Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Rosmariinikurpitsaleipä

Suomalaisissa ja ulkomaisissa ruokablogeissa on kiertänyt paljon leipäreseptejä, joissa vaivaamisen voi jättää kokonaan. Ainekset sekoitetaan keskenään, taikinaa kohotetaan useita tunteja, jonka jälkeen leipä paistetaan kannellisessa padassa.  Mikäs sen parempaa kuin kotona leivottu leipä, joka valmistuu lähes itsestään, mutta yhtä hyvää on leipää, joka on huolella vaivattu ja valmistettu. Jos leipää lähtee leipomaan pidemmän kaavan mukaan, suosittelen alla olevaa rosmariinikurpitsaleipäreseptiä. Valmis tuotos on varmasti vaivannäön arvoinen.

Leivän leipominen vaikuttaa usein haasteelliselta ja työläältä, mutta olen saanut hyviä tuloksia seuraavien vinkkien avulla:

Leivän vaivaamisen saloja havainnollistava hyvä video löytyy täältä. Henkilökohtaisesti pidän käsin vaivaamisesta, sillä leipomisen ohessa se toimii terapiana, pienet turhautumiset purkautuvat kuin itsestään. Jos on niin onnekkaassa tilanteesta, että kotoa löytyy monitoimikone taikinakoukulla, anna koneen hoitaa vaivaaminen, mutta tällöin voi vain nauttia koneen työskentelystä ja sen hypnoottisesta kiertävästä liikkeestä.

Kohottamisen jälkeen leipään tulee saada rakennetta ja muotoa: itse olen ottanut oppia tästä videosta. Viimeinen vinkkini liittyy leivän kuoren rapeuteen ja kiiltävyyteen. Ennen uuniin laittoa leivän pinta suihkutetaan märäksi suihkepullolla tai vettä kevyesti pirskoen. Uunin alahyllylle lisätään vedellä täytetty uuninkestävä vuoka. Höyrystyvä vesi saa aikaan rapean ja kiiltävän kuoren.

Rosmariinikurpitsaleipä on kevyttä ja ilmavaa.  Kurpitsa ei tee leivästä makeaa, ennemminkin se lisää makuun häivähdyksen syksyä. Koristeeksi leivän päälle sopii erinomaisesti kurpitsansiemenet. Viime vuoden kurpitsasato oli niin runsas, että meillä riittää niitä edelleen. Sen siitä taitaa saada, kun kasvattaa paljon eri näköisiä ja kokoisia kurpitsoja. Minulla olisikin pieni toive blogini lukijoille. Ottaisin mielelläni vastaan uusia kurpitsareseptejä, joten jos repertuaaristasi löytyy maukas resepti, jaa se vaikka minulle ja muille alapuolella olevaan kommenttilaatikkoon.

Terkuin Saara

Rosmariinikurpitsaleipä

500 g leipäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 rkl pieneksi hienonnettua rosmariinia
450 g kurpitsaa
75 ml vettä
Halutessasi kurpitsansiemeniä koristeluun

Kypsennä kurpitsa uunissa. Soseuta kurpitsa. Sekoita keskenään jauhot, hiiva, suola, paprikajauhe ja pieneksi hienonnettu rosmariini. Lisää kurpitsasose kulhoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Tämän jälkeen sekoita joukkoon vesi. Vaivaa taikinaa ainakin 10 minuuttia. Vaivaamisen jälkeen, laita taikina kulhoon. Päällystä kulho kelmulla ja anna taikinan nousta kaksi tuntia huoneenlämmössä. Kohotuksen jälkeen, kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle. Painele ilmakuplat pois. Muotoile leipä haluamasi muotoiseksi. Laita leipä pelille, peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä ja anna nousta vielä kaksi tuntia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ennen leivän uuniin laittamista, suihkuta sen pinta kevyesti vedellä, sirottele päälle hieman jauhoja ja halutessasi koristele leipä kurpitsansiemenillä. Paista uunissa 30-40 minuuttia.

Resepti muunneltu How to Cook Good Food-sivuston reseptistä.

Tulosta resepti

2 vastausta artikkeliin “Rosmariinikurpitsaleipä”

  1. Brysselin kaali

    Terapia leipaa pitaa koe maistattaa tuleville vieraille.Eilen nain ensimmaiset raparperit kaupan hyllylla ja selatessani reseptejasi huomasin raparperijaatelon ohjeen heti kun kauppa huomenna aukeaa niin arvaat jo mita teen.

    Brysselin kaali


    • Saara Vernalls

      Hei Brysselin kaali! Raparperijääteloä suosittelen kokeilemaan, se on meillä kotona ollut ainakin suuri hitti, Tässä olen itsekin miettinyt, mitä uutta sitä raparperista keksisi tänä vuonna, tällä hetkellä houkuttaa ajatus raparperi- ja kuohuviinihyytelostä.


Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo