Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Kurpitsahillo

Ystäväni, foodie Rob on sitä mieltä, että amerikkalaisia ei pitäisi päästää kurpitsan kanssa keittiöön, sillä siitä ei seuraa muuta kuin makeita herkkuja. Katsokaas, ongelmahan tässä oli se, että Rob ei ollut koskaan maistanut kurpitsahilloa. Tietenkin olen samaa mieltä Robin kanssa siitä, että kurpitsa on loistava raaka-aine suolaisiin tekeleisiin, mutta sehän on niin, että kurpitsahillosta ei hillo juuri parane.

Kurpitsahillo on nyt ajankohtainen, kun moni kovertaa omaa kurpitsaansa lyhdyksi. Hedelmälihaa ei missään nimessä kannata heittää pois, vaan se kannattaa hyödyntää keittiön puolella. Jollei aika riitä kokkailuun tai jos on tullut ostettua vähän isompi kurpitsa, hedelmäliha kannattaa kevyesti paahtaa tai soseuttaa höyryttämisen jälkeen ja pakastaa. Myös siemenet voi kerätä talteen: helpoin tapa putsata siemenet hedelmälihasta on laittaa ne isoon kulhoon vettä, jolloin rihmat irtoavat helposti. Putsaamisen jälkeen siemenet annetaan kuivua yön yli. Halutessaan siemenet voi paahtaa uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Siemeniä voi sitten hyödyntää usealla tavalla.

Kurpitsahillo

Vaikka kurpitsa yleensä yhdistetään vain halloweeniin, sen sesonki alkaa jo syyskuussa, mutta kurpitsat säilyvät loistavasti kuukausi kaupalla talven yli oikein säilytettyinä. Instagramissa onkin tullut ahkerasti käytettyä #notjustforhalloween kuvien taginä. Kurpitsojen säilyvyys, monipuolisuus raaka-aineena sekä tietysti tärkeimpänä maku ovat niitä syitä, minkä takia puutarhassamme on annettu kurpitsoille ihan oma alue, pumpkin patch. Tänä vuonna kasvatimme viittä eri lajiketta, joten kurpitsareseptejä varmasti tulee näkymään vähän väliä täällä blogin puolella. Taisinkin vihjata jo siihen suuntaan Facebookissa.

Ja kuulkaas, kyllä se Robin mielipide taisi muuttua, kun hän maistoi kurpitsahilloa. Vaikka hän ei voinut sitä suoralta kädeltä myöntää.

Terkuin
Saara

Kurpitsahillo

1.5 kg kurpitsan hedelmälihaa
400 ml vettä
400 ml väkevää inkivääriviiniä (oma suosikkini on Crabbie’s Green Ginger Wine)*
2 appelsiinia
2 sitruunaa
1 kg hillosokeria

Laita pieni lautanen pakkaseen. Paloittele appelsiinit ja sitruunat ohuiksi viipaleiksi. Poista siemenet. Raasta tai suikaloi kurpitsan hedelmäliha ohuiksi paloiksi. Kiehauta vesi ja viini. Lisää ohueksi viipaloidut appelsiinit, sitruunat ja kurpitsan hedelmäliha. Sekoita ja anna kehua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin ja varo, ettei seos pala pohjaan.

Lisää sokeri ja sekoita kunnes se on liuennut seokseen. Anna hillon kiehua noin 20-25 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista hillon koostumus ottamalla lautanen pakkasesta ja laittamalla sille pieni määrä hilloa. Minuutin jälkeen vedä sormi hillon läpi. Jos hillon pinta menee ryppyyn, on hillo valmis. Jos ei, anna hillon kiehua vielä muutama minuutti lisää ja tee testi uudelleen. Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin, laita kannet tiukasti kiinni ja anna jäähtyä kokonaan.

*Jos viiniä ei löydy, sen voi korvata inkiväärimehulla.

Resepti: Pumpkin Marmalade by Snow Cloud, River Cottage Community Recipes.

Tulosta resepti

Kommentoi