uutinen

UUTINEN | HELI NIEMINEN |

Mitä ihmettä? – Turkulaista viskiä!

Panimoravintola Koulun oma viski julkistettiin tiistaina 12.3 kello 14. Samalla paljastetttiin sen nimi. Ravintolapäällikkö Mika Lattu liimaa ensimmäistä etikettiä pulloon. Kuvat: TS/Jonny Holmén

Voisi veikata, että tästä tulee jokaisen turkulaisen viskinystävän must-juttu: Panimoravintola Koulu tuo ensimmäistä kertaa myyntiin oman viskinsä.
Kyseessä on harvinainen tuote, sillä tiettävästi Suomessa viskiä valmistavat vain lahtelainen panimo Teerenpeli ja porilainen panimoravintola Beer Hunter.

Turkulaisviskiä on lisäksi valmistettu vain yksi tynnyrillinen, noin 150 litraa, eikä enempää ole kypsymässä ainakaan tällä haavaa.
– Toivoisin, että juomaa riittäisi mahdollisimman pitkäksi aikaa, jotta mahdollisimman moni pääsisi sitä maistamaan, miettii ravintolapäällikkö Mika Lattu.

Sgoil-viskiä on myynnissä vain Koulussa.

Viskin pohjana on Koulun oma Reksi-olut, ja se on tislattu Tuorlassa.
Idean Koulun omasta viskistä keksi nyt jo edesmennyt Otto Lamberg, ja hän myös hankki sille tarvittavat luvat.

Viski tislattiin syksyllä 2009 ja korkitettiin 17.12.2009. bourbon-tynnyriin, jossa oli aiemmin ollut Jack Danielsia. Tuolloin tisleen vahvuus oli 62 tilavuusprosenttia, nyt juoma on 59,8-prosenttista. Niin sanotuksi ”enkelten osuudeksi” jäi siis noin 2,2 prosenttiyksikköä.

Viskin nimestä järjestettiin nimikilpailu ravintolassa ja yrityksen Facebook-sivuilla.

Viski sai nimekseen Sgoil. Se on gaelin kieltä ja tarkoittaa Koulua, lisäksi se lausutaan ”skool”.

Viskiä myydään kahden tai neljän senttilitran maisteluannoksina. Neljän senttilitran hinta on 12 euroa. Tuotetta myydään ainoastaan panimoravintola Koulussa.

Viskin tuoksua on kuvailtu sanoilla kukkainen, sitruksinen ja persikkainen, mausta on löydetty vihreää omenaa, merisuolaa, toffeeta ja laventelia.

Juomassa on prosentteja sen verran, että Lattu suosittelee lorauttamaan sekaan pienen tilkan vettä. Silloin alkoholipitoisuus madaltuu ja maun sävyt pääsevät paremmin esille.

Turkulaisviski ei ole savuinen, vaan sen on sanottu muistuttavan lähinnä Bruichladdichin Islay Barleya.

Panimoravintola Koulun takapihalla on parhaillaan menossa iso myllerrys, sillä sinne puuhataan kesäkeittiötä ja sen tarjoilualuetta. Ravintola aikoo tarjoilla kesällä terassillaan mutkatonta grilliruokaa ja salaatteja.

Takapihan uudistukseen uskallettiin ryhtyä, kun uusi vuokrasopimus solmittiin taas seuraavaksi 15 vuodeksi. Koulun terassi avautuu vapuksi, mutta kesäkeittiö aloittaa toimintansa vasta kesäkuussa.

Koulun keittiömestarina toimii Ari Lähteenmäki.

– Lounaamme tunnetaan hyvin, mutta turkulaiset eivät ole vieläkään oikein oppineet ilta -a la cartemme olemassaoloa, vaikka 15 vuotta jo tässä on heiluttu, naurahtaa Lattu.

Sen sijaan ryhmiä on iltaisin ruokailemassa paljon, samoin ravintolassa pidetään usein erilaisia yksityistilaisuuksia.

Yksi vastaus artikkeliin “Mitä ihmettä? – Turkulaista viskiä!”

  1. Maila Töyssy

    Hyvä Mika! Sä oot tosi taitava! Haluu maistaa.


Kommentoi