Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Ristikkopiirakkaa

Julkkiskokitar Nigella Lawson kertoo jokunen vuosi sitten ilmestyneessä Syötävän hyvää -keittokirjassaan mumminsa piirakkareseptistä, joka vaikuttaa varsin herkulliselta. Nigella on nimennyt reseptin Lawsonin mummin lounasruoaksi. Tähän reseptiin päädyttiin myös näiden naisten (ja Nigella-fanien) keittiössä eräänä sateisena marraskuun iltana.

Keittokirja oli tosin tällä kertaa väärässä keittiössä (siinä toisessa) joten piirakka koottiin omasta muistista ja oman maun mukaan. Nigellan versiossa ei tainnut olla esimerkiksi timjamia, mutta se sopi tähän paremmin kuin hyvin. Reseptiä sopii muotoilla omien mieltymysten mukaan. Täyttävän iltapalapiiraan saat, kun lisäät täytteeseen esim. keitettyä riisiä tai vaikka papuja. Kasvisvaihtoehdon saat vaihtamalla jauhelihan soijarouheeseen.

Kuinka monta käsiparia tarvitaan taikinalevyn käärimiseen?

Laistatko tavallisesti taikinanteosta? Tämä taikina ainakin on niin helppo että hommaan kannattaa ryhtyä ja tuloksessa saa näkyä itsetehty meininki. Ristikkokuvio, josta täytteet kurkkivat, on hauska. Jos et omista vastaavaa kuviokaulinta, voit kokeilla ristikon tekoa esimerkiksi veitsellä taikinalevyä viiltäen heti kaulimisen jälkeen. Taikinakanteen kannattaa vähintäänkin pistellä haarukalla reikiä, jottei taikinakuori repeydy paistuessaan.

Piirakasta tuli mehukas ja maukas, sitä kelpaa syödä heti lämpimänä tai seuraavana päivänä kylmänäkin.

Meillä korkattiin joululaululevy piirakkaa tehden ja maistellen, mutta Nigellan reseptit kelpuuttavat seurakseen mitä tahansa – kunhan itse nautit!

Terkuin, Lotta ja Ilona

 

Jauhelihapiirakkaa Nigellan mummin ohjetta mukaillen

(uunipellillinen)

Voitaikina:
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa

Täyte:
loraus öljyä paistamiseen
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
250 g jauhelihaa
mustia kivettömiä oliiveja
250 g kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
3 keitettyä kananmunaa

1 kananmuna voiteluun

uuni 220°C, 30 min

Valmista ensin taikina. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi voi ja jauhoseos sekaisin. Lisää lopuksi maitorahka. Anna taikinan kovettua kylmässä ennen kaulitsemista. Tässä välissä ehdit hyvin valmistaa täytteen.

Keitä kananmunat kypsiksi. Silppua sipulit ja valkosipulit, ja kuullota niitä öljyssä pannulla. Lisää joukkoon jauheliha, pilkotut oliivit sekä halkaistut kirsikkatomaatit. Lisää seokseen mausteita makusi mukaan. Kuori kananmunat ja pilko ne lohkoiksi.

Ota taikina kylmästä ja jaa se kahteen osaan. Kaulitse toinen ohueksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Käytä kaulitsemisessa tarvittaessa apuna jauhoja. Levitä jauhelihaseos sekä kananmunalohkot pohjan päälle, lähes reunoja myöden. Kaulitse toinen osa ohueksi levyksi ja leikkaa halutessasi pintaan kuvioita. Käytimme kannen koristeluun Ilonan siskolta Saksantuliaisena saatua verkkokaulinta. Nosta levy varovasti kanneksi täytteen päälle. Painele reunat kiinni haarukalla. Voitele piirakka munalla.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Tulosta resepti

6 vastausta artikkeliin “Ristikkopiirakkaa”

  1. Rouva Raadelmasta

    Täällä ilmoittautuu Nigella Lawson-fani! Muistan tuon piirakan tv-ohjelmasta, ja nyt onkin ihan pakko kokeilla sitä! Kiitos, että palautitte sen mieleeni.


  2. tillipulla

    Ihanaa että löytyy muitakin Nigella-faneja. Varmasti näiltä sivuilta löytyy häneltä lainattuja reseptejä myöhemminkin 🙂


  3. suolaajahunajaa

    Ihanaa Ilona, mikä mainio blogin nimi ja blogi. Olipas kiva löytää sinut täältä.

    -jonna-


Kommentoi