Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Sydämelliset vaahtokarkit

Vaahtokarkkeja voi tehdä melko helposti itse. Kun kerran on maistanut tuoreita, itsetehtyjä vaahtiksia, haluaa niitä tehdä jatkossa aina itse!

Näiden vaahtosydänten resepti on lainattu Shauna Severin Marshmallow Madness! -kirjasta ja ne sopivat mitä parhaiten ystävänpäivälahjaksi. Shauna leikittelee kirjassa eri makujen kanssa: vaahtokarkeissa voi käyttää vaikka pekonia perinteisten mausteiden lisäksi. Meidän vaahtokarkeissa maistuu kesällä poimitut mansikat. Käytimme tässä sydämen mallista piparimuottia, mutta mikään ei estä leikkaamasta massasta mitä tahansa kuvioita.

Reseptissä mainitut kikat johtavat täydellisiin, suussasulaviin vaahtokarkkeihin. Jos kaapista ei kuitenkaan tekohetkellä löydy vaaleaa siirappia, voit korvata sen tummalla siirapilla. Eron huomaa lopullisessa maussa ja astetta tummemmassa värissä. Jos taas mansikkahillon siivilöiminen tuntuu työläältä, voit käyttää mansikat siemenineen (me teimme niin), jolloin vaahtokarkeista tulee hieman kirpeänoloisia.

Jos 8 tunnin odotusaika tuntuu liian pitkältä, voit tunnustella karkkien koostumusta jo aiemmin. Kuvissa näkyvät mansikkasydämet leikattiin muotilla levystä jo kolmen tunnin jälkeen leipomisesta. Taikina oli ehtinyt hyytyä ja vaahtokarkit olivat ihanan pehmeitä!

Kokeile myös muita marjoja! Mansikan voi korvata esim. vadelmalla tai mustikalla. Parhaimillaan ja pehmeimmillään vaahtokarkit ovat tuoreina, ne kannattaa säilyttää ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

Terveisin, Lotta & Ilona

Mansikkavaahtokarkit

20 kpl 4x4cm:n kokoisia karkkeja

tilkka rypsiöljyä voiteluun
digitaalinen paistomittari

* * *
1,2 dl siivilöityä mansikkasosetta*
2 rkl kylmää vettä
2 rkl liivatejauhetta
0,5 dl vaaleaa siirappia
* * *
1,75 dl sokeria
1 dl vaaleaa siirappia
0,8 dl siivilöityä mansikkasosetta
0,6 dl vettä

1/8 tl suolaa
* * *
1 tl aitoa vaniljaa
1,5 dl tomusokeria
1 dl perunajauhoa/maissijauhoa

1. Voitele 20 x 20 cm vuoka kevyesti rypsiöljyllä ja jauhota ohuelti siivilöidyllä tomusokeri-perunajauhoseoksella. Voit halutessasi voidella myös piparkakkumuotteja ja asettaa ne voidellun leivinpaperin tai vuoan päälle. Jauhota myös muotit pienellä määrällä sokerijauhoseosta ja kopistele ylimääräinen irtojauho pois. Tässä vaiheessa voit päättää vaahtokarkkien muodosta. Vain mielikuvitus on rajana!

2. Siirry sitten vaahtokarkkitaikinan ensimmäiseen vaiheeseen, jossa tehdään liivateseos. Siivilöi kaikki mansikkasose (2dl) siemenistä. Sekoita mikrouunin kestävässä astiassa 1,2 dl mansikkasosetta, kylmä vesi sekä liivatejauhe. Anna liivateseoksen levätä seuraavan vaiheen ajan, n. 10-15 minuuttia. Siirappi lisätään liivateseokseen vasta seuraavan vaiheen jälkeen.

