Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Saaristolaisleipä on limppujen kunkku

Nauvolainen saaristolaisleipäresepti on kuin kiertopalkinto. Sain tämän jokunen vuosi sitten ystävältäni, joka oli saanut sen ystävältään, joka oli saanut sen ystävältään jne… Palkinnon tästä tekee se, että resepti on takuuvarma, helppo ja saa ihmisen valtavan onnelliseksi! Ja koska ohjeella leipoo ainakin kolme leipää, ilahduttaa sillä useampaakin syöjää.

Tätä limppua tulee leivottua aina joulun alla, kun tekee mieli tehdä vähän jouluntuntua kotiin. Taustalla soi jouluradio ja kynttelikkö on nostettu laatikosta esille (meillä jo reilu kuukausi sitten).  Siirappinen ja maltainen saaristolaisleipä saa ihmisen jos toisenkin hyvälle tuulelle. Mitä paras vieminen joulupöytään.

terkuin, Ilona

Saaristolaisleipä Nauvosta

3 leipää

1 litra piimää
75 g hiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

voiteluun siirappia ja vettä

Lämmitä piimä varovasti ja sekoita piimään murennettu hiiva, siirappi, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot. Anna taikinan nousta 1,5 tuntia liinan alla.

Voitele kolme 1,5 litran vetoista pitkänmallista ja korkeareunaista foliovuokaa. Jaa taikina vuokiin.

Paista leipiä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele niitä lämpimällä vesi-siirappiliuoksella.

Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle liinan alle jäähtymään. Leipä säilyy hyvänä ainakin parisen viikkoa ja sen voi mainiosti pakastaakin.

Tulosta resepti

 

8 vastausta artikkeliin “Saaristolaisleipä on limppujen kunkku”

 1. Jorma Tuukkanen

  Miten piimä lämmitetään varovasti?


  • Hanna Paatero

   Minä lämmitän piimän mikrossa muovikulhossa 2 min täydellä teholla. Huipputehokkaassa mikrossa kannattaa varmaan laskea tehoa.


  • tillipulla

   Miedolla lämmöllä, niin että piimästä tulee kädenlämpöistä tai vähän yli riippuen siitä, mitä hiivaa käyttää. Tämä note on lähinnä itselleni, joka joku aika sitten päästi piimän liian kuumaksi ja piimä alkoi muuttaa muotoaan. Hannan ehdottama mikrottaminen kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta liedellä lämmittämiselle. Onnistuneita leipomisia teille molemmille! -Ilona


 2. Mervi

  Hei ja kiitos ohjeesta!
  Osaatko sanoa että miten saaristolaisleivän tulee säilyttää että se on syötävää mahdollisimman pitkään? Mulla viimeiset palat meni homeeseen 4-5 päivän päästä leipomisesta. Olivat huoneenlämmössä muovipussissa.


  • Turun Sanomat

   Hei, Tillin ja pullan blogi on jo sulkeutunut eli he eivät enää vastaa kommentteihin, mutta olen monesti kuullut neuvon siitä, että saaristolaisleipää kannattaisi säilyttää jääkaapissa. Tosin, arvelen että tuskin se silti säilyy hyvänä kauempaa kuin mainitsemasi 4-5 päivää 🙂 – Heli


 3. Tuija

  Olen tehnyt tällä ohjeella useita kertoja ja lopputulos on taivaallinen. Pakastimessa pitää aina olla valmiiksi viipaloituja paloja. Parhaimillaan pari kolme päivää valmistumisesta ja säilyy hyvin viikon. Kiitos ohjeesta.


 4. M

  Niin hyvää ettei sanotuksi saa. Aivan järjettömän hyvää.


 5. päivi gratschew

  Olen tehnyt tällä ohjeella siitä lähtien kun ohje julkaistu. Piimän olen vaihtanut tuoremehuun niin sopii vegaani tyttärelle myös. Paras ohje ehdottomasti.


Kommentoi