Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Kesäkeitto

Viime viikonloppuna meillä kävi odotettuja ja toivottuja vieraita. Sen sijaan, että olisin kattanut itse pöydän koreaksi, laitoin kyläilijän kokkaushommiin. Oli kuulkaa ihanaa, kun äiti teki pyynnöstäni kesäkeittoa! Suvisoppa, kuten kummityttöni sanoo, on kalakeiton lisäksi yksi niistä ruuista, joka aina maistuu äitini tekemänä paremmalta.


Kesäkeitto on siitä mainio ruoka, että siinä tuoreet ja maittavat uuden sadon kasvikset pääsevät kunnolla esille, kunhan ne pysyvät napakoina, eivätkä ole kypsyneet liikaa. Vihannekset kesäkeiton tekoon haettiin kukkakaalia ja retiisiä lukuun ottamatta puutarhalta.

Tänä vuonna emme kasvattaneet lainkaan retiisejä, mutta kaalien puolelta romanesco- kukkakaali ja ruusukaali ovat hyvällä mallilla. Toistaiseksi ne eivät vielä ole kuitenkaan kypsiä ja valmiita korjattavaksi pöytään, eivätkä ne tietysti sopisikaan tähän keittoon. Kukkakaali ja retiisi ovat kumminkin sen verran tärkeitä kesäkeiton aineksia, että ne haettiin läheiseltä farmilta. Pinaatti jäi tällä kertaa lisäämättä keittoon. Jos tuoretta pinaattia löytyy, suosittelen ehdottomasti lisäämään sitä mukaan. Vihanneksien määriä voi muunnella sen mukaan, mitä on saatavilla. Tällä kertaa mentiin alla olevan reseptin suhteilla. Kiitos äidilleni, oli oikein hyvää!

Kesäkeitto eli suvisoppa

4-6 annosta

½ kukkakaali 
3 porkkanaa
10 pientä uutta perunaa
2 dl paloista riivittyjä herneitä
kourallinen tuoretta pinaattia
5 retiisiä
nippu persiljaa
5 dl täysmaitoa
2.5 rkl vehnäjauhoja
1-2 rkl luomuvoita
merisuolaa
valkopippuria
vettä

Pese perunat ja halkaise ne. Keitä perunat puolikypsiksi. Lisää vettä perunoihin vain sen verran, että perunat peittyvät. Lisää paloitellut porkkanat ja keitä hetki. Lisää peukalonpään kokoisiksi leikatut kukkakaalilohkot perunoiden ja porkkanoiden seuraksi. Poista pinaateista paksut lehtiruodot, silppua pinaatti ja lisää keittoon. Sekoita maito ja vehnäjauhot keskenään. Lisää seos keittoon ja anna kiehahtaa. Varo polttamasta keittoa pohjaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää lopuksi herneet ja reilu ruokalusikallinen voita. Herneet jäävät aika rapsakoiksi, mutta maukkaan makuisiksi. Lisää keiton päälle runsaasti persiljaa ja ohuiksi siivuiksi leikatut retiisit.

Tulosta resepti

4 vastausta artikkeliin “Kesäkeitto”

  1. Pinja

    Kylläpä tuli maittavaa kesäkeittoa! Pinja


  2. Pirjo

    Kyllä voi keitto olla kaunis ja hyvää.Tuleeko teille paljon kesäkurpitsoja,hyvä hillo syntyy kuutioidusta kurpitsasta,palasesta inkivääriä,sokerista ja limenmehusta.Nautitaan kesästä.
    Kummitäti


    • Saara Vernalls

      Moikka Pirjo- kummitäti! Kesäkurpitsaa tulee sen verran, että välillä ei oikein tiedä, mitä kaikkea sen kanssa tekisi. Yleensä sitä laitetaankin lähes jokaiseen ruokaan. Kiitos hillovinkistä. Syksyisin teen Charmant- kurpitsoita hyvin samantyyppistä hilloa. Mukavia kesäpäiviä!


Kommentoi