3. Mittaa sokeri, vaalea siirappi, loppu mansikkasose, vesi ja suola paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna seosta kohtalaisella lämmöllä pohjasta asti sekoittaen. Kun seos kiehuu, keitä sekoittamatta, kunnes seos saavuttaa 115 asteen lämpötilan (mittaa digitaalisella mittarilla). Ota kattila liedeltä.

4. Käytä liivateseos nopeasti mikrossa (800W, n. 30 sek) niin, että se on täysin sulaa. Lisää joukkoon puoli desiä vaaleaa siirappia. Vatkaa liivateseosta sähkövatkaimen pienimmällä teholla suuressa kulhossa noin 1 minuutin ajan. Lisää joukkoon 115-asteinen siirappiseos (varo, se on kiehuvan kuumaa!) ja jatka vatkaamista keskiteholla noin 5 minuutin ajan. Nosta nopeus seuraavalle tasolle (medium-high) ja vatkaa noin 5-7 minuuttia. Lisää joukkoon vanlija ja jatka vielä täydellä teholla n. 1 minuutin ajan. Valmis taikina on tilavuudeltaan lähes kolminkertainen.

5. Kaada valmis taikina esikäsiteltyyn vuokaan tai muotteihin. Levitä taikina nuolijan avulla reunoille asti. Siivilöi taikinan ylle ohut kerros tomusokeri-perunajauhoseosta. Anna vaahtokarkkien tekeytyä huoneenlämmössä 8 tunnin ajan.

6. Käytä terävää veistä vaahtokarkkien irroittamiseen vuoan reunoilta. Kumoa vaahtokarkkilevy tomusokeri-perunajauhoseoksella jauhotetulle pinnalle.  Siivilöi kumotun levyn päälle jauhoseosta ja leikkaa levystä haluamasi kokoisia vaahtokarkkeja. Pyörittele karkin reunat jauhoseoksessa.

* Mansikkasose kannattaa siivilöidä tiheän siivilän läpi, jotta siemenet jäävät siivilään. Keitettäessä siemenistä saattaa tulla kitkeränmakuisia. Siivilöityyn soseeseen tarvitaan noin 300g pakastemansikoita.

Mansikkasoseen sijasta voit kääntää valmiin taikinan joukkoon esim. suolapähkinöitä ja kinuskikastiketta!

Tulosta resepti

 

Marshmallow madness! -kirja sisältää hauskoja reseptejä ja houkuttelevia kuvia.

5 vastausta artikkeliin “Sydämelliset vaahtokarkit”

  1. Miina

    Wow, en ollut koskaan tullut edes ajatelleeksi, että näitä voisi tehdä ihan itse! Inspiroivaa!


    • tillipulla

      Kyllä vain! Ja makuvaihtoehtoja on niin monta kuin itse keksii kehitellä. Meillä on kokeiltu erilaisia versioita. Eilisessä Ravintolapäivän Vaahtokarkkikojussa maisteltiin puolukka-, salmiakki-lakritsi-, suolapähkinä-kinuski- ja minttu-suklaavaahtiksia. Onpahan kokeilussa ollut myös pekoni-vaahterasiirappi! Perustaikinaan voi sekoittaa makuaineeksi melkein mitä tahansa 🙂


      • Lotta

        Kiinnostaisi kokeilla häiden karkkibuffaan 🙂 Muttamutta, mikäs osio tässä on se ns. perustaikina? Eikö koostumus muutu, jos jättää nuo soseet pois… millä voisi korvata, jos ei halua käyttää mitään marjaa?


        • tillipulla

          Lotta, hauska idea! Perustaikina koostuu siirappisokeri- ja liivateseoksista, kuten yllä, mutta määrät hiukan muuttuvat. Löydät Shauna Severin valloittavia vaahtokarkkiohjeita täältä. Tuossa on ohje perinteisille vaniljavaahtiksille. Liivatelehtien sijaan voi käyttää myös liivatejauhetta. Kannattaa tarkistaa määrän vastaavuus purkin kyljestä.


Kommentoi