Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Tortilla Española

Intohimoni Tortilla Españolaa kohtaan kehittyi ollessani opiskeluaikoina vaihdossa pintxojen kodissa Baskimaalla. Kotiin palattuani vieroitusoireiden alkaessa alkoi vimmattu täydellisen reseptin etsiminen kotitekoiselle espanjalaiselle tortillalle. Jälkeenpäin ajatellen, että olisi pitänyt pyytää resepti paikan päältä suosikkibaarista, mutta silloin oli tärkeämpää nauttia niistä kaikista herkuista tikun päässä. Netin uumenista löytyi reseptejä tortillaan jos toiseenkin, mutta tulokset eivät aina vastanneet odotuksia. Lukuisten kokeilujen jälkeen Maittavat tapakset -kirjasta löytyi resepti, joka maistui lähes autenttiselta.

Tortilla Española on työläs kuorimisineen ja pilkkomisineen. Kaikki on kuitenkin vaivannäön arvoista, sillä tortillassa laadukkaat, mutta perinteiset raaka-aineet pääsevät hyvin esille. Jokaisen kotikokin keittiöstä löytyy kananmunia, perunaa ja sipulia. Viimeksi mainittu ainesosa on ollut nyt hienosti esillä, sillä Kotimaiset kasvikset ry valitsi sipulin vuoden vihannekseksi. Hyvien ainesosien lisäksi salaisuus maukkaaseen tortillaan on perunan ja sipulin tekeytyminen munaseoksessa. Tämän lisäksi ainesosien tulee olla keskenään juuri oikeassa suhteessa, ne tulee olla justiinsa, eikä melkein. Tärkeää on valita myös oikean kokoinen paistinpannu (tälle reseptille oikea koko on halkaisijaltaan 25 cm oleva teflonpannu). Helpolta kuulostavan ruokalajin voi pilata yksinkertaisilla asioilla. Ei siis ihme, että kävin läpi monia ohjeita ennen kuin löysin juuri sen oikean.

Käytän perunoiden viipaloimiseen yleensä juustohöylää. Sillä saa juuri oikean paksuuden perunaviipaleisiin. Muutaman kerran yritin perunoiden viipaloimista monitoimikoneella, mutta lopputuloksesta tuli liian ohutta. Perunat muuttuivat mössöksi pannulla. Mandoliinia voisi tietysti käyttää, mutta minulla ei ole siitä kokemusta, turvallisuussyistä, heh!

Terkuin

Saara

Tortilla Española

8 annosta

1 dl oliiviöljyä
600 g kuorittua perunaa
1 iso sipuli
6 isoa luomukananmunaa
suolaa ja pippuria

Kuori ja viipaloi perunat sekä sipuli ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna teflonpaistinpannu korkealla lämmöllä. Lisää öljy pannulle ja kuumenna. Lisää perunat ja sipuli pannulle. Vähennä lämpöä ja kypsennä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.

Vatkaa kananmunien rakenne rikki isossa kulhossa ja lisää suolaa sekä pippuria. Ota öljy talteen valuttamalla perunat ja sipuli siivilän läpi kuumuutta kestävään astiaan. Sekoita sipuli- ja perunaseos varovasti muniin ja jätä seos tekeytymään ainakin 10 minuutiksi.

Poista mahdolliset pannun pohjaan tarttuneet palaset. Kuumenna pannulla noin 4 ruokalusikallista säästämästäsi öljystä. Lisää munaperunasipuliseos pannulle ja tasoita se tasaiseksi kerrokseksi.

Kypsennä noin 5 minuuttia pannua välillä ravistellen, kunnes tortillan pohja on hyytynyt. Irrota tortilla lastalla pannusta. Laita iso lautanen pannun päälle ja kumoa tortilla lautaselle. Liu’uta tortilla varovasti takasin pannuun kypsennetty puoli ylöspäin. Poimuta tortillan reuna sisäänpäin kiertämällä lastalla tortillan ympäri. Jatka kypsyttämistä noin 5 minuuttia, kunnes tortillan pohja on kullanruskea.

Liu’uta tortilla tarjoilulautaselle. Anna tekeytyä ainakin 5 minuuttia ennen tarjoilua. Tämä on tärkeää, sillä tortilla kypsyy ja kiinteytyy vielä tässä vaiheessa.

Resepti kirjasta Maittavat Tapakset- Hyviä ja helppoja ohjeita vaihe vaiheelta, 2007, Parragon Books Ltd

Tulosta resepti

Kommentoi