Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Tuoretta leipää ja nokare voita

Vastapaistetun leivän tuoksu on valloittava. Koska leipominen on yksi lempikeittiöpuuhistani, päätin jakaa teille erään hyväksihavaitun leipäohjeen. Idea tälle leivälle on syntynyt Leila Lindholmin Pala kakkua – ja paljon muuta -kirjasta. (Kirja kuvineen on muuten aivan mieletön!) Pähkinää ja rusinaa sisältävä limppumaisen makea leipä on oiva tuliainen vaikkapa mökille vietäväksi. Jos matka on hiukkaakaan pidempi, kannattaa yllättävän mieliteon varalle pakata evääksi mukaan toinenkin leipä.

 

Viipaloitua pähkinäleipää
Uunituore leipä palkitsee tekijänsä. (kuva: Johanna Hörkkö)

 

Pähkinä-rusinaleipä
2 suurehkoa leipää

1/2 litraa vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
kourallinen hasselpähkinöitä ja rusinoita
loraus siirappia
loraus öljyä
hiivaleipäjauhoja

Mittaa kulhoon reilusti kädenlämpöinen vesi. (Kuivahiivaa käytettäessä veden tulee olla 42-asteista.) Lisää joukkoon pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva. Hämmennä seosta kädellä ja lisää pikku hiljaa muut aineet joukkoon. Lisää jauhoja vähitellen, vaivaa taikinaa koko ajan kättä apuna käyttäen. Seuraa taikinan muodostumista. Lisää jauhoja kerrallaan enimmillään desin verran. Vaivaa välillä. Jauhoja on riittävästi, kun taikina on pehmeää, mutta pysyy suht hyvin koossa. Se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja siihen on muodostunut sitko. Jätä taikina mieluummin hieman löysäksi kuin kovaksi.

Leipä kohoaa liinan allaKun taikina on valmis, peitä kulho puhtaalla leivinliinalla. Laita kulho vedottomaan paikkaan, esim. kylmään uuniin. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi (n. 1/2 – 1 tunnin ajan).

Jauhota leivonta-alusta ja kaada kohonnut taikina alustalle. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa ja lisää tarvittaessa hieman jauhoja pitääksesi taikinan koossa. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää limppua ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä leivät leivinliinalla ja anna kohota vielä 15-20 minuuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen ja paista leipiä n. 40 minuuttia uunin keskitasolla tai kunnes ne ovat reilusti ruskettuneita. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana.

Siirrä valmiit leivät uuniritilälle jäähtymään, näin niihin saadaan rapea kuori. Tarjoile leipää voin kera.

Tulosta resepti

 

Yllä olevan ohjeen voi muuntaa entistä herkullisemmaksi korvaamalla veden piimällä ja öljyn voilla. Myös jauholaatuja voi halutessaan vaihdella, ruisjauho-vehnäjauhoseos tekee leivästä aavistuksen tummemman. Onnistuneen sekaleipätaikinan valttikortti on usein jauhojen oikea suhde. Jos käytät ruisjauhoja, lisää niitä vain muutama desi ja loput vehnäjauhoja, sillä hyvän sitkon syntymiseksi vehnäjauhojen määrä on erittäin ratkaiseva. Täällä kerrotaan, että ydinvehnäjauhoja tulisi olla taikinassa jopa 70%! Kokeilujen kautta pääsee parhaimpaan lopputulokseen.

Kevään aikana kokeillaan vielä ainakin ruisleivän tekoa. Ruisleipäuntuvikkoina otamme mielellään hyviä neuvoja vastaan!

terkuin, Ilona

 

Leipätaikinaa ja pähkinöitä
Leipätaikinaan saa vaihtelua erilaisilla pähkinöillä, jyvillä ja kuivahedelmillä. (kuva: Johanna Hörkkö)

3 vastausta artikkeliin “Tuoretta leipää ja nokare voita”

 1. Salli

  Kiitos uudesta herkullisen kuuloisesta leipäreseptistä, täytyy kokeilla!
  Ruisleivän teossa panostakaa juureen ja kertokaa vinkkejä, jos ja kun onnistutte juuren säilyttämisessä!


 2. tillipulla

  Salli, kerrotaan kyllä kun siihen kokeiluun päästään. Tähän mennessä olen kuullut pakastetusta ja kuivatusta juuresta -meiltä löytyy molempia 🙂

  -Lotta


 3. Salaatti x 2 | TS Ruoka

  […] seuraksi sopii loistavasti pähkinäinen leipäresepti. Tässä siis helpot, hyvät ja värikkäät takuusalaatit omaan keittiöösi eteenpäin […]


Kommentoi