Turun Grillikunkut

MAINOSBLOGI | Turun Grillikunkut

Turun Grillikunkut osa 1 -Pulled pork ja grillatut banaanit

Avausjaksossa Turun Grillikunkut tekevät slow foodia. Possun kasleri muuttuu tuntien savustuksella ja itse tehdyllä BBQ -kastikkeella herkulliseksi pulled porkiksi eli nyhtöpossuksi. Grillissä voit valmistaa myös muhkeat jättisämpylät, joiden välissä possu on helppo tarjota. Lisukkeeksi grillataan kesäkurpitsaa ja grillijuustoa.
Jälkiruoaksi grillataan banaaneja! Hullun hommaako? Ei todellakaan, kuten jaksossa nähdään. –Grillaaminen on paljon muutakin kuin vain lihan ja makkaran kuumentamista, toteaakin Jukka Itkonen Citymarket Länsikeskuksesta.
Muut Grillikunkut ovat Sami Aalto ja Tero Troberg K-Rauta Kuninkojasta sekä Kirsi Laaksonen Citymarket Länsikeskuksesta.

Pulled pork:

Valmis pulled pork hampurilainen

Parin kilon kassler paisti
Karkeaa suolaa

Weber Smokey Mountain Cooker –savustin
Weber Style langaton digitaalinen lämpömittari
Weber Karhunkynnet

1. Suolaa noin parin kilon kasleripaisti karkealla suolalla edeltävänä päivänä, ja anna olla kylmässä yön yli.
2. Ennen savustusta pyyhi pois paistin päältä ylimääräinen, imeytymätön suola. Sitten kasleri on valmista savustettavaksi.
3. Sytytä briketit piippusytyttimen avulla. Lataa myös jonkin verran brikettejä savustimen brikettikammioon, sekä valitsemasi savustuspuu! Tässä jaksossa Grillikunkut käyttivät pekaanipuuta, mutta se on vain yksi monista vaihtoehdoista. Hitaaseen savustukseen soveltuvat isommat palaset, nopeampaan, esim. kalansavustukseen on tarjolla pienempää purua.
4. Brikettien ollessa käyttövalmiit täytä brikettisäiliö niillä. Sitten asenna vesiastia ja täytä se kiehuvalla vedellä. Vesi auttaa pitämään savustimen lämpötilan tasaisena, noin 110 asteisena. Sen muodostama höyry auttaa myös pitämään lihan mehukkaana pitkänkin savustusprosessin aikana!
5. Aseta kasleri savustimen grilliritilälle. Tässä voi myös asentaa tarkoitusta varten tehdyn aukon kautta lämpömittarin lihaan. Aseta mittari niin, että sen kärki on mahdollisimman keskellä paistin sisällä.
6. Sulje kansi ja odota… Aikaa voi varata noin 6-8 tuntia, tärkeintä on, että lihan sisälämpötila on vähintään 90 astetta eli se on kunnolla ylikypsää. Tero ja Sami käyttävät tähän kätevää langatonta lämpömittaria, joka kulkee taskussa mukana.
7. Laita valmis liha folion sisään ja anna vetäytyä tovin. (Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa lihan pinnalle lorauksen kokista tai omenamehua.) Sitten kasler revitään kappaleiksi. Hommaa helpottaa jaksossa nähtävät Karhunkynnet.
8. Lisää kaslerin joukkoon BBQ kastiketta haluamasi määrä. Voit lisätä hieman kastiketta vielä hampurilaisten kokoamisenkin yhteydessä!

Royal BBQ-kastike
1 litra ruokaöljyä
2,5 dl soijaa
2 dl valmista chilitomaattikastiketta
0,5, dl valkosipulia
0,2 dl mustapippuria
0,2, dl ”Chili Explosion”-maustetta
0,5 dl tuoretta timjamia
Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella. Kastike säilyy jääkaapissa noin viikon!

Grillijuusto ja kesäkurpitsa
1.Viipaloi kesäkurpitsa leveiksi suikaleiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
2. Sivele kesäkurpitsa ja grillijuusto kevyesti öljyllä.
3. Grillaa molempiin kauniin näköiset raidat grillillä. Molemmille riittää, kunhan niistä tulee kauniin näköiset ja lämpenevät!
VINKKI: Suihkuta grilliritilät ensin leimahtamattomalla grilliöljyllä. Näin hennot vihannekset tai juustot eivät ainakaan pääse tarttumaan!

Jättisämpylät
1/2 l vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl siirappia tai juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
9-11 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

Weber Original Leipomiskivi
Weber Style Pizzalasta

1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 20-30 minuuttia.
2. Anna leipomiskiven kuumeta grillissä. Leivo taikinasta suuria sämpylöitä ja nosta sämpylät kivelle leivinpaperin päälle. Sulje grillin kansi ja grillaa noin 200 asteessa, kunnes sämpylöiden pinta on rapea. Se kestää noin 15 minuuttia.
Kokoa näistä aineksista muhkeat pulled pork hampurilaiset ja nauti!

Grillatut banaanit

Grillatut banaanit
1 kypsä banaani syöjää kohden
Hasselpähkinärouhetta
Tuoreita marjoja oman maun mukaan
Vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta

Grillaa banaanit kuorineen aivan mustiksi (ei kuitenkaan palaneiksi…!) Poista kuoret. Banaani on osittain karamellisoitunut.
Koristele pähkinärouheella ja tuoreilla marjoilla.
Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Lisää tietoja raaka-aineista Citymarket Länsikeskuksesta sekä ja grilleistä ja grillaustarvikkeista K-Rauta Kuninkojasta.

www.k-citymarket.fi/kaupat/turku-lansikeskus/
www.k-rauta.fi/kuninkoja

Yksi vastaus artikkeliin “Turun Grillikunkut osa 1 -Pulled pork ja grillatut banaanit”

  1. Videodigger

    Erinomainen video! TS on siirtynyt somessa nykyaikaan, hienoa! Tällaista jaksaa katsoa…


Kommentoi