Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Vispipuuron monet maut

Vispipuuro on sellainen herkku, jonka olin unohtanut pitkäksi aikaa. Muutama vuosi sitten lomalla Suomessa äiti oli tehnyt sitä ja kylläpä se maistui hyvälle.

Halutessani valmistaa visparia Englantiin palattuani, osui tielleni puolukoihin liittyvä ongelma. Niiden ”sesonki” on täällä kaksi viikkoa joulun aikaan ja silloin ne usein lennätetään kauppoihin Euroopan ulkopuolelta.

Puolukoiden puutteessa klassista vispipuuroreseptiä täytyi soveltaa. Keitän sitä punaisten pikku palleroiden sijaan mansikoista, karviaisista tai punaisista viinimarjoista, riippuen mitä puutarhalta tai pakkasesta löytyy. Kesän suosikiksi on noussut raparperivispipuuro. Tämä ei ole uusi juttu ollenkaan, sillä mummit ja kummit ovat taitaneet valmistaa raparperivisparia vuosikymmeniä. Raparperi on hyvä valinta korvaamaan puolukat kirpeän makunsa ansiosta. Punaisista varsista tulee punaisempaa puuroa ja vaaleammista luonnollisesti vaaleampaa. Omasta puurostani tuli tällä kertaa kauniin vaaleata pääosin vihreiden varsien ansiosta. Kyytipojaksi paksua maustamatonta jogurttia tai maitoa ja sitten vain herkuttelemaan!

Helin Haarukassa -blogista löytyy muuten resepti vispipuuron tekemiseen karkeista riisijauhoista mannaryynien sijaan, jolloin myös gluteiinitonta ruokavaliota noudattavat pystyvät nauttimaan visparista.

Terkuin
Saara

Raparperivispipuuro

7 dl vettä
4 dl raparperipaloja (tai halutessasi mansikkaa, karviaisia tai muita marjoja)
1 dl mannaryynejä
1 dl sokeria

Kiehauta vesi. Lisää raparperin palat ja sokeri. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä muutama minuutti aina välillä sekoittaen, kunnes raparperipalat ovat pehmenneet. Laita seos tehosekoittimeen tai käytä sauvasekoitinta ja soseuta raparperit. Laita seos takaisin kattilaan. Lisää mannaryynit hitaasti koko ajan sekoittaen. Anna puuron hiljalleen kiehua miedolla lämmöllä noin 8-10 minuuttia välillä sekoittaen. Maista ja lisää sokeria halutessasi.  Anna puuron jäähtyä.

Kun puuro on jäähtynyt, vatkaa sitä sähkövatkaimella, kunnes puurosta on tullut kuohkeaa ja ilmavaa.

Tulosta resepti

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo