uutinen

UUTINEN | HELI NIEMINEN |

Uutta ja kuumaa, perinteistä ja vanhaa: kolmas Turku lautasella -kirja ilmestyy alkukesällä

Suuren suosion saavuttaneet, turkulaista ruokakulttuuria esittelevät Turku lautasella -kirjat saavat jatkoa tulevana kesänä. Parhaillaan tekeillä oleva Turku lautasella 3 tarjoilee runsaasti reseptejä ja palasen herkullista lähihistoriaa.

Viime syksynä selasimme Turun Sanomien kuva-arkistoa yhdessä AD Kati Kivelän kanssa ja haimme inspiraatiota siihen, millainen voisi olla tulevan Turku lautasella 3 -kirjan kansiannos. Kun eteen tuli kuva, jossa oli ravintola Kaskiksen klassikkoannos, kalaympyrä, Kastehelmi-lautaselle rakennettu, katsoimme heti toisiimme. Tässä se olisi. Tunnistettava annos joka kertoo siitä, miltä turkulainen ruokakulttuuri näyttää juuri nyt.

Kuvasta tehtiin mallikansi, joka teipattiin Turku lautasella 2 -kirjan päälle. Hyvältä näytti muuten, mutta annos tarvittaisiin lopullista kantta varten normaalia suurempana.

Kaskiksen Erik Mansikka ja Simo Raisio innostuivat kansiannoksen tekemisestä välittömästi, ja pari viikkoa myöhemmin oltiin Kaskiksessa kuvaamassa kantta. Mansikka ja Raisio rakensivat lasilautaselle näyttävän annoksen ja kuvaaja Riitta Salmi tallensi lopputuloksen. Se oli siinä.

Kansikuvauksissa ravintola Kaskiksessa: Kati Kivelä (vas.), Erik Mansikka ja Heli Nieminen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Tärkein ensin – kirjan kansi kuvattiin Kaskiksessa viime elokuussa. Kantta suunnittelemassa Kati Kivelä (vas.), Erik Mansikka ja Heli Nieminen.

Turku lautasella 3 -kirjan rakenne on jaettu puoliksi. Mukana on viisi klassikkopaikkaa, jotka ovat toimineet kaupungissa pitkään ja joilla on oma asemansa turkulaisten sydämissä ja vatsoissa. Mukana ovat kaupungin ytimessä aina vuodesta 1894 toiminut Börs, Turun vanhin kellariravintola Brahen kellari, saman omistajaperheen yli 40 vuoden ajan pitämä Pippurimylly, klassinen klubiravintola Suomalainen Pohja sekä remontin myötä uuteen kukoistukseen noussut Turun kauppahalli ravintolamaailmoineen.

Uusina paikkoina mukana ovat Suomen parhaaksi ravintolaksikin valittu Kaskis, turkulaiset herkkusuut valloittanut Ludu, saaristoruuan keskukseksi tähtäävä Daphne, vierasvenesatamaan kevääksi valmistuva upouusi NOOA sekä yksi myöhemmin ilmoitettava ravintola.

Uuden ja vanhan liitto tuo esiin ne kerrokset, joita ruokakulttuurissa tarvitaan: pitää olla sekä uutta ja kuumaa että perinteikästä ja pysyvää. Yhdistelmään päädyttiin osin myös siksi, että Suomi juhlii tänä vuonna satavuotista itsenäisyyttään. Lisäksi kirjassa luodaan katsaus siihen, millaiset ovat olleet sata viime vuotta turkulaisen ruokakulttuurin näkökulmasta. Aiheesta kirjoittaa kirjaan oman osuutensa toimittaja Eva Latvakangas.

 

Kirjan tekeminen on pitkä prosessi. Suunnittelu aloitettiin jo kesällä, osa kuvauksista tehtiin kesällä, osa alkusyksystä. Tänä keväänä kuvauksia – ja muuta työtä jatketaan.

