Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Raparperi-mansikkahillo

Olen intohimoinen hillojen keittäjä. Marjat, hedelmät ja muut hillotettavat päätyvät hillokattilaan neljä kertaa vuodessa; ensimmäisenä säilön raparperit ja mansikat, keskikesällä karviaisia yhdistellään limoncelloon, syksyllä tehdään omenahilloa mummin reseptin mukaan ja kurpitsojen kypsyttyä niistä keitetään sadon viimeiset hillot. Tämän jälkeen jääkaappi onkin sen verran täynnä hilloja, ettei niitä tarvitse ostaa kaupasta vuoden aikana. Hillot maistuvat etenkin talvella, jolloin on mukavaa saada makumuistoja kesän ja syksyn sadosta. Ystävät ovat tottuneet samaan itsetehtyä hilloa tuliaisena dinner partyille mentäessä ja myös itse rakastan saada muiden tekemiä hilloja maisteltavaksi.

Raparperi- mansikkahillolla on hyvä aloittaa säilöntävuosi, puutarhamme nimittäin tuottaa raparperia hyvin runsaasti. Tämä on tietysti pelkästään positiivinen asia, sillä raparperisatoa korjataan siinä vaiheessa, kun muu puutarha vasta aloittaa heräämisen kevääseen, eikä muuta satoa juurikaan ole.

Raparperi ja mansikka on mielestäni oikein sopiva yhdistelmä yleisesti, sillä mansikan makeus kompensoi raparperin kirpeyttä. Kuvan hillon raparperit tulivat puutarhaltamme. Omia mansikoita ei vielä riittänyt hillotteluun, joten ne haettiin läheiseltä farmilta. Yleissääntö säilöntään on, että kannattaa käyttää vain tuoreita ja virheettömiä marjoja ja kasviksia. Toinen muistamisen arvoinen juttu on, että purkit tulee pestä hyvin. Hillossa on mielestäni kesän henki purkitettuna talven varalle.

Hillon lisäksi raparperista tulee tehtyä paljon kaikenlaista siksi, että sitä on paljon, mutta myös siksi, että se on yksi suosikkivihanneksistani. Miellän raparperin makeiden herkkujen tekoon, enkä ole uskaltautunut vielä kokkailemaan siitä lisäkkeitä pääruokalautaselle. Katsotaan, jos sitä joskus vaikka rohkenisi.

Raparperi-mansikkahillo

400 g paloiteltua raparperia
500 g paloiteltua mansikkaa
500 g hillosokeria
1 sitruuna

Laita pieni lautanen pakkaseen. Sekoita raparperin ja mansikan palaset hillosokerin kanssa kattilassa. Laita kattila levylle ja sekoitta kunnes seos alkaa kiehua. Raasta sitruunan kuori ja lisää se seokseen sitruunan mehun kera. Anna hillon kiehua kevyesti noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista hillon koostumus ottamalla lautanen pakkasesta ja laittamalla sille pieni määrä hilloa. Minuutin jälkeen vedä sormi hillon läpi. Jos hillon pinta menee ryppyyn, on hillo valmis. Jos ei, anna hillon kiehua muutama minuutti lisää ja tee testi uudelleen. Tarkista maku. Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin, laita kannet tiukasti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan. Reseptistä tulee noin 1.5 litraa hilloa.

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Raparperi-mansikkahillo”

 1. Tiina

  Kiitos hyvästä vinkistä testata hillon valmius! Nimim. Juoksevaa raparperihilloa keitellyt…


  • Saara Vernalls

   Moikka Tiina! Kannattaa kokeilla tuota tekniikkaa, itsellä se on aina toiminut hillolajista huolimatta. Tule hillon keittämisen jälkeen vaikka kertomaan, että toimiko.


 2. Lotta

  Testattu ja varsin herkulliseksi hilloksi todettu.


Kommentoi