Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Suloisenmakeat supikkaat

Välillä on hauska kokeilla reseptejä, jotka ovat itselleen aivan uusia. Törmäsimme lanttusupikkaiden ohjeeseen, ja pakkohan hauskan kuuloista ruokaa oli kokeilla! Supikkaat ovat karjalainen suolapala, perinneherkku jossa ruiskuoren sisällä on pehmeää ja makeaa lanttutäytettä.

Olemme jo pitkään haaveilleet karjalanpiirakoiden tekemisestä, vaikka sukujuuret eivät sinne vedäkään. Lanttusupikkaissa on paljon samaa fiilistä, mutta ne syntyvät nopeammin ja helpommin. Näin joulun jälkeen täytteeksi sopii mainiosti hyödyntää mahdollisesti ylijääneet lanttulaatikon rippeet. Mikään ei estä kokeilemasta myös perunalaatikkoa tähän.

Supikkaan tekoa
Käytä muottina mukia, kaulitse, täytä ja sulje.

Meillä oli käytössä kaulin ja karjalanpiirakoiden kaulitsemiseen tarkoitettu pulikka. Molemmat toimivat leipomisessa hyvin. Ohueksi kaulittu ruistaikina jäi herkästi kiinni alustaan, joten jauhoja kannattaa muistaa käyttää.

Nämä ihkaensimmäiset supikkaat maistatettiin pihatalkoissa olleella sukulaisporukalla. Kukaan ei ollut supikkaista aiemmin kuullutkaan, mutta vastaanotto oli hyvä myös niiden kohdalla, jotka eivät joulun alla lanttulaatikosta perusta. Saa nähdä tuleeko näistä karjalaisista herkuista tämän suvun juhlaperinne – tai ehkä talkoovälipala.

Terkuin, Ilona ja Lotta

Valmiit supikkaat voidellaan sulatetulla rasvalla.

 

Lanttusupikkaat

n. 24 kpl

Lanttutäyte:
1 kg lanttua

1/2 dl vettä
2 tl hunajaa
1 rkl voisulaasuolaa

Ruistaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
voisulaa
(lanttujen keitinlientä)

Lanttutäytteen voi tehdä valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä. Jos haluaa oikoa niin kaupoista löytyy myös hyviä valmiita lanttusoseita. Me halusimme kuitenkin tehdä myös soseen itse, osa siitä päätyi suihin jo tekovaiheessa, niin makoisaa se oli.

Kuori ja viipaloi lantut. Hauduta lanttupalat pehmeiksi kattilassa pienessä vesitilkassa. Survo pehmeät lantut rikki haarukalla. Lisää hunaja, voisula ja suola lanttusurvoksen joukkoon.

Tee taikina. Sekoita suola kylmään veteen. Lisää jauhot ja sekoita ainekset käsin melko kovaksi taikinaksi. Kaulitse taikinasta ohut, noin 4 millin paksuinen levy. Irrota levystä paloja vesilasilla. Kaulitse palat kaksinkertaisiksi kaulimella tai pulikalla.

Laita ruokalusikallisen verran täytettä kuoren toiselle puoliskolle. Kuoren toinen puoli taitetaan toisen päälle niin että supikkaasta muodostuu puolikuun muotoinen. Painele reunat kiinni sormilla.

Supikkaat paistetaan kuumassa, yli 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarkista, että ne ovat saaneet väriä myös pohjasta. Voitele lämpimät supikkaat voisulalla. Voit käyttää voitelussa mukana myös hieman lanttujen keitinlientä. Anna supikkaiden pehmetä esimerkiksi tarjottimen päällä liinan alla noin tunnin ajan ennen tarjoilua.

Tulosta resepti

 

 

Supikkaiden taittelussa voi käyttää luovaa silmää ja näppäriä näppejä!

Kommentoi