Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Pizzan monet täytteet

Pizzaa tekee mieli aika usein, mutta pizzaa suunnitellessa valinnan vaikeus on jotenkin aivan erityisen suuri. Lempipizzassani on tavallisesti tomaattia, kohtuudella juustoa ja reilusti rucolaa. Siis aivan tavallinen margarita. Mutta eihän sellaista voi ravintolassa tilata! Saati tehdä kotona, kun on kerran kaikki maailman täytevaihtoehtoluukut avoinna. Yleensä missiona on löytää kotitekoiseen pizzaan jokin uusi täyte.

Ystäväpariskunta sai joululahjaksi paljon hehkutetun pizzakiven – lupauksen mukaan sillä saisi pohjasta yhtä rapsakan kuin Italiassa. No, pitihän se testata. Päätettiin lähteä selkeällä kahden pizzan taktiikalla testiin. Toinen pizza mukaili yhtä viime kesän peltileipäsuosikkiani eli Pub Niskan ”merikapteenia”. Siihen tuli mm. kylmäsavulohta, smetanaa, sipulia, rucolaa. Ja koska jääkaapista löytyi joukko hienoja pitkulanmallisia kustavilaisia punajuuria, toisesta pizzasta tuli punajuuri-aurajuusto-rucola -täytteinen.

Hetki ihmeteltiin pizzakiven käyttöohjeita ja sitten pistettiin baakaten. Tässä yhteydessä kokeiltiin lisätä hieman ruisjauhoja perinteisen pizzataikinan joukkoon. Se toi lisää jämäkkyyttä, mutta vähensi samalla pohjan kuohkeutta. Jos siis haluat täydellisen pizzapohjan, suosittelen pitäytymään vehnäjauhoissa. Neljä erilaista taikinaohjetta löytyy esim. Sivumaun pizzatestistä. Tavallinenkin nopea tapa leipoa pizzataikina tuottaa ihan kelpo tuloksen. Ja näillä täytteillä saat loistavaa pizzaa ilman pizzakiveäkin. Kivi toimi ja lunasti lupauksensa. Rapean pohjan ystäville pizzakivi on hauska lisä keittiöön. Arkisemman pohjanrapeuttajan saa kotikonstein kuumentamalla uunipellin ennen pizzan asettamista pellille (jätä tällöin leivinpaperi välistä pois).

Tässä ohjeet sekä punajuuri- että savulohipizzalle. Kuvat ovat Kotilo-blogin Johannan ottamia, herkullisia eikö totta!

viikonlopputerkuin, Ilona

Punajuuripizza
täytteeksi 2:lle pyöreälle pizzalle

1 prk smetanaa
reilu kourallinen juustoraastetta
4 suurta punajuurta keitettynä ja kuorittuna
1/2 pkt aurajuustoa / vuohenjuustoa / fetaa
mustapippuria
rucolaa

Voitele pyöreä pizzapohja smetanalla, ripottele päälle juustoraaste. Paista pohjaa 5 minuuttia 225 asteessa. Nosta pohja uunista ja lisää päälle punajuuriviipaleet sekä paloiteltu tai murusteltu aurajuusto. Paista pizzaa vielä 5-10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pohja kypsynyt.

Kun pizza on valmis, ota se uunista, leikkaa osiin ja ripottele päälle mustapippuria sekä reilusti tuoretta rucolaa.

Tulosta resepti

 

 

Kylmäsavulohipizza
täytteeksi 2:lle pyöreälle pizzalle

piparjuurikastike:
1 dl kermaviiliä
3 tl piparjuuritahnaa
ripaus suolaa ja sokeria
tiraus sitruunamehua

1 prk smetanaa
2 rkl tomaattipyrettä
200g juustoraastetta
2 tomaattia
1 punasipuli
150-200g kylmäsavulohta
rucolaa
kapriksia

Tee ensin piparjuurikastike jääkaappiin tekeytymään. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen. Maista ja mausta.

Kun taikina on kohonnut, leivo siitä kaksi pyöreää pizzaa. Sekoita tomaattipyre smetanan joukkoon ja levitä seos pohjalle, ripottele päälle vähän juustoraastetta sekä muutama tomaattisiivu. Paista pizzapohjaa n. 10 minuuttia 225 asteessa.

Lisää paistetun pizzapohjan päälle viipaloitu punasipuli, kylmäsavulohisiivuja, rucolaa sekä muutama lusikallinen piparjuurikastiketta. Joukkoon sopivat myös kaprikset. Nauti heti!

Tulosta resepti

 

Pizzapohja
2 suurta pyöreää pizzaa

4 dl vettä
1 dl öljyä
1 tl suolaa
5 tl kuivahiivaa
10-15 dl jauhoja

Sekoita hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen, lisää joukkoon öljy, suola ja jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on vielä pehmeää, mutta irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota puolesta tunnista tuntiin. Leivo kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää pizzaa ja täytä.

Tulosta resepti

 

 

 

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo