Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Ullan tuunatut mummon kurkut

Mummon kurkut, hölskytyskurkut, tämän kesäklassikon tuntee moni. Omassa keittiössäni rapsakka ja nostalginen kurkkusalaatti on jäänyt hieman unholaan ja nyt se on aika nostaa sieltä. Näin tuntuu ajattelevan moni muukin, hölskytellen valmistettuihin kurkkuihin olen viime aikoina törmännyt myös ravintoloissa.

Nämä kurkut testattiin erään helteisen rantapäivän päätteeksi kaveripariskunnan keittiössä. Keittiön emäntä Johanna kirjoittaa Kotilo-blogia ja tämän postauksen myötä blogiyhteistyömme sai jatkoa. Johanna otti tähän postaukseen myös kuvat. Kotilosta voi parin päivän sisään lukea kuvassa käytettävän tarjoiluastian tarinaa.

 Alla esiteltävän tuunattujen mummon kurkkujen reseptin sain ystävältäni Ullalta, joka vinkkasi sen blogimme Facebook-sivujen kautta. Tässä Ullan oma kommentti: ”Mä tykkään, teen joka kesä. Jos teen isomman satsin, viimeinen purkki avataan vasta joulupöytään”.

Aivan ihana ajatus, että kesällä itsesäilöttyjä kurkkuja voi nauttia vielä jouluna! Saatan itsekin säilöä isomman määrän loppukesästä, jos mökiltä riittää kurkkusatoa purkitettavaksi asti. (Terveiset sinne maalle kastelijoille!)

Ullan mainostama pitkä säilyvyys vei ajatukseni niihin aikoihin, kun joku on tämän hyvän reseptin kehitellyt. Miltä on vuosikymmeniä sitten mahtanut tuntua se, kun on keskellä talvea maisteltu kellarissa muhineita kurkkuja? Kun etikka on ollut keino saada kurkku säilymään, eikä kasvihuoneessa kasvaneesta kurkusta ole ollut tietoakaan.

Ullan tuunatut mummonkurkut pääsivät heti testaukseen ja taisin jäädä niihin vähän koukkuunkin. Niin nopeasti reseptiä oli pakko päästä kokeilemaan, että annokseen eivät ehtineet sinapinsiemenet, joita lähimarketin valikoima ei tunne. Nyt huomaan että kurkut jäivät myös kuorimatta, mutta tämä ei makuun vaikuttanut, vaan taisi tuoda vain lisäväriä.

Tuunaus tarkoittanee tässä sitä, että reseptissä on mukana sipulia. Etikka ja sokeri pehmentävät sen hyvin ja pohdin että voisiko mukaan lisätä vielä kokonaista valkosipulia. Tämä salaatti oli jo tuoreeltaankin hyvää, vain alle tunnin ”hautumisen” jälkeen maisteltuna. Parin päivän päästä maku vain parani. Me söimme kurkkuja perinteisesti perunamuusin ja lihapullien kanssa.

Tällaisten vanhojen reseptien testailu on mahtavaa ja on ihanaa kun ystävä lahjoittaa reseptin, jotta muutkin pääsevät siihen käsiksi. Turhan moni varjelee liiaksi reseptejään, sillä jokainen kokki tuo soppaan kuitenkin oman mausteensa ja tyylinsä, halusi tai ei. Vai mitä mieltä olette? Paljastatteko reseptejänne mielellään vai jätätte ainekset arvailujen varaan?

 

Tämän tuunatun lisäksi se perinteisempi mummon kurkkujen resepti löytyy alempaa. Perinteisemmän reseptin bongasin Middagin ruokakassista, jota testailimme keväällä. Reseptissä ei täydy keittää lientä, toisin kuin Ullan vinkkaamassa, joten se on nopeampi tehdä.

Ja se kurkkusiivun ohuus, joka on valttia tässä salaatissa – siinä on vielä harjoiteltavaa ainakin täällä!

Kesäterkuin, Lotta

Ps. tätä salaattia on varmasti mukava tehdä lapsiperheissäkin, jos juustohöylä ja hölskytysrasia pysyvät jo näpeissä.

Ullan tuunatut mummonkurkut

600 g pitkiä kurkkuja (kasvihuone-) kuorittuina ja esim. juustohöylällä siivutettuina
200 g sipulia ohuenohuina puolirenkaina

Liemi:
150 g sokeria
1 rkl suolaa
Vajaa rkl sinapinsiemeniä
Vajaa desi väkiviinaetikkaa
Nippu tilliä silputtuna

Sekoita liemen ainekset ja kiehauta, älä keitä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (sillä välin voit käsitellä kurkut ja sipulit). Liemen määrä näyttää vähäiseltä, mutta kurkuista irtoaa niin paljon nestettä, että koko satsi kyllä peittyy liemeen.

Kun liemi on jäähtynyt, lisää siihen kurkut ja sipulit – sekoita hyvin kauhalla, jotta kurkkujen neste lähtee irtoamaan – purkita puhtaisiin muovi- tai lasipurkkeihin ja pistä viileään maustumaan. On parhaimmillaan (raikkaimmillaan) parin päivän päästä, mutta säilyy mainiosti lasipurkissa jopa puoli vuotta jääkaapissa tai viileässä kellarissa. Siksi tätä voi tehdä vaikka ämpärillisen kerrallaan vain lisäämällä aineksia samassa suhteessa.

Tulosta resepti

 

Perinteiset hölskytyskurkut

2 kurkkua
1 nippu tilliä
1 dl etikkaa
1 dl sokeria
1,5­–2 dl vettä
2 tl suolaa

Hölskytyskurkut voi tehdä jo edellisenä päivänä, mutta tee ne ainakin tuntia ennen syömistä. Valmista kurkut lasipurkissa tai muovirasiassa, niin astiaa voi helposti hölskyttää kun kansi on tiukasti kiinni. Huuhtele kurkut ja höylää juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi ja aseta purkkiin. Leikkaa tilli hienoksi ja lisää muiden ainesten kera purkkiin. Lisää loput ainekset ja laita kansi kiinni. Hölskytä muutaman kerran, anna maustua. Valuta ennen tarjoilua salaatista ylimääräinen vesi pois.

Tulosta resepti

 

 

Kommentoi