Turun Grillikunkut

MAINOSBLOGI | Turun Grillikunkut

Turun Grillikunkut kausi 2 osa 5 -Saaristo

Turun Grillikunkkujen toisen kauden päätösjaksossa matkataan saaristoon. Kalasta ja äyriäisistä syntyy herkullista ruokaa, ja lisäksi nähdään myös kuinka grillit taipuvat niin keiton kuin leivänkin valmistamiseen.

IMG_6302

Kustavilainen saaristolaislimppu
2-3 kpl
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
1 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
1 l vehnäjauhoja

Esivalmistelut: 2 tuntia
Valmistus: 1 1/2 tuntia
Grillausmenetelmä: epäsuora
Grillin lämpötila: 175 astetta

Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja sekoita joukkoon suola ja siirappi. Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa niin, että se jää melko löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan.
Vuoraa leivinpaperilla 2-3 pienempää suorakulman muotoista leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna taas nousta noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut.

Valmistele grilli epäsuoralle lämmölle. Paista leipiä kannen alla 175 asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.

Kirsin lohisoppa
12 perunaa
1,5 kg lohta
100 g voita
1 l luomukermaa
sipulia
porkkanaa
2 kalafondikuutiota
limepippuria

Esivalmistelut: 20 min
Valmistus: 30 min
Grillausmenetelmä: suora
Grillin lämpötila: 200 astetta

Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Paloittele myös lohi valmiiksi rouheiksi palasiksi, ja mausta se limepippurilla. Kuumenna valurautapata grillissä ja lisää ensiksi voi. Sen jälkeen perunat, porkkana ja sipuli. Kuullota niitä hetki, jonka jälkeen lisää kalafondikuutiot sekä juuri ja juuri riittävästi valmiiksi kiehuvaa vettä. Anna porista kunnes perunat ovat melkein kypsät, jonka jälkeen lisää lohipalat ja kerma. Kiehauta hetki, kala kypsyy nopeasti, ja soppa on valmista!

 

IMG_6297

Kukitetut kampasimpukat
kampasimpukoita
oliiviöljyä
limepippuria
koristeluun syötäviä kukkia ja kevätsipulia

Esivalmistelut 15 min
Valmistus 15 min
Grillausmenetelmä suora
Grillin lämpötila 220 astetta

Mausta kampasimpukat limepippurilla ja ripauksella oliiviöljyä. Grillaa suoralla lämmöllä ja ole tarkka, että kampasimpukat eivät kypsy liikaa. Muutama minuutti riittää. Asettele esimerkiksi simpukankuorille ja koristele kukilla ja kevätsipulilla.

Vartaat jättikatkaravunpyrstöistä ja lohesta
jättikatkaravun pyrstöjä
lohta
oliiiviöjyä
suolaa ja pippuria
luomusitruunan mehua

Esivalmistelut: 20 min
Valmistus: 15 min.
Grillausmenetelmä: suora
Grillin lämpötila: 220 astetta

Liota puisia varrastikkuja vedessä, jotta ne eivät syty grillauksen yhteydessä. Rakenna vartaat lohikuutoista ja jättikatkaravun pyrstöistä. Viimeistele suolalla ja pippurilla sekä oliiviöljyllä. Valmistele grilli suoraa lämpöä varten. Käytä paistospraytä, jotta vartaat eivät tartu ritilään. Grillaa vartaat nopeasti molemmin puolin, ainekset kypsyvät nopeasti. Viimeistele ripauksella sitruunan mehua.

 

IMG_6321

Kaneli-chili-hunaja ananas
kokonainen ananas
hunajaa
kanelitanko
chilipulveri

Esivalmistelut: 10 min
Valmistus 1 tunti
Grillausmenetelmä: epäsuora
Grillin lämpötila: 150 astetta

Valmistele grilli epäsuoraa lämpöä varten. Kuori ananas ja aseta grillivartaaseen. Anna kypsyä epäsuorassa lämmössä noin kolme varttia, sivele sen jälkeen hunaja-kaneli-chili seoksella ja anna pyöriä vielä vartin, jonka aikana voit sivellä hedelmää uudestaan ja uudestaan. Tarjoile vaikka vaniljajäätelön kera!
Jaksossa käytettävät grillit ja grillaustarvikkeet

Weber Summit kaasugrilli
Weber Performer brikettigrilli
Weber Valurautapata
Weber Varras
Weber Paistospray
Weber Grillipihdit
Weber Grillausvadit

Lisää tietoja raaka-aineista Citymarket Länsikeskuksesta sekä ja grilleistä ja grillaustarvikkeista K-Rauta Kuninkojasta.

www.k-citymarket.fi/kaupat/turku-lansikeskus/
www.k-rauta.fi/kuninkoja

Kommentoi