uutinen

UUTINEN | TURUN SANOMAT |

Vuoden kokki ja Vuoden nuori kokki -kisat tällä viikolla – Turusta vahva edustus!

Vuoden kokki ja Vuoden tarjoilija 2017-semifinaalit järjestetään tämän viikon lopulla Helsingin messukeskuksessa Matka 2017-messuilla. Vuoden nuori kokki -kisa puolestaan järjestetään lauantaina Oulussa.

Vuoden kokki 2017 -semifinaalit käydään perjantaina ja lauantaina 20.1.-21.1. Matkamessuilla Helsingin messukeskuksen hallissa 7.

Finaalipaikoista kilpaillaan kahden päivän ajan, mukana on kuusitoista kilpailijaa, joista jokaisella on kaksi tuntia aikaa valmistaa 16 annosta, jotka tarjoillaan tuomareille ja kutsuvieraspöytiin.

Vuoden kokki -kilpailijoiden semifinaalitehtävänä on valmistaa suomalaisuutta ilmentävä moderni annos, joka kunnioittaa 100-vuotiaan Suomen raaka-aineita.  Kilpailuannoksissa suomalaisuus näkyy muun muassa kiinnostavana juuresten käyttönä sekä sienien ja marjojen hyödyntämisenä. Mukana ovat myös riista, poro ja kotimaiset kalat. Lisäksi annoksissa modernisoidaan maamme ruokaperinnettä; mukana on muun muassa kalakukkoa ja verikampsua.

Turusta vuoden kokki -kisassa ovat mukana ravintola Smörin Ville Leminen ja ravintola Daphnen Matias Haapsaari. Vuoden tarjoilija -kisassa ei tänä vuonna ole mukana turkulaisia kilpailijoita.

 

Ville Leminen
Ville Leminen

Ville Lemisen esittely Vuoden kokki -kisassa:
”Ruoanlaitossa intohimoni on vuodenaikojen tuoma vaihtelu. Myös itseni kehittäminen on tärkeää, omaa hyvinvointia kuitenkaan unohtamatta.”

Kokenut Ville Leminen luottaa semifinaalissa kilpailuhenkisyyteen ja suorituksen tasaisuuteen keittiössä. Vuoden Kokki 2015 -kilpailun pronssimitalisti tavoittelee tänä vuonna kirkkaampaa mitalia. Kilpailuannoksessaan Ville hyödyntää kotimaisia raaka-aineita.

Annoksessa nähdään karitsan ulkofileetä Harvaluodosta, timjamilla maustettua kateenkorvaa, puikulaperunamuusia ja puolukkakastiketta.

Ville Leminen kilpailee perjantaina 20.1. Hän aloittaa klo 10.45. ja annoksen nosto on klo 12.45.  Lemisen kilpailuannos: Karitsan ulkofileetä, kateenkorvaa, puikulaperunaa ja puolukkakastiketta

 

Matias Haapsaari.
Matias Haapsaari.

Matias Haapsaaren esittely Vuoden kokki -kisassa:
”Huumorintajulla meinasin erottua!”
Matiakselle visuaalisuus on ruoanlaitossa tärkeää sekä lautasella että kameran linssin läpi. Ruoan ja valokuvauksen yhdistäminen onkin nuoren kokin intohimo.

Matiaksen vahvuuksia ovat nopeus, sopeutumiskyky ja huumorintaju. Poro on raaka-aineena Matiakselle tuttu, ja siihen hän luottaa myös kilpailuannoksessaan. Kolmella tavalla valmistettua poroa kyydittää muun muassa veripalttu, puolukka fluid, purjopyre sekä rukiinen vuokaleipä.

Matias Haapsaari kilpailee lauantaina 21.1. Hän aloittaa klo 14 ja nostaa annoksensa klo 16.  haapsaaren kilpailuannos: Poroa kolmella tavalla.

 

 

Vuoden kokki -kilpailuissa nähdään ruokamaailman kovimpia vakiintuneita nimiä, kun maamme huippuammattilaiset kokoontuvat tuomaroimaan kilpailua. Kokelaiden ruokia maistelevat  muun muassa Tero Mäntykangas, Mika Roito, Jari Vesivalo, Vuoden Kokki 2016 Toni Kostian ja Marko Palovaara.

