Turun Grillikunkut

MAINOSBLOGI | Turun Grillikunkut

Turun Grillikunkut osa 5 -Savukalaa, pizzaa ja vaahtokarkkeja

Erikoispitkässä päätösjaksossa Grillikunkut ottavat mittaa toisistaan savustamalla lohta kolmella eri tekniikalla. Kenen kala onnistuu parhaiten taitaa jäädä hieman auki, sillä kaikki tekniikat ovat hyviä! Katso itse ja valitse sinulle sopivin kesän savustushetkiin!
Lisäksi tehdään pizzaa, sekä jälkiruoaksi vaahtokarkkikeksejä. Näe myös miten popcornit valmistuvat grillissä.
Sami Aalto ja Tero Troberg K-Rauta Kuninkojasta sekä Jukka Itkonen ja Kirsi Laaksonen Citymarket Länsikeskuksesta pistävät vielä kerran parastaan Turun Grillikunkkujen ensimmäisen kauden päätökseksi!

Savulohi

Savulohi a la Sami:
merilohifile
sitruunaa
Santa Maria limepippuria
kevätsipulia
salviaa

Weber Summit kaasugrilli
Weber seetripuusavustuslauta

1. Liota seetripuusavustuslautaa vedessä noin tunnin verran.
2. Hiero laudan pintaan sitruunaa, kevätsipulia ja salviaa.
3. Tee fileen nahkapuolelle muutamia viiltoja, jotta laudasta tulevat aromit pääsevät maustamaan itse kalaa.
4. Aseta file savustuslaudalle nahkapuoli alaspäin. Mausta päältä limepippurilla.
5. Kuumenna grilli ja aseta savustuslauta kaloineen suoraan ritilälle. Lämpöä saa olla reilusti, lauta ei kostutuksen vuoksi syty palamaan, vaan antaa savun makua lohifileelle! Sulje kansi ja anna savustua noin 15-20 minuuttia. Voit käyttää samaa lautaa jopa kolme kertaa.

Savulohi a la Tero:
merilohifile
ruokaöljyä
Santa Maria limepippuria

Weber Master Touch GBS hiiligrilli
piippusytytin
sytystyskuutiot
Weber kookospähkinäbrikettejä
folioastia
Weber kirsikkapuulastuja

1. Liota savustuslastuja vedessä noin puolen tunnin ajan. Samalla valmistele brikettihiillos piippusytyttimen avulla. Aseta grillin hiilipesään folioastia keskelle, ja brikettihiillos astian molemmille puolille. Näin keskelle jää epäsuoranlämmön alue!
2. Hiero lohifileen nahkapuolelle runsaasti ruokaöljyä grilliritilään tarttumisen estämiseksi. Mausta kala sen jälkeen pintapuolelta limepippuriseoksella.
3. Laita savustuslastut suoraan kuuman brikettihiilloksen päälle ja kala grilliritilän keskelle, epäsuoranlämmön alueelle. Kirsikkapuulastu on aromiltaan varsin mieto, mutta suoraan brikettien päällä antaa sekin kunnollisen savunmaun. Voit myös kokeilla eri puulajikkeita, joista jotkut ovat aromiltaan voimakkaampia.
4. Sulje kansi, kala on valmis noin 25 minuutin kuluttua.

Savulohi a la Jukka:
merilohifile
ruokaöljyä
Santa Maria limepippuria

Weber Genesis kaasugrilli
Weber Original savustuslaatikko

1. Liota kirsikkapuulastuja vedessä puolisen tuntia.
2. Hiero ruokaöljyä lohifileen nahkapuoleen ja mausta pintapuolelta limepippuriseoksella.
3. Kuumenna grilli. Aseta savustuslastut savustuslaatikkoon. Laatikko laitetaan grillin ritilän alle, suoraan poltin tankojen päälle grillin sivuosaan. Tämän jälkeen aseta kala suoraan ritilälle grillin keskiosaan, sulje kansi anna savustua keskilämmöllä reilut parikymmentä minuuttia.

