Tällä reseptillä viet pisteet kotiin illanistujaisissa. Harva nimittäin on maistanut itse tehtyjä nachoja. Nachojen teko vaatii hieman aikaa, mutta on varsin helppoa ja jopa hauskaa. Tulosta ei voi verrata kaupassa myytäviin lastuihin, maku on sen verran eri. Näissä ei maistu se perinteinen maissilastu, vaan maku on ihan omansa ja palkitsee paistajansa. Jos haluaa lastuihin enemmän keltaista väriä ja maissimaista makua, voi osan jauhoista korvata maissijauhoilla.
Itsetehdyt nachot kaipaavat seurakseen tietenkin tulista tomaattisalsaa. Molemmat voi valmistaa edellisenä päivänä valmiiksi odottamaan.
Terkuin, Lotta
Ps. näiden seuraksi voi kokkailla myös quesadilloja ja luottoguacamolea.
Nachot taikina: n. 5 dl durumvehnäjauhoja ripaus suolaa 0,5 dl öljyä 2 dl vettä mausteet: öljyä suolaa Nachojen pohjana voi käyttää tortillalettujen taikinaa. Samalla taikinalla saa siis aikaan tortillat. Sekoita aineet kimmoisaksi taikinaksi siten, että ainekset sekoittuvat kunnolla. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 10 osaan ja pyörittele jokaisesta pyöreä pulla. Peitä pullat muovikelmulla sillä aikaan kun valmistat salsan. Kaulitse pyörylöistä paistinpannun kokoisia lettuja. Letut saavat olla aika ohuita. Paista kuumalla pannulla molemmin puolin ilman rasvaa niin että lettuun tulee ruskeita pilkkuja. Nosta lettu syrjään, sivele se öljyllä. Itse käytin auringonkukkaöljyä, mutta oman maun mukaan voi valita öljyn. Mausta lettu suolalla. Tämän jälkeen leikkaa lettu veitsellä kolmioiksi, nachojen malliin. Kun olet paistanut kaikki letut, kuumenna uuni 180-asteseen ja paista nachoja kunnes ne ovat hieman saaneet väriä reunoille. Nachoja voi maustaa oman mielen mukaan, tavanomaiseen suolaan ei täydy tyytyä. Valkosipuli ja paprika sopivat mukaan hyvin.
Tomaattisalsa 2 tlk kuorittuja tomaatteja 2 tomaattia öljyä chili sipuli 2 rkl valkoviinietikkaa 3 rkl sokeria mustapippuria suolaa tabascoa Pilko kuoritut tomaatit pieniksi paloiksi. Kuulota pilkottu chili ja sipuli öljyssä. Lisää mukaan pilkotut tomaatit, valkoviinietikka ja sokeri. Tässä voi käyttää vaikka fariinisokeria, jos haluaa. Mausta seos ja lisää mukaan tomaattitölkkien mehua muutama desi. Anna kiehua 15 minuuttia ja jäähdytä. Lisää juuri ennen tarjoilua joukkoon pienityt tuoreet tomaatit, ne tuovat mukavan raikkauden salsaan. Salsa on parhaimmillaan seuraavana päivänä ja sen tulisuutta voi säätää oman makunsa mukaan.
Oletko kokeillut, käykö vehnäjauhon tilalle maissijauhot, ja jos vehnää tarvitaan lisäksi, niin spelttijauhoa vehnän sijaan?
Aitoihin tulee pelkkiä masa harina-jauhoja. Ei nämä vehnäkolmiot ole aitoja nähneetkään.
Itse käyttäisin pelkkää maissijauhoa ja salsasta jättäisin sokerin pois. Sokeri kun on täysin turha ja epäterveellinen lisä, eikä edes kuulu salsaan…