Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Täytetyt kesäkurpitsan kukat

Äitini teki lomalla luonamme kesäkeittoa ja ahkeroi puutarhassamme. Tämän jälkeen rikkaruohoja ei näkynyt mailla eikä halmeilla, purjot oli koulittu, kurpitsakuja siistitty ja kaikki kasvit kastettu useampaan otteeseen helteiden takia. Halusin kiittää äitiäni ahkerasta työstä ja eräänä iltana laitoin pienimuotoiset dinner partyt pystyyn. Alkupalaksi valmistin täytettyjä kesäkurpitsan kukkia kampasimpukoiden kanssa, pääruuaksi tarjoilin fenkolinlehdillä ja sitruunalla täytettyä meriahventa uusien perunoiden, höyrytetyn suolayrtin ja vihersalaatin kanssa. Jälkiruuaksi tein tietysti raparperijäätelöä raparperisiirapin kanssa.

Päivällisten aloittaminen kesäkurpitsan kukilla toimii aina. Niiden kokkailu tuntuu lisäävän vähän jotain eksoottista ruokatarjoiluun, vaikka pääaines löytyy jokaisen kesäkurpitsaa kasvattavan pihalta. Kesäkurpitsan kukkia on harvoin myynnissä, joten jollei kesäkurpitsaa kasvata itse, voi tämä olla aika harvinainen herkku omassa keittiössä. Sekä hedekukkia (laiha kukkavarsi) että emikukkia (kukkavarsi, josta tulee kesäkurpitsa) voi syödä. Kukkia ei kannata poimia syötäväksi heti ensimmäisten nuppujen tullessa esille, sillä kasvi tarvitsee molempia kukkastyyppejä tuottaakseen kesäkurpitsoja. Kukkia kannatta kerätä vasta sitten kun kasvi on kunnolla vauhdissa kesäkurpitsatuotannossaan jättäen aina muutaman kukan kasviin. Kukat ovat avoinna ja parhaimmillaan aamupäivällä, jolloin ne kannattaa kerätä. Kukat alkavat nuupahtamaan muutaman tunnin päästä poimimisesta, joten ne kannattaa kokata samana päivänä.

 

Päivällisillä täytin kukat kahdella täytteellä, jonka jälkeen ne dipattiin frityyritaikinaan ja paistettiin pannulla. Ensimmäiseen täytteeseen tuli yrttejä, ricotta- juustoa ja parmesaania, toiseen laitetiin taskurapua ja ranskankermaa. Kukat maistuvat ilman täytteitäkin kyllä, mutta silloin niitä tarvitaan useampi per henkilö. Useissa resepteissä kesäkurpitsan kukat uppopaistetaan, mutta itse en juurikaan tällaisiin puuhiin lähde ja paistoin kukat paistinpannulla öljyssä ja päällisestä tuli rapsakkaa näinkin.

Terkuin
Saara

Täytetyt kesäkurpitsan kukat

Taskuraputäyte

5 kukalle

50 g valmiiksi keitettyä taskurapua
2 rkl ranskankermaa
sitruunan mehua
suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset keskenään. Maista ja lisää sitruunan mehua, suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Yrttijuustotäyte

5 kukalle

200g ricotta- juustoa
3 rkl raastettua parmesania
3 rkl silputtuja yrttejä, esimerkiksi ruohosipulia, minttua, basillikaa, salviaa
suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset keskenään. Maista ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Frityyritaikina

10 kukalle

4 rkl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 rkl maissijauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl merisuolaa
200 ml kylmää mineraalivettä

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola isossa kulhossa. Lisää vesi pikkuhiljaa, kunnes seos on saavuttanut tasaisen ja juoksevan koostumuksen. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.

Kukkien täyttäminen ja paistaminen

Valmista frityyritaikina ja täytteet yllä olevien ohjeiden mukaisesti.
Ravistele kukkia hellästi ja halutessasi voit kevyesti huudella ne, jotta pääset eroon mahdollisista pienistä ötököistä. Poista kukan keskusta heteineen. Täytä kukat täytteillä ja kiepauta kukan pää kiinni, jotta täyte pysyy sisällä paistuessa. Kasta täytetty kukat frityyritaikinaan ja paista pannulla oliiviöljyssä noin 5 minuuttia kääntäen kukkaa niin, että frityyritaikina paistuu tasaisesti joka puolelta.

Yrttijuustotäytteen ja frityyritaikinan reseptit: Hugh Fearnley-Whittingstall, River Cottage Veg Every Day

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Täytetyt kesäkurpitsan kukat”

  1. Lotta

    Osaisikohan sitä itsekin kokeilla jotain näin hienoa.. Näyttää ihan superherkulliselta!


  2. Meri Tuuli Pieniemestä

    Täälläkin kaivattaisin dinner partyä! Milloin tulet? 😛


Kommentoi