Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Pähkinää ja kinuskia ranskalaisessa tortussa

Pahoittelut parin viikon blogihiljaisuudesta, saatte lohdutukseksi kunnolla suut makeaksi tämän ranskalaisen tortun myötä. Kinuskia ja pähkinöitä piirakassa, loistava viikonlopun aloitus!

Resepti on bongattu Bistroherkut, parhaiden ranskalaisbistrojen suosikit -kirjasta, joka tarttui viikonloppulukemiseksi kirja-alesta. Tarjoilin tortun brunssipöydässä, se sopiikin hyvin vahvan kahvin kanssa nautittavaksi. Tortun voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi odottamaan.

Kirjan mukaan sana bistro on saanut alkunsa vuonna 1815 tarkoittamaan paikkaa, josta sai ”pikaruokaa”. Tämä torttu ei ole mitään pikaruokaa, mutta ei myöskään kannata pelästyä, ei se kovin vaikