uutinen

UUTINEN | TURUN SANOMAT |

Smörin Jarno Seppä ja Mamin Sari Espola palkittiin Paistinkääntäjien haarukalla

Turkulaisen ravintolamaailman huippuosaajia palkittiin Turun ruokamessuilla lauantaina.

– Paistinkääntäjien Turun voutikunta haluaa tukea turkulaista ruokakulttuuria ja nostaa esiin paikallisia osaavia kokkeja ja salipuolen työntekijöitä. Vuoden 2015 Turun ruoka- ja viinimessuilla jaetaan nyt ensimmäistä kertaa Turun Paistinkääntäjien haarukka -niminen palkinto, jonka saa kaksi turkulaista huippuosaajaa, kertoo Turun voutikunnan aluevouti Turkka Oiva.

Turun alueen parhaana kokkina palkittiin ravintola Smörissä työskentelevä Jarno Seppä.

– Kokkina innostun aina uusista raaka-aineista ja hyvistä tuotetista. Minusta kaikki kokkaaminen lähtee niistä. Asiakkailta saatu palaute on tärkeää, koska heille tätä työtä tehdään, ei tiselle tai toisille kokeille, sanoo Seppä.

Seppä on on työskennellyt turkulaisravintola Smörin keittiömestarina vuodesta 2010. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa useissa ravintoloissa Barcelonassa ja Helsingissä.

– Turun ravintolamaailman taso on nykyisin tosi kova. Viisi vuotta sitten kun aloitin Smörissä, tilanne oli aivan erilainen kuin nyt.

Seppä on kilpaillut urallaan paljon, ja voittanut muun muassa kansainvälisen Les Lauriers D’or -kokkikilpailun vuonna 2013. Seppä on osallistunut kolme kertaa Vuoden kokki -kilpailuun ja päässyt joka kerta semifinaaliin. Hänen paras sijoituksensa kilpailussa on toinen.

– Kilpailemisessa kiehtoo itsensä likoon laittaminen. Kilpailemalla kehittyy todella paljon ja oppii kestämään painetta.

 

Turun alueen vuoden parhaana salityöntekijänä palkittiin ravintola Mamin Sari Espola.

Turkulaisessa ravintolaelämässä viimeisten liki kolmenkymmenen vuoden aikana liikkunut ei ole voinut olla törmäämättä Sari Espolaan.

Pitkän tarjoilijanuransa Espola aloitti Marina Palacessa, sieltä tie on jatkunut Juliaan, Calamareen, Roccaan, Old Bankiin, Kouluun ja lopulta Mamiin.

Espola on yksi vuonna 2007 perustetun Mamin kolmesta osakkaasta. Hänen vastuullaan ovat kaikki salin puolen toimintaan liittyvät asiat – ja aika paljon muutakin. Keittiöstä vastaavat Marko Rauhala ja Mikko Piipponen sanovat usein asiaan kuin asiaan: ”varmista kuule tämä juttu vielä Sarilta!”

30 vuotta alalla työskennellyt Espola kutsuu itseään vanhan liiton tarjoilijaksi. Tutut asiakkaat kysyvät toisinaan Espolalta, onko hyvä päivä.

– Joka päivä on hyvä päivä. Siihen ajatukseen tiivistyy työmme sekä salissa että keittiössä, Espola sanoo.

Turun Paistinkääntäjien haarukka -palkinto tullaan luovuttamaan Turun Ruokamessuilla joka toinen vuosi, palkittavia on aina kaksi.

Haarukka on saapunut Suomeen aikoinaan Turun ja Turun Linnan kautta, ja se symboloi ruokakulttuuria. Paistinkääntäjien jakama haarukka on kopio ensimmäisestä suomalaisesta haarukasta. Turun Ruoka -ja viinimessut on vuoden tärkein ruoka-alan tapahtuma Turun alueella, joten se on täydellinen hetki luovuttaa palkinto.

Paistinkääntäjät eli Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin gastronominen järjestö. Sen toiminnan tavoitteena on edistää alan ammattilaisten ja harrastajien yhteistyötä sekä, vaalia ja edistää kansallista ruokakulttuuria. Järjestön toiminta Suomessa on jakaantunut alueellisiin voutikuntiin. Turun voutikunta on Suomen kolmanneksi suurin Helsingin ja Tampereen jälkeen, ja siinä on 240 jäsentä.

 

Yksi vastaus artikkeliin “Smörin Jarno Seppä ja Mamin Sari Espola palkittiin Paistinkääntäjien haarukalla”

  1. Safkaa

    Hyvä Sari! Muistan sinut Julian ajoilta, olet omalta osaltasi vaikuttanut positiivisesti Turkulaiseen ravintolakulttuuriin


Kommentoi