Tois pual puutarha

BLOGIT | Tois pual puutarha

Appelsiinivanukas

Englantilaisista perinteistä parhain täytynee olla iltapäivätee, afternoon tea. Kolmikerroksiselle tarjottimelle kootaan kokoelma suolaisia ja makeita suupaloja: kerrosvoileipiä, piirakan paloja, leivoksia, pikkuleipiä, kakkuja ja macaroneja. Iltapäiväteen yhteydessä tee valitaan yleensä useasta eri vaihtoehdosta. Äitini tyttärenä iltapäivän rentouttava teehetki mielestäni vain paranee, jos tarjoiluun kuuluu lasi hyvää samppanjaa tai kuohuviiniä.

Iltapäivätee sopii mielestäni lähes jokaiseen tilaisuuteen ja hetkeen. Välillä on mukava vaihtaa kuulumisia ystävien kanssa joko teehuoneessa tai kotona kuuman kupposen ja pienten herkkujen siivittämänä. Muutama viikko sitten järjestin teekutsut näissä merkeissä. Perinteisten tarjoilujen lisäksi valmistin appelsiinivanukasta, sillä erilaisia vanukkaita ja mousseja näkee nykyisin usein osana ravintoloiden iltapäiväteetä.

Kovin kauas perinteistä en kuitenkaan irtaantunut, sillä appelsiinivanukkaan resepti on muunneltu versio traditionaalisesta brittiläisestä sitruunavanukkaasta eli Lemon possetista. Sitruunavanukkaaseen tulee vain kolmea ainesta: sokeria, kermaa ja sitruunamehua. Appelsiinivanukkaassa osa sitruunan mehusta on korvattu appelsiinin mehulla. Veriappelsiini käy tähän oikein hyvin ja sesonkinsa puolesta ne ovat nyt oikein makeita ja mehukkaita. Vanukas on loistava vaihtoehto niille, jotka eivät halua käyttää liivatetta: sitruunan mehu hyydyttää vanukkaan. Mukavan jälkiruoan saa aikaiseksi, kun vanukkaan kaverina tarjoilee pähkinäisiä pikkuleipiä.

Siinä kaikki tällä kertaa, paitsi yksi kysymys on vielä jäljellä:

Would you care for a nice cup of tea?

Terkuin
Saara

Appelsiinivanukas

4 dl kuohukermaa
0.75 dl sokeria
25 ml (veri)appelsiinin mehua*
25 ml sitruunan mehua
Koristeeksi 1 luomuappelsiinin kuori raastettuna tai suikaleina

Mittaa kattilaan kerma ja sokeri. Keitä noin 3 minuuttia koko ajan sekoittaen.
Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon appelsiinin ja sitruunan mehu. Kaada seos annosvuokiin tai -laseihin. Peitä kelmulla. Laita kylmään hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten kuitenkin yön yli, jos mahdollista. Koristele appelsiinin kuoren raasteella tai suikaleilla.

*Jos haluat valmistaa sitruunavanukkaan, korvaa tämä mehumäärä sitruunan mehulla.

Tulosta resepti

Kommentoi