Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Perunakakut ja kylmäsavulohta sekä palsternakkablinit ja sinihomejuustoa

© Paul Vernalls Photography

Viikonloppuna suunnittelin perinteisten glögijuhliemme tarjoilua. Tutut, hyvin toimivat tarjottavat löytyvät tarjoilupöydästä vuodesta toiseen uusien kokeilujen kanssa yhdistettynä, mutta välillä on aika uudistaa tarjoilua.

Nigellan ohjeen mukaan tehdyt, perinteiset ja klassiset perunakakut kylmäsavulohella ovat pitkään olleet eri juhlissa tarjolla ja kyllähän ne ovat maittavia. Yhtään kakkua ei yleensä jää seuraavan päivän rääppijäisiin. Resepti on Nigella Express -kirjasta ja nimensä mukaisesti kirjan reseptit ovat pikaruokaa. Teemaan sopivasti ja kokkailun helpottamiseksi reseptissä käytetään perunamuusijauhetta. Sanotaan, että kaikella on aikansa ja paikkansa. Tiedä sitten, onko tämä resepti se perunamuusijauheen paikka. Itse olen käyttänyt ihan muhennettua perunaa sen tilalla.

@ Paul Vernalls Photography
@ Paul Vernalls Photography

Tänä vuonna tuli sellainen fiilis, että jotain uutta tarvitaan perunakakkujen tilalle. Silmiini osui resepti palsternakkablineistä sinihomejuuston ja hunajaan dipattujen saksanpähkinöiden kera. Resepti lähti heti keittiön puolelle kokeiluun. Blinikokeilu vaati vähän enemmän vaivannäköä kuin perinteiset perunakakkuset. Joka tapauksessa maittavia näistä palsternakkablineistä tuli ja ne päätyivät tämän vuoden juhlien tarjoiluun. Saapa nähdä, jääkö näitä rääppijäisiin.

Terkuin Saara

P.S. Perunakakkujen tarjoiluastian alle kannattaa laittaa pakkasesta folioon kääritty kylmäkalle. Näin kakkuset ja kylmäsavulohi pysyvät tuoreina ja raikkaina juhlien ajan.

Perunakakut ja kylmäsavulohta

noin 30 kpl

3 kananmunaa
1,25 dl maitoa
2 kevätsipulia
2 rkl öljyä
60 g perunamuusijauhetta
40 g vehnäjauhoa
½ tl leivinjauhetta
½ tl sitruunamehua
300 g kylmäsavulohta
tilliä koristeluun

Sekoita kananmunat, maito, pieneksi hienonnettu kevätsipuli ja oliiviöljy keskenään. Sekoita joukkoon perunamuusijauhe, jauhot, leivinjauhe ja sitruunamehu. Paista pannulla seoksesta suupalan kokoisia kakkusia. Koristele blinit kylmäsavulohella ja tillillä.

Resepti kirjasta Nigella Express, Nigella Lawson, Chatto & Windus, 2007

Tulosta resepti

Palsternakkablinit ja sinihomejuustoa

noin 25 kpl

3 isoa palsternakkaa
2 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset erotettuina
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl crème fraichea
2 rkl maitoa
100 g sinihomejuustoa
kourallinen saksanpähkinöitä
hunajaa
suolaa ja pippuria

Leikkaa palsternakat noin 1 cm kokoisiksi paloiksi. Poista keskiosa, jos se tuntuu puiselta. Kuullota paloja kevyesti pannulla, kunnes ne ovat pehmeitä. Soseuta ja mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä sose.

Sekoita keltuaiset, jauho, crème fraiche, maito ja palsternakkasose keskenään. Vaahdota valkuaiset. Kääntele valkuaisvaahto palsternakkaseoksen joukkoon yrittäen pitää seos ilmavana. Paista pannulla seoksesta suupalan kokoisia blinejä.

Sekoita saksanpähkinät hunajan kanssa. Koristele blinit murennetulla sinihomejuustolla ja pähkinöillä.

Resepti Rob Andrew, Riverford Field Kitchen sivuston Red Online kautta.

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Perunakakut ja kylmäsavulohta sekä palsternakkablinit ja sinihomejuustoa”

  1. brysselinkaali

    Perunakakut ilman muuta oikeasta perunasta ei jauhoista.Palsternakan koosta kysyisin
    koska torilla oli ihan hurjan kokoisia,kilogrammoissa paljonko tarvitaan reseptiisi.

    Brysselinkaali


  2. Lottis

    Noita perunakakkuja pitää ehdottomasti testata. Kiva vaihtoehto saaristolaisleivälle.


Kommentoi