Pizza Royal:

Pizza_Royal
taikina:
2,5 dl haaleaa vettä
5 g hiivaa
1 tl sokeria
0,5 dl oliiviöljyä
110 g durumjauhoja
310 g vehnäjauhoja
5 g suolaa

tomaattikastike:
1-2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
300 g kuorittuja tomaatteja
60 g tomaattipyreetä
1 dl oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
kuivattua timjamia
suolaa ja pippuria

muut täytteet:
mozzarellaa
ilmakuivattua kinkkua
homejuustomurua
juustoraastetta
tuoretta chiliä
tuoretta timjamia

Weber Q kaasugrilli
Weber pizzakivi
Weber leivinpelti

1. Tee ensin taikina. Liuota hiiva haaleaan veteen ja lisää sokeri, oliiviöljy ja jauhot vähän kerrallaan (sekoita ensin jauhot keskenään). Vaivaa taikina huolellisesti ja lisää suola. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele palloiksi. Nosta taikinat leivinpellille ja peitä muovikelmulla. Anna taikinan kohota jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
2. Valmistele tomaattikastike. Kuori valkosipuli ja sipuli ja laita ne tehosekoittimeen muiden ainesten kera. Sekoita huolellisesti tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta kastike mausteilla ja tarkista maku.
3. Kun taikinapallot ovat nousseet, anna niiden levätä jauhotetulla leivinpöydällä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Kauli ne sen jälkeen levyiksi. Ripottele leivinpellille durumjauhoja ja aseta päälle pizzapohja.
4. Levitä pohjalle tomaattikastiketta ja ripottele päälle juustoa ja täytteet.
5. Valmistele grilli. Kaasugrilli valmistellaan suoralle lämmölle. Grillin on oltava todella kuuma, noin 300 °C.
6. Nosta leipomiskivi grilliritilän keskelle, sulje kansi ja kuumenna kivi kunnolla, se kestää noin 10 minuuttia.
7. Nosta pizza leivinpellillä leipomiskivelle. Kun käytät kaasugrilliä, sammuta suoraan leipomiskiven alla oleva poltin, jolloin pizza kypsyy epäsuoralla lämmöllä. Kypsennä pizzaa kannen alla, kunnes pohja irtoaa leivinpellistä, noin 10-14 minuuttia.

Popcorn:
popcornia
ruokaöljyä
suolaa

Weber Original grillauskori

1. Kostuta popcornit ruokaöljyllä ja aseta ne grillauskoriin.
2. Aseta kori vartaaseen (saatavana kaikille Weber malleille).
3. Sulje kansi ja anna paukkua!
4. Mausta lopuksi suolalla.

Vaahtokarkkikeksit:

Vaahtokarkkikeksit
5 g voita
2,5 dl fariininsokeria
0,25 dl sokeria
½ vaniljatanko
1 iso kananmuna
(ripaus) suolaa
3 dl kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta
1-2 dl vehnäjauhoja
100 g tummaa suklaata (kaakaota väh. 60 %)
50 g hasselpähkinöitä

vaahtokarkkeja

Weber pizzakivi
Weber leivinpelti

1. Sulata voi kattilassa, nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon fariinisokeri. Sekoita joukkoon vaniljatangon siemenet, kananmuna sekä suola ja vatkaa seos vaahdoksi. Lisää kaurahiutaleet ja sen jälkeen voiseos. Lisää leivinjauhe ja vehnäjauhot. Lisää jauhoja vähän kerrallaan äläkä anna taikinan kuivua liikaa. Osa jauhoista voi jäädä käyttämättä riippuen kananmunan koosta.
2. Leikkaa suklaa ja hasselpähkinät tasaiseksi rouheeksi ja sekoita taikinaan. Pyöritä taikinasta leivinpaperinavulla noin 5 cm:n paksuinen tanko janosta se jääkaappiin jähmettymään. Kylmänä sitä on helpompi leikata.
3. Leikkaa taikina 1,5-2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi ja nosta viipaleet leivinpaperilla leivinpellille.
4. Valmistele grilli epäsuoralle lämmölle, noin 180 °C.
5. Nosta leipomiskivi grilliritilän keskelle, sulje grillin kansi ja kuumenna kiveä 10 minuuttia. Aseta keksit leivinpellillä leipomiskivelle ja kypsennä kannen alla 8-12 minuuttia.
6. Aseta loppuvaiheessa vaahtokarkit keksien päälle. Niille riittää pieni hetki, niin että ne hieman sulavat ja lämpenevät!

Voit totta kai käyttää valmiita keksejä, tällöin valmistus on todella yksinkertaista!

Lisää tietoja raaka-aineista Citymarket Länsikeskuksesta sekä ja grilleistä ja grillaustarvikkeista K-Rauta Kuninkojasta.

www.k-citymarket.fi/kaupat/turku-lansikeskus/
www.k-rauta.fi/kuninkoja

Kommentoi