Kahdeksan vuoden kokki -semifinalistia ja neljä vuoden tarjoilija -semifinalistia jatkaa matkaansa loppukilpailuihin, jotka käydään 10.4. Rafla 2017-messuilla Peurungalla. Finalistit julkistetaan lauantaina klo 17.30.

 

Essi Jokela Turun alueen Nuori kokki -osakilpailussa. Kuva: TS/Jane Iltanen
Essi Jokela Turun alueen Nuori kokki -osakilpailussa. Kuva: TS/Jane Iltanen

 

Tulevana lauantaina 21.1. järjestetään Oulussa myös Nuorten kokkien kilpailu. Turkua edustaa siellä Essi Jokela, Tallink Silja. Jokelaa on sparrannut tähän Suomen paistinkääntäjien järjestämään kilpailuun Maître Rôisseur, Commandeur Heikki Härmä.

Alle 27-vuotiaille tarkoitettu Nuorten kokkien kilpailu – Le Meilleur Jeune Commis Rôtisseur -kilpailu pyrkii ylläpitämään ja vaalimaan kansallisen keittiön perinteitä. Alueellisissa kilpailuissa voutikuntiensa parhaiksi valitut kilpailevat paremmuudesta kansallisessa kilpailussa, jonka voittaja lähtee edustamaan Suomea Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Australiaan syksyllä.

Tänä vuonna mukana on kahdeksan kilpailijaa eri puolilta Suomea.

Kilpailutehtävänä on valmistaa neljän hengen menu hänelle osoitetusta ruokakorista, joka ei ole kilpailijoilla etukäteen tiedossa. Kilpailijoiden käytettävissä olevat raaka-aineet julkaistaan 30 minuuttia ennen kilpasuorituksen alkua. Tänä aikana kilpailijoiden tulee suunnitella ja kilpailumenunsa. Kilpailun kesto on yhteensä 3 tuntia 30 minuuttia, jonka aikana kilpailijat valmistavat kolmen ruokalajin menun. Ensimmäinen, eli alkuruoka, tulee tarjota tuomareille kolmen tunnin kuluessa kilpailun alkamisesta.

Kilpailun tulokset julkistetaan lauantai-iltana. Palkintojenjako illallisineen alkaa klo 19 Oulun Hotelli Lasaretissa.

 

Vuoden kokki 2017-semifinalistit

Mattias Åhman, Restaurang Bhoga, Göteborg
Sami Sorvoja, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä
Janne Blomqvist, Krog Roba / Hotel Lilla Roberts, Helsinki
 Ville Leminen, Smör, Turku
Pauli Ojala, Ravintola Savoy, Helsinki
Mikko Lahtinen, Ravintola Punkaharju, Punkaharju
Jarkko Pulkkinen, Freelancer/ Tmi Beurre Noisette, Tampere
Kim Päivästö, Ravintola Savoy, Helsinki
Teemu Boman, Ravintola Finnjävel, Helsinki
Miiro Tähti, Salutorget, Helsinki
Kozeen Shiwan, Restaurant Ask, Helsinki
Niko Lehto, Bistro Sinne, Porvoo
 Matias Haapsaari, Daphne, Turku
Ville Korhonen, Ravintola Savoy, Helsinki
Joonas Kyllönen, Café Huvila, Helsinki
Henri Alén, Finnjävel/Muru, Helsinki

Vuoden tarjoilija 2017-semifinalistit

Ida Snellman, Mustion Linna,Raasepori
Matias Santeri Pietarinen, Ravintola Teatteri Kellobaari Cocktail lounge, Helsinki
Ronny Malmberg, Farang, Helsinki
Noora Sipilä, Ravintola Muru, Helsinki
Toni Feri , Regina, Helsinki
Henriette Lindholm, Mustion Linna, Mustio
Heidi Martikainen, Ravintola Solna, Helsinki
Saara Pulkkinen, Holiday club Saimaa, Lappeenranta

 

Vuoden nuori kokki -kilpailun finalistit

Tero Österman Ravintola Kappeli Helsinki
Essi Jokela Tallink Silja
Turku
Samuli Nikka Ravintola Hullu-Poro Levi
Teemu Ovaska Hotelli Ilves Tampere
Jussi Piiroinen Dining 26 Tampere
Otso Hellevuo Ravintola Musta Lammas Kuopio
Sanna Rahkonen Lapland Hotels Oulu Oulu
Oona Lyly Uusi Seurahuone Ravintola Hugo Oulu

Kommentoi