uutinen

UUTINEN | TURUN SANOMAT |

Mansikkakausi vihdoin käyntiin, mustikan pääsato parin viikon päässä

Vaikka viileät säät ovat piinanneet pitkin alkukesää, sysäsivät viime viikonlopun aurinkoiset ja lämpimät säät mansikan kypsymisen vauhtiin.

Mansikan päälajikkeiden poiminta on alkanut jo Lounais-Suomessa ja lähipäivinä Etelä-Suomen rannikkoalueella.
Päälajike Polkan poiminta päästiin aloittamaan Etelä-Suomessa vajaat pari viikkoa normaalia vuotta myöhemmin, muualla maassa ero normaalivuoteen on vielä suurempi. Maan sisäiset erot ovat siis jopa yli kolme viikkoa. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan odottamaan hiukan kärsivällisemmin kuin muualla maassa.

Satoa saadaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 13-14 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Nyt uskalletaan odottaa vähintään normaalia tai ainakin selvästi viime vuotta parempaa mansikkasatoa.
– Vasta lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Ensimmäiset mustikat ovat jo kypsyneet Varsinais-Suomessa. Pääsato valmistunee parin viikon kuluttua, muutaman viikon totuttua myöhemmin, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.
Mustikkasato tulee näillä näkymin jäämään jonkin verran keskiarvoa pienemmäksi.

Puolukalle Peltola ennakoi jonkin verran keskimääräistä parempaa satoa, mutta paikalliset vaihtelut tulevat olemaan suuria.
Villivadelman tai karpalon satoennusteita Luke ei tee.

Kommentoi