Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Uuniomenat ja mannaryynikohokas

Sain Raymond Blancin Kitchen Secrets- kokkikirjan lahjaksi. Kuukausia ihailin upeita kuvia, luin reseptejä ja pistin merkille keittiön salaisuuksia, joita Raymond kirjassaan jakaa. En kuitenkaan kokannut kirjan reseptejä. Reseptit näyttivät teknisesti vaativilta Raymondin Michelin tähtien mukaisesti. Eräänä päivänä tulin ajatelleeksi, että Michelin tähtien kokkien keittokirjat ovat kyllä tarkoitettu keittiön puolelle testattavaksi, eikä iltalukemiseksi pinoon yöpöydälle. Tämä ajatuksen rohkaisemana kokeilin reseptejä Raymondin kirjasta kuten myös useasta muusta eri Michelin tähtien keittokirjoista.

Mannaryynien käyttö muussakin kuin vispipuurossa ja porkkanalaatikossa kiinnosti ja ensimmäinen Kitchen Secrets- kirjasta kokkailemani resepti oli uuniomenat ja mannaryynikohokas. Ensimmäisen kokeilun jälkeen tästä reseptistä tuli suosikkini pitkiin ja kiireettömiin sunnuntai-aamuihin. Resepti on tarkoitettu jälkiruuaksi, mutta mielestäni se on loistovalinta viikonlopun brunssille, muistuttaahan tämä vähän mannapuuroa. Niin kuin kohokkaiden kanssa aina, reseptillä saa vähän jännitystä viikonlopun aamuihin, kun odottaa nouseeko kohokas vai ei. Kun ulkona sataa, tuulee tai pakkaset paukkuvat nurkissa, eikä ole kiire minnekään ja mielesi tekee kotoisaa ruokaa Michelin tähtien ryhdittämänä, tämä resepti on ehdottomasti kokeilun arvoinen.

Terkuin Saara

Uuniomenat ja mannaryynikohokas

neljälle

Uuniomenat

4 kokonaista, hapanta omenaa
60 g suolatonta voita
60 g hienosokeria

Uunivuoan voiteluun

10 g suolatonta voita
20 g hienosokeria

Mannaryynikohokas

5 dl täysmaitoa
2 tippaa vaniljauutetta
80 g sokeria
70 g mannaryynejä
70 g rusinoita
4 vapaan kanan munaa
8 tippaa sitruunamehua
10 g suolatonta voita

Tomusokeria koristeluun

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Pese ja kuivaa omenat. Sulata voi ja sivele omenat voisulalla ja pyörittele sokerissa. Laita omenat uunin kestävään astiaan. Paista uunissa noin 25-30 astetta, kunnes omena ovat kypsiä. Lisää uunin lämpö 190 asteeseen omenoiden paahtamisen jälkeen.

Sulata 10 g voita. Voitele ja sokeroi uunivuoka. Puhdista uunivuoan reunat märällä keittiöpyyhkeellä (tämä auttaa kohokasta nousemaan).

Kiehauta maito, johon on lisätty vaniljauute. Lisää 60 g sokeria, mannaryynit ja rusinat. Vähennä lämpöä ja anna kiehua noin kolme minuuttia, kunnes puuro sakeentuu. Sekoita koko ajan, ettei puuro paakkuunnu. Laita kulhoon jäähtymään noin 3 minuutiksi.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää valkuaisten joukkoon sitruunamehu ja vatkaa kunnes valkuaiset ovat vaahtoutuneet niin, että pehmeitä pyöreitä alkaa muodostumaan. Lisää loput 20 g sokeria ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keltuaiset mannapuuroon. Lisää kolmannes valkuaisvaahdosta puuron joukkoon ja vatkaa voimakkaasti. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja kääntele se varovaisesti puuron joukkoon.

Kaada kohokasseos uunivuokaan ja upota seokseen uuniomenat. Laita jokaisen omenan päälle nokare voita ja ripottele sokeria tasaiseksi kerrokseksi kohokkaan pinnalle.

Laita kohokas uuniin noin 25 minuutiksi tai kunnes se on kohonnut ja pinta on saanut kauniin ruskean värin. Koristele tomusokerilla.

Resepti kirjasta Kitchen Secret, Raymond Blanc, Bloomsbury, 2011.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Uuniomenat ja mannaryynikohokas”

  1. brysselinkaali

    Ompa ihanaa kun uskallat kokeilla vaativia resepteja ja silti sinulta loytyy ihan tavisruokiakin kokattavaksi.Ihailen intoasi!


Kommentoi