Toukokuussa ilmestyvä Turku lautasella 3 -kirja tarjoilee kaikkiaan kolmisenkymmentä reseptiä niin alku-, pää- kuin jälkiruokiinkin, kun jokainen ravintola paljastaa joukon suosikkireseptejään.

Mukana on niin klassisia herkkuja kuin yllättäviä yhdistelmiäkin. Moni ravintola jakaa suosituimpien annostensa reseptit, jotta ne voi halutessaan toteuttaa kotikeittiössäkin.
Kuvia ja tunnelmia kolmannen Turku lautasella -kirjan tekemisestä löytyy kevään mittaan Turun Sanomista ja TS Ruoka -sivustolta.

 

Turku lautasella -kirjoja on myyty yli 20 000 kpl

Ensimmäinen Turku lautasella -kirja ilmestyi syksyllä 2010, juuri Turun kulttuuripääkaupunkivuoden alla.

Kirjassa olivat mukana ravintolat Aurora, Blanko, Herman, Mami, Rocca, Sergio´s, Smör, Teini sekä Turun linna ja Ukko-Pekka. Kirjaa otettiin kolme painosta, jotka kaikki myytiin loppuun. Yhteensä kirjaa myytiin 12 500 kappaletta.
Turku lautasella käännettiin englanniksi, ja Turku on a plate ilmestyi vuoden 2011 keväällä. Sitä myytiin koko painos, 3 000 kappaletta.

Tilatut kuvat

Turku lautasella 2 -kirja ilmestyi syksyllä 2013. Siinä olivat mukana ravintolat di Trevi, E. Ekblom, Fontti, Hus Lindman, Pub Niska, Pinella ja Tintå sekä kaupungintalon edustuskeittiö ja laivat Baltic Princess ja Viking Grace. Kirjaa myytiin koko painos, 7 000 kappaletta.

Turku lautasella -lirja palkittiin vuonna 2011 Suomen parhaana keittokirjana Best Culinary Travel Cookbook – (paras kulinaristimatkailijan ruokakirja) kategoriassa. Turku lautasella 2 on valittiin Suomen parhaaksi vuonan 2014 sarjoissa Best Local Cuisine Book (paras paikallinen ruokakirja) sekä Best Cookbook Photography (paras valokuvaus ruokakirjassa). Palkinnot myönsi Gourmand World Cookbooks Awards -keittokirjakilpailu. Kilpailuun voivat osallistua kunakin vuonna julkaistut keittokirjat ympäri maailman.

Tilatut kuvat

Turku lautasella 3 -kirja ilmestyy toukokuussa 2017. Siinä ovat mukana Börs, Brahen kellari, Daphne, Kaskis, Ludu, NOOA, Pippurimylly, Suomalainen Pohja, Turun kauppahalli ja yksi myöhemmin ilmoitettava ravintola.

 

Kaikki Turku lautasella -kirjat on ideoinut ja kirjoittanut toimittaja Heli Nieminen. Ensimmäisen kirjan kuvasi Jori Liimatainen, toisen Mikael Rydenfelt ja kolmannen Riitta Salmi. Kirjoihin liittyvät videot on kuvannut Juha Paju. Kaikki kirjat on taittanut Turun Sanomien AD Kati Kivelä ja tuottanut päätoimittaja Riitta Monto. Historiaosuudet toiseen ja kolmanteen kirjaan on tehnyt toimittaja Eva Latvakangas.

Turun Sanomat on kustantanut kaikki Turku lautasella -kirjat.

2 vastausta artikkeliin “Uutta ja kuumaa, perinteistä ja vanhaa: kolmas Turku lautasella -kirja ilmestyy alkukesällä”

  1. Katja

    Missäs on Turun, ja Suomen vanhimpiin kuuluva ravintola, Foija? 178 vuotta tuli juurikin täyteen ja mennä porskuttaa edelleen 😊


    • Turun Sanomat

      Meillä on Turussa laaja kattaus hyviä ravintoloita, sekä uusia että vanhoja, eikä ollut helppoa valita niistä vain kymmentä. Tällä kertaa mukaan pääsivät nämä paikat. -Heli


Kommentoi