uutinen

UUTINEN | HELI NIEMINEN |

Maa-artisokkaa, kuusenkerkkää, tattia – tältä näyttävät Eero Vottosen Bocuse-annokset

Kaikki tavarat perillä, Eero ja Miikka hyvällä mielellä, vati kiillotettuna.

Kun Suomen Bocuse d´Or -kisatiimin joukkueenjohtaja Sami Rekola antaa tilannetiedotteen kisaa katsomaan tulleelle kannustajajoukolle, kaikkia alkaa hymyilyttää.
– Hyvä jos Eero on rauhallinen, sillä meitä jännittää!

Ranskan Lyoniin on matkustanut Suomesta yli satapäinen kannustajajoukko seuraamaan kokkien maailmanmestaruuskisa Bocuse d´Oria ja kannustamaan Suomea edustavia Eero Vottosta ja hänen assistenttiaan Miikka Mannista.
Kisa käydään maailman kolmanneksi suurimpien ruokamessujen, Sirhan yhteydessä tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona.

Eero Vottosen vegaaniannoksen komponentin. Keskellä näkyvän mosaiikkimaisen komponentin pääraaka-aine on maa-artisokka.
Eero Vottosen vegaaniannoksen komponentit.

Kilpailuannokset on pidetty salassa viimeiseen asti, eikä niistä ollut lupa hiiskua mitään ennen sitä hetkeä, jolloin Suomen joukkue aloitti urakkansa keittiössä numero kolme.
Nyt niistä saa kertoa.

Jokaisen kilpailijan on luotava kisaan annoksia, joissa näkyvät oman maan ruokakulttuuri ja sen maut. Suomi näkyy Vottosen annoksissa muun muassa kuusenkerkkinä, herkkutattina sekä katajaisena savuna.

Lautasannokset tehdään tänä vuonna pelkästään kasvisraaka-aineista, eli mitään eläinperäisiä tuotteita ei saa käyttää. Suomen kilpailuannoksen pääraaka-aine on Vottosen omiin suosikkeihin lukeutuva maa-artisokka.

Annoksen keskipisteenä on maa-artisokkamosaiikki, joka on maustettu suomalaisella herkkutatilla ja kuusenkerkällä. Lisäksi lautaselta löytyy paahdettua keltajuurta, sipulia, omenaa ja poltettua salottisipulia, rapea maa-artisokkakroketti, tattihyytelöä, viinietikalla maustettua omenaa, pikkelöityä kuusenkerkkää ja paahdettua viljaa. Kastikkeena annoksessa on kuusiöljyllä maustettu sipuli-herkkutattiliemi.

– Halusin luoda modernin vegaanisen annoksen, joka on uskollinen tyylilleni, kertoo Vottonen.

Ajatus vegaaniannoksesta tuntui Vottosesta ensin hankalalta, ja hän tuskaili, ettei ole mikään kasvisruokakokki. Suomen Bocuse d´Or -presidentti, keittiömestari ja ravintoloitsija Pekka Terävä huomautti Vottoselle, että ei kukaan muukana kilpailijoista ole. Haaste on kaikille yhtä kova.

Suomen näyttävä lihavati.

Vegaaniannos tarjoillaan lautasilta, lisäksi kootaan vatiannos, jonka pääraaka-aineina ovat Bressen kana ja eurooppalainen hummeri.

Kansainvälinen tuomaristo maistelee Vottosen ja Mannisen valmistaman kokonaisuuden, jossa on kuusella ja nuorella männyllä maustettua Bressen kanaa, mustaa tryffeliä ja metsäsieniä; katajasavustettua hummeria, voita ja rakuunaa; keltajuurta, kanannahkaa ja omenaviinietikkaa; sipulia, omenaa, selleriä ja sinappia sekä maa-artisokkatartalettia tryffelillä, maa-artisokkakermalla ja rapealla viljalla. Kastikkeena annoksessa on hummerilla, kananrasvalla ja sitruunatimjamilla maustettu paahdettu kanaliemi sekä valkoviinillä, ruskistetulla voilla ja sitruunalla maustettu kanakerma.

– Bressen kana ja äyriäiset kunnioittavat Bocuse d’Or-kilpailun 30-vuotista historiaa. Tulkitsen annosta modernisti ja suomalaisin sävyin: savustamalla hummerin katajalla ja nostamalla kanan rinnalle vahvoja ja syviä aromeja. Annoksessa maistuvat mänty, kuusi ja metsän antimet, ja tekstuuria annos saa rapeista viljoista, Vottonen kuvailee.

Tuomaristo arvioi makua, annoksen ulkonäköä sekä kilpailijoiden omien maiden vaikutteiden esiintuomista. Lihavadilla tuomaristo arvioi edellä mainittujen lisäksi klassisen Poulet aux écrevisses -annoksen tulkintaa.

 

Suomen vati on muotoilija Harri Koskisen suunnittelema. Se on yhdistelmä ruostumatonta terästä ja hopeaa ja siihen kuuluu lasinen kupu.
– Vadit ovat todella kalliita, ne maksavat yleensä noin 20 000 euroa, kertoo Suomen joukkueen projektipäällikkö Liisa Niemi.

Alunperin Bocuse d´Orissa sekä kala- että liha-annokset tarjottiin vadeilta. 2000-luvun alussa siirryttiin siihen, että kala-annos (tänä vuonna vegaaniannos) tarjotaan lautaselta ja vain liha vadilta. Osasyynä oli juuri vatien kalleus, lisäksi haluttiin siirtyä lähemmäs ravintolamaisuutta ja ravintola-annoksia.

– Kun vati tuodaan yleisön ja tuomareiden nähtäväksi, pitäisi saada aikaa vau-ilmiö, joka kuuluu koko salissa, sanoo Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

 

Suomen lisäksi tiistaina kilpailevat lähestulkoon kisan kaikki ennakkosuosikit, kuten Ruotsi, Japani, Ranska, Norja ja Unkari.

Suomen tiimi on aloittanut kilpailusuorituksensa klo 9.20 Suomen aikaa. Kasvisannos valmistuu klo 14.20 ja liha-annos 14.55 Suomen aikaa. Kilpailun tulokset julkistetaan toisen kilpailupäivän päätteeksi 25.1. klo 19 alkavassa palkintoseremoniassa.

Bocuse d’Oria voi seurata suorana lähetyksenä verkossa osoitteessa www.sirha-tv.com.

Kommentoi