, Alkon tilausvalikoima

 

 

punkku (1)Vuoden Punaviini: Femar Vini Gran Appasso 2015

Raadin luonnehdinta: Viini on väriltään tumman tiilenpunainen ja kehittynyt.  Viinin syvässä ja hienossa tuoksussa on kehittyneitä aromeja kuten kuivattuja hedelmiä, taatelia, viikunaa ja hentoa mausteisuutta. Täyteläinen maku vastaa tuoksua. Siitä on aistittavissa myös makeanoloista hedelmää ja kypsää kirsikkaa. Viinin rakennetta ryhdittää sopiva hapokkuus ja pehmeät tanniinit. Viini on maukas ja tasapainoinen kokonaisuus.

Hinta: 12.99 e/0,75 l, Alkon tilausvalikoima

 

 

kuohari (1)Vuoden Kuohuviini: Lindauer Cuvée Brut

Raadin luonnehdinta: Oljenkeltaisen viinin avoin ja voimakas tuoksu on miellyttävä, hieman paahteinen, kypsän omenainen ja samppanjamainen. Kuivasta, hapokkaasta ja runsaasta mausta löytyy kypsää omenaa ja sitrusta, paahteisuutta ja mineraalisuutta. Moniulotteista makua seuraa pitkä, vivahteikas jälkimaku. Tyylikäs ja tasapainoinen kokonaisuus.

Hinta: 12.95 e/0,75 l, Alkon perusvalikoima

 

 

roseeVuoden Roseeviini 2017 on Thandi Shiraz Rosé 2016

Raadin luonnehdinta: Keskisyvä rose, jopa hieman sinipunainen väri. Viinin tuoksussa on kypsää punaista marjaa, herukkaa, vadelmaa ja kirsikkaa. Kuiva maku on kypsän marjaisa, pyöreän hapokas ja hennon mineraalinen.  Viinillä on kohtuullisen pitkä raikas ja puhdas jälkimaku.

Hinta: 8.99 e/0,75 l, Alkon perusvalikoima

 

Katso kaikkien katogorioiden parhaat ja lue lisää aiheesta täältä

Kommentoi