Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Syö silliä ja juo olutta päälle!

Kesäsilliä ja uusia perunoita – siinä vasta herkku, tuumii moni. Vähintään yhtä monessa silli herättää iljetyksen tunteita ja mielikuvan suolaisesta raa’asta kalanmakuisesta kalasta. Erityisesti kaltaisemme nuori sukupolvi tuntuu kuuluvan tähän jälkimmäiseen joukkoon.

Mutta meistäkin löytyy poikkeuksia, ja siksi tartuimmekin silliä pyrstöstä! Lisäksi suolainen silli on mitä parhainta evästä vapunpäivän piknikille, silli voi yllättää kun sen makua taittaa kermaviilillä ja ruohosipulilla.

Sillileivät voi koota vaikka vasta piknikillä, mutta muista ottaa mukaan munanleikkuri.

Lotta on meistä se kaikkein tottunein sillinsyöjä. Ilona taas suostuu syömään silliä, kunhan sillimäisyys ei liikaa paista annoksesta. Päätimmekin vapuksi testata sekä perinteisiä sillivoileipiä että itsellemme entuudestaan tuntematonta sillimoussekakkua. Resepti tähän kakkuun bongattiin Herkkusuun lautasella -blogista.

Silli tykkää omenasta, ruohosipulista ja jogurtista.

Molemmat reseptit täyttivät sillikiintiömme onnistuneesti. Silliintottumattomalle turvallisin aloitus on maalaislimppuviipale, jonka päälle on rakennettu jogurtista, sillistä ja omenasta täytetahna. Raskaamman sarjan voileipä koostuu limppuviipaleesta, keitetystä kananmunasta, sillipaloista, tillistä ja punasipulista. Molemmat maustetaan rouhitulla mustapippurilla.

Moussekakku sai myös kokemattomien sillistelijöiden veden kielelle. Kermainen ja freesi täyte sopi oivallisesti ruisleipäpohjan seuraksi. Kakku kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, siitä riittää makupalat reilulle kymmenelle syöjälle. Veimmekin loppukakun työtovereiden testattavaksi. Kehut olivat vuolaita ja moussekakun resepti napattiin heti piknik-päivän suolapalaksi.

Tässä sillikakussa on ainesta piknik-perinteeksi.

Suosittelemme pakkaamaan kakun kylmälaukkuun kylmäkallejen kera aurinkoisen vapunpäivän varalle (tätä odotellessa!). Näin kakku säilyy hyvänä koko piknikin ajan. Leivät puolestaan voi koota vaikka vasta paikanpäällä, niin ne eivät vetisty.

Ja ne otsikon lupaamat oluet. Tässä Alkosta saamamme suositus, tässä järjestyksessä nautittuna ja erityisesti näille vappuherkuille valittuna: Hoegaarden Witbier (belgialainen), Brooklyn Lager (yhdysvaltalainen), Franziskaner Weissbier Kristallklar (saksalainen).

Terkuin, Ilona ja Lotta

 

Sillimoussekakku

150 g ruisleipää
50 g voisulaa
200 g matjessilliä
2 rkl matjessillin lientä
1 punasipuli
2 dl ruohosipulia silputtuna
2 dl kermaviiliä
3 dl creme fraichea
mustapippuria
3 liivatelehteä

 

Rouhi ruisleipä silpuksi. Sulata voi ja sekoita leipärouheen kanssa. Tasoittele muruseos irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24cm) ja nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutin ajaksi.

Laita liivatelehdet likomaan kylmään veteen. Silppua matjessilli, punasipuli ja ruohosipuli. Sekoita kermaviili ja creme fraiche kulhossa. Lisää joukkoon silli- ja sipulisilput sekä matjessillin liemi. Mausta seos mustapippurilla.

Kiehauta pieni määrä vettä. Purista liivatelehdistä pois ylimääräinen vesi ja liota kiehuvan vesitilkan (2-3 rkl) joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada tasaiseksi sekoitettu liivate-vesiseos sillimoussen joukkoon ohuena nauhana varovasti sekoittaen.

Ota ruisleipäpohja jääkaapista. Kaada sillimousse pohjan päälle ja peitä kakku kannella tai kelmulla. Anna hyytyä noin 3-4 tuntia tai yön yli.

Irrota kakku vuoasta ennen tarjoilua ja koristele haluamallasi tavalla, esim. ruohosipulisilpulla tai punasipulirenkailla.

Tulosta resepti

 

Sillileivät

saaristolaislimppua viipaleina
n. 200 g matjessilliä
nokare voita
nippu pinaattia/salaattia

keitettyjä munia

punasipulia
ruohosipulia/tilliä

Tahna:
2 sillifilettä silputtuna
1 vihreä omena
silputtuna
puolikas punasipuli silputtuna
2 dl ruokajogurttia/smetanaa
ruohosipulia silputtuna
mustapippuria
ripaus sokeria
2 keitettyä ja silputtua munaa

Voit rakentaa leivät haluamallasi tavalla. Me teimme leivät kahdella tavalla. Ensin leivät voidellaan ja päälle laitetaan pinaatinlehti. Yhdessä versiossa leivän päälle asetellaan keitetty ja viipaloitu muna ja sillifile. Päälle sipulisilppua, ruohosipulia ja rouhittua mustapippuria. Toinen versio on koottu tahanasta, voit tehdä oman maun mukaan tai kumpiakin.

Tulosta resepti

 

2 vastausta artikkeliin “Syö silliä ja juo olutta päälle!”

  1. Pasi

    Hyvin toimii,kiitos IIron maistiaisista 😉


Kommentoi