Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Jäätävän hyvä mustaherukkaherkku

Vaikka metsät huutavat kuivuutta, eikä mustikoista ole juuri tietoa, alkaa monien puutarhojen pensasmarjat olla kypsiä. Meillä (anoppilan puutarhassa) viinimarjat eli herukat ovat nyt parhaimmillaan ja niitä on vähäisistä sateista huolimatta tullut kohtalaisesti. Koska kokeneet mehunkeittäjät viettivät viime viikonloppuna kesälomaa, mietin, mitä muuta herukoista voisi hillojen ja mehujen lisäksi kehitellä.

Mustaherukka on suomalaista superfoodia. Se sopii hyvin aamun piristykseksi luonnonjugurttiin tai herkutteluhetkiin vaniljajäätelön kera. Myös monilta pihoilta löytyvät puna- ja valkoherukat kannattaa napsia jälkiruokakippoihin. Viikonlopun lämmin keli houkutteli kokeilemaan mustaherukkajäätelön tekemistä. Ei muuta kuin marjat kattilaan ja hieman sokeria päälle!

Lopputulos on jäätelön ja sorbetin välimuoto, hieman jäädykemäinen. Jäätelöfriikkiä omatekoisessa jäätelössä ilahduttaa paitsi rajattomat makuvalikoimat, myös sen puhtaus. Itsetehdyssä jäätelössä ei lisä- ja säilöntäaineet juhli, vaan se on tarkoitettu nautittavaksi pakkasesta suuhun, muutaman päivän sisällä.


Viileä mustaherukkahyve

4:lle herkutteluun, 6:lle jälkiruoaksi

1/2 litraa tuoreita mustaherukoita
1 1/2 dl sokeria
tilkka vettä
2 munanvalkuaista
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

Mittaa herukat, sokeri ja pieni määrä vettä kattilaan. Keitä marjoja välillä sekoittaen, kunnes niistä on irronnut mehua. Siivilöi mehu marjoista ja anna sen jäähtyä. Vatkaa munat valkuaisiksi. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi eri kulhossa kuin valkuaiset. Yhdistä vaahdot ja jäähtynyt mehu keskenään varovasti sekoittaen. Mausta vaniljasokerilla. Kaada ”taikina” pakastuksen kestävään astiaan ja peitä kannella. Pakasta. Vatkaa vatkaimella tai sekoita haarukalla jäätelöä noin tunnin välein pakastuksen alussa. Anna jäätyä yön yli ja nauti hieman sulaneena tuoreiden marjojen kera. Lisää makeutta sorbettiin saat lisäämällä mustaherukoiden joukkoon vadelmia.

Tulosta resepti

 

Tämä kylmä herkku meni kuin kuumille kiville!

uutta helleaaltoa odotellessa, Ilona

Kommentoi