uutinen

UUTINEN | TURUN SANOMAT |

Rasekon kokkiopiskelijoille kultaa Taitaja 2017 -kisoissa

Raision seudun koulutuskuntayhtymän opiskelijat Heidi Helenius ja Salla Saarinen osallistuivat Helsingissä järjestettyihin Taitaja 2017 -ammattitaidon SM-kilpailuihin. Kisaprosessiin osallistuminen toi tytöille paitsi runsaasti lisää osaamista ja itseluottamusta, myös suomenmestaruusvoiton TaitajaPlus-kokkikisassa.

Taitaja-kisat ovat vuosittaiset ammattitaidon suomenmestaruuskisat, jotka järjestettiin tänä vuonna Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.5.

Kisoissa on lajeja niin tekniikan kuin palveluiden, rakentamisen ja teollisuuden aloilta. TaitajaPlus on tarkoitettu erityisopetusta tarvitseville opiskelijoille, joille on laadittu henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma esimerkiksi luki- tai hahmotushäiriön vuoksi.

Vaikka Rasekossa on vuosikausia pitkät ja voittoisat perinteet Taitaja-kisoista, olivat Helenius ja Saarinen ensimmäiset TaitajaPlus-kilpailuihin osallistuneet Rasekon opiskelijat. Kultainen mitali kaulassa kelpasi pilotoijien palata kotiin.

Keskittyminen on kisassa kaikkein tärkeintä.
Rasekon taitajien tekemien annosten ulkonäkö keräsi kiitosta tuomareilta.

Kiitosta koko suorituksesta

Kilpailusuoritukseen kuului teoriaosuus, jossa mitattiin muun muassa kestävän kehityksen ja yrittäjyyden osaamista, sekä käytännön osuus, jossa valmistettiin etukäteen raamitetut alku-, pää- ja jälkiruoat.

Teoriaosuus meni meiltä hiukan huonosti, mutta onneksi käytäntö sitäkin paremmin. Tiesimme etukäteen, mitkä ruokalajit voivat valmistettaviksi tulla ja puolet vaihtoehdoista harjoiteltiin. Vasta kilpailuissa tehtävät selvisivät lopullisesti. Siksipä viimeinen ilta ennen suoritusta kului hotellilla vielä treenaamalla, joukkuekaverit toimivat maistajina, Helenius ja Saarinen naureskelevat.

Heidi ja Salla pärjäsivät todella upeasti, kehuu valmentajana toiminut ammatillinen opettaja Paula Stam. – He vetivät koko kilpailun juuri niin kuin oli harjoiteltu! Vaikka matkan varrella tuli muutoksia, he osasivat hienosti soveltaa oppimaansa.

Käytännön osuudessa kilpailijoiden piti valmistaa tuorepinaattikeittoa, raparperikuorrutettua uunilohta ja mustikkakukkoa vaniljajäätelöllä. Lisäksi annokset piti laittaa kauniisti esille. Siitä Rasekon kilpailijat saivatkin erityiskiitosta. Ruuan maun ja ulkonäön lisäksi suorituksessa mitattiin mm. työpisteen siisteyttä ja raaka-aineiden hävikkimäärää, joista kaikista Rasekon kilpailijoille tuli lähes maksimipisteet.

– Vaikeinta oli aikataulussa pysyminen, lopussa tuli hiukan kiire, Helenius kertoo.

Oikealla alalla

– Erityisopetuksessa on tavoitteena saavuttaa ihan samat valmiudet kuin missä tahansa ryhmässä, mutta käytössä vain on erilaisia pedagogisia menetelmiä, joilla oppimishaasteet selätetään, kertoo apuvalmentajana toiminut ammatillinen erityisopettaja Pirkko Tolmunen.
– Kun keskitytään opiskelijan vahvuuksiin eikä niihin haasteisiin, niin pärjätään.

Sekä Helenius että Saarinen ovat saaneet valmiiksi opintonsa, ja pääsevät noutamaan tutkintotodistuksensa kesäkuun alussa. Kummallekin alavalinta on selvä, nyt ollaan tekemässä juuri sitä mistä tykätään.

Kommentoi