Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Serkun makeat marenkikupposet

© Paul Vernalls Photography
© Paul Vernalls Photography

Oletteko jo tutustuneet TS Ruoka- lehteen? Käykääpä hakemassa paikallinen ruokalehti kaupasta, sillä lehdessä on jos mitä mielenkiintoista luettavaa. Lehdestä löytyy myös meidän bloggareiden muistojen kesäherkut.

Yksi viime kesien parhaimmista makumuistoistani liittyy marjoilla täytettyihin marenkikupposiin. Marenki oli suussa sulavaa, marjat maistuivat makoisilta ja päälle kaadettiin jumalallista vaniljakastiketta. Tämän kesäisen jälkiruuan oli valmistanut serkkuni. Osa jälkiruuan mahtavuutta olikin seura, jossa se nautittiin. Koko perhe oli koolla pitkienkin matkojen takaa.

Tässä on reseptini marenkikupposiin, täytteenä tällä kertaa vaniljalla maustettua kermavaahtoa ja marjoja. Kupposten täyte on hyvin muunneltavissa omien mieltymysten mukaan. Mansikat ja mustikat voi korvata haluamillaan marjoilla tai vaikka raparperilla, jota on haudutettu omassa liemessään ja sokerissa. Kevyemmän herkun saa aikaiseksi, kun kerman korvaa maustamattomalla jogurtilla tai crème fraîchellä.

Terkuin Saara

Marenkikupposet

9 kappaletta

3 kananmunan valkuaista
½ tl sitruunan mehua
150 g hienosokeria

Täyte

2.5 dl kuohukermaa
1 tl vaniljauutetta
noin 200 g marjoja

Lämmitä uuni 110 asteeseen. Erottele kananmunien valkuaiset keltuaisista. Valkuaisten joukkoon ei saa päästää yhtään keltuaista. Lisää sitruunan mehu valkuaisten joukkoon. Vatkaa valkuaisia, kunnes niiden tilavuus on kaksinkertaistunut ja vaahto pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Lisää sokeri vähitellen (noin 1 ruokalusikallinen kerrallaan) valkuaisten joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes kaikki sokeri on lisätty ja valkuaisvaahto on kiiltävää ja kuohkeaa.

Piirrä leivinpaperille halkaisijaltaan noin 7 cm suuruisia ympyröitä 9 kappaletta. Käännä leivinpaperi toisinpäin ja laita uunipellille. Lusikoi marenkimassa isohkoon pursotinpussiin. Pursota massaa ensin leivinpaperille ympyränmuotoon ja lisää kaksi tai kolme kerrosta ympyrän reunojen päälle.

Paista kupposia 110 asteessa noin 1.5 tuntia, jonka jälkeen ota uuni pois päältä. Jätä marenkikupposet kuivamaan uuniin vielä puoleksi tunniksi, jonka jälkeen ota ne pois uunista ja anna niiden jäähtyä kokonaan.

Lisää kermaan vaniljauute ja vatkaa vaahdoksi. Lusikoi kermavaahto kupposten sisälle ja asettele marjat kerman päälle. Halutessasi voit kevyesti ripotella päälle tomusokeria ja koristella mintunlehdillä.

Vinkkejä marengin onnistumiseen: Varmista, että kulho ja sähkövatkaimen vispilät ovat kuivia ja puhtaita. Käytä noin viikon vanhoja munia, sillä ne vaahtoutuvat helpommin. Alhaisella ja pitkällä paistoajalla saat maistuvimmat marengit.

Tulosta resepti

Kommentoi