Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Savon parhaat muikut & piirakat

Otsikko perustuu muutaman kuopiolaisen ja parin helsinkiläisen kokemuksiin legendaarisesta muikkuravintolasta ja kaupungin parhaista lihapiirakoista. Erityisesti kuulemma kalakukot ja piirakat jakavat kaupunkilaiset jonottamaan kahteen eri leipomoon – Partaseen ja Partaseen. Meille näistä esiteltiin ”se parempi”.

Yleensäkin ruokapaikkoja etsiessä on olennaisinta päästä heti asian ytimeen, eli nauttimaan hyvistä mauista. Harvemmin tulee tarkoituksella koluttua niitä ei-niin-suosittuja paikkoja. Näin ei käynyt tälläkään kertaa, vaan vahvojen suositusten kautta tutustuimme tunnetun Hanna Partasen leipomon antimiin sekä legendaariseen Muikkuravintola Sampoon.

 

Kuopion torilla sijaitsevan Hanna Partasen kalakukkoleipomon kojulle oli jonoa, eikä suotta. 1930-luvulta asti suolaisia herkkuja leiponeen Partasen vastaleivotut lihapiirakat ja isot karjalanpiirakat lähes sulivat suussa.

Tällä kertaa muikkukukko jäi hyllylle, sillä päätimme testata paikallisen kalaherkun paistetussa muodossa Muikkuravintola Sampossa. Se on Kuopion vanhin alkuperäisellä paikallaan toimiva ruokaravintola. Maukkaiden muikkuannosten lisäksi paikka on tunnettu kännikala-ryypystään.

Aperitiivina kumottu ryyppy sisälsi Otsoviinaa, kallavettä, ahtojäitä sekä yhden tönkkösuolatun muikun. Seinätaulussa annettiin ohjeet ryypyn nauttimiselle: ”juodaan ripeästi ja muikku naatitaan lopuksi sormin”. Eikä siinä auttanut pistellä vastaan – vaan menemään. Tönkkösuolattu muikku oli elämäni ensimmäinen, enkä jäänyt kaipaamaan toista. Älyttömän pahaa se ei kuitenkaan ollut, ainoastaan kalan sympaattinen katse aiheutti hieman vapinaa alahuulessa…

Tilasimme pääruuaksi perinteiset paistetut muikut muusilla sekä samaisen annoksen smetanalla höystettynä. Rapsakat muikut olivat juuri niin tuoreita ja täydellisiä mitä muikkujen kuuluukin olla! Jos olisin savolainen, söisin näitä päivittäin. Ja jälkiruuaksi herkullista mustikkakukkoa, joka on helppo leipoa myös itse.

Usein tulee haaveiltua matkailusta kaukomaihin ja etelän lämpöön. Loistava vaihtoehto on hypätä valtion rautateille kohti kotimaaseikkailuita. Uusia ruokakokemuksia etsivälle kotoinen Suomi tarjoaa valtavasti maisteltavaa ja ihasteltavaa.

kesäterkuin, Ilona

p.s. Yksi kokemisen arvoinen paikka on vielä parisen viikkoa auki oleva Kustavin Kipinä Pop-up ravintola, jossa saimme viime vuonna maistaa Pekka Terävän yllätysmenun.

3 vastausta artikkeliin “Savon parhaat muikut & piirakat”

 1. Elisa

  Tämmöisinä hetkinä tulee Kuopioon ikävä 🙂
  Nyt kun saiskin muikkuja tai ainakin Hannan lihapiirakan!


  • tillipulla

   Elisa, hauska kuulla, että muikut ja Partasen piirakat ovat sinunkin suosikkejasi! Oletko itse ehta savolainen? Anna toki vinkkejä ja suosituksia meidän seuraavaa Savo-reissua varten 🙂


 2. Jaakko kivinen

  Kyllä täytyy sanoa että parhaat muikut Kuopiossa tai koko Suomessa saa Kuopion torilta niiltä punapaitaisilta muikunpaistajilta satamassa ja Kuopion torilla , taitaa olla muistaakseni ”Pannumestarit” Aivan ehdoton kokemus jota suosittelen kyllä kaikille muillekin


Kommentoi