Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Ruokaisa punajuurisalaatti

Very trendy sanotaan usein, kun kerromme kasvattavamme polka- ja valkopunajuuria normaalien punaisten lisäksi. Saman lausahduksen saa aikaiseksi myös romanesco- kukkakaali ja borlottipavut. Sanaa trendikäs ei juurikaan yleisesti yhdistetä siirtolapuutarviljelyyn Englannissa ja harrastus onkin yleisen käsityksen mukaan eläkeläisten hommia. Tiedä sitten, tarkoittako tämä sitä, että minä ja aviomieheni olemme hyvin vanhoja ennen aikojamme. Jos siitä saa palkinnoksi viikoittain korillisen tuoreita vihanneksia onnistumisen tunteen ja huippufiiliksen lisäksi, niin mikäs tässä henkisesti vanhana ollessa. Olen tosin huomannut, että kyllähän kuokka nuorillakin pysyy kädessä ja on mukavaa, kun nuorempaa porukkaa on alkanut näkyä puutarhahommissa. Kai tämän harrastuksen trendikkyys on nousemassa etenkin lähiruokaa arvostavien ”foodien” kesken.

Trendikästä taikka ei, maukkaita nämä punajuuret ovat joka tapauksessa. Etenkin polka- punajuuret näyttävät karkilta ja maistuvatkin vielä makealta. Lautaselle saa näiden juurien kautta mukavasti väriä. Tänä vuonna nostimme ensimmäistä kertaa myös keltaisia punajuuria. Sen pirtsakkaa ulkomuotoa katsoessa täytyy melkein muistuttaa itseään, että kyllä tässä on punajuuri eikä sitrushedelmä kyseessä. Hyvä puoli erikoisemman värisissä punajuurissa on se, että kädet eivät tahriinnu punaiseksi. Hyvä vinkki punajuuren tahrimien käsien puhdistamiseen on muuten sitruunamehu.

Punajuurisalaattia lähdetään rakentamaan maanläheisillä mauilla. Punajuurien, porkkanoiden ja sipulin paahtaminen uunissa tuo niiden makeuden esille. Ohra tuo mukaan täyttävyyttä ja tekstuuria. Tällä reseptillä voi lähteä sooloilemaan sen mukaan mitä löytyy kaapeista ja mitä tekee mieli. Halutessaan ohran voi korvata vaikkapa couscousilla. Fetajuuston sijaan voi kokeilla vuohenjuustoa. Koko komeuden kruunaa muutama ohut viipale raakaa punajuurta. Jos syöt mieluummin tuoreen punajuuren kunnolla kypsennettynä, voi nämä viipaleet myös paahtaa kevyesti uunissa.

Terkuin Saara

Ruokaisa punajuurisalaatti

neljälle

4 porkkanaa
4 punajuurta paahtamiseen ja 1 punajuuri viipaloitavaksi
2 pientä punaista sipulia tai 1 iso
öljyä
suolaa ja pippuria
ohraa
100 g fetajuustoa
80 g tuoretta pinaattia
50 ml siideriviinietikkaa
2 rkl extra- neitsytoliiviöljyä
1.5 rkl sinapinsiemensinappia
1 rkl hunajaa
suolaa

Pese ja puhdista punajuuret ja porkkanat. Pilko juurekset ja sipuli ja laita ne uunin kestävään astiaan. Lisää öljyä, suolaa ja pippuria ja paahda 200 asteessa kunnes vihannekset ovat kypsiä.

Keitä ohraa neljälle pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Valmista kastike sekoittamalla siideriviinietikka, öljy, sinappi ja hunaja hyvin keskenään. Lisää suolaa makusi mukaan.

Kun uunissa paahdetut vihannekset ovat kypsyneet, lisää ne ohran joukkoon. Lisää pinaatti ja paloiteltu feta. Viipaloi jäljellä oleva punajuuri ohuiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet salaatin päälle. Lusikoi kastike salaatin päälle. Kastiketta tulee jonkin verran, joten lisää sitä maltillisesti makusi mukaan.

Tulosta resepti

Kommentoi