Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Kesäkurpitsarullat

Viime kesänä sain kutsun ystävän Oscar Wilde iltaan: ystävän tuttava tarinoi Oscar Wilden elämästä, jonka jälkeen nautimme päivällisen viinilasillisen (tai muutaman) kanssa. Ennen iltamaa ystäväni soitti ja kertoi irlantilaisten päivällissuunnitelmien muistuttavan enemmänkin 1800- luvun loppupuolen vankilaruokaa.

Tarjouduin tuomaan muutaman alkupalan mukanani. Irlantilaiset alkupalat eivät juurikaan ole se bravuurini, mutta mieleeni muistui äitini aikaisemmin viikolla kertoma lehdessä ollut ohje. Reseptissä viipaloidut kesäkurpitsat saivat väriä parilapannulta, jonka jälkeen ne marinoitiin sitrusmehussa ja tarjoiltiin viipaleina vuohenjuuston kanssa. Tarkkoja aineosia tai määriä en laittanut korvan taakse, kuten en lehden nimeäkään.

Kesäisin meiltä aina löytyy kotoa kesäkurpitsa tai kaksi (ja jollei kotoa, sitten puutarhalta). Vuohenjuuston sijaan jääkaapissa oli mozzarellapalloja ja siitä se ajatus sitten näihin rulliin lähti. Kauniita alkupaloja näistä ei saa, mutta maut korvaavat rujon ulkonäön: sitrusmehu tuo kirpeyttä, minttu lisää kesäistä raikkautta ja mozzarella antaa pehmeyttä.

Näissä taitaa käydä niin, että maku vain paranee syödessä. Kesäkurpitsan maku ja tekstuuri muuttuvat tässä sen verran, että useat vieraat illanvietossa eivät arvanneet kyseessä olevan kesäkurpitsan. Tätä siis kannattaa kokeilla, vaikka ei kesäkurpitsasta niin välittäisikään.

Oscar Wilde -illan jälkeen näitä alkupaloja on tullut valmistettua usein. Reseptissä ei juurikaan aineksia mitata, vaan mennään kesäfiiliksen tuomalla hyppysten määrällä. Tällä reseptillä voi lähteä kokeilemaan muita juustokomboja; yllämainittu vuohenjuusto on varmasti maukas, myös feta tai paistettu halloumi sopivat rulliin sisälle.

Ja kuulkaas, ei se Oscar Wilde- illan muu ruokatarjoilu ollut vankilaruokaa nähnytkään, vai miltä kuulostaa fish pie kaikilla meren herkuilla ja jälkiruuaksi marenkimarjakakkua?

Terkuin Saara

Kesäkurpitsarullat

muutama kesäkurpitsa
mozzarellapalloja
öljyä
suolaa
mustapippuria
fariinisokeria
limen tai sitruunan mehua
mintun lehtiä

Juustohöylää avuksi käyttäen leikkaa kesäkurpitsoista pitkiä, ohuita viipaleita. Öljyä kevyesti viipaleet molemmin puolin. Paista viipaleet parilapannulla, muutama minuutti molemmin puolin, niin että molemmat puolet saavat raidat, mutta viipaleista ei saa tulla liian pehmeitä. Laita viipaleet marinoimisastiaan. Purista sitruunan tai limen mehu päälle ja lisää hyppysellinen suolaa, pippuria ja sokeria. Jos viipaleet ovat astiassa kerroksittain, lisää marinointiaineita joka kerroksen väliin. Jätä muutamaksi tunniksi tai yön yli, jos mahdollista. Rullaa kesäkurpitsaviipaleen sisälle mozzarellapallo ja mintun lehti.

Tulosta resepti

Juttu on kesäuusinta ja julkaistu alun perin 10.7.2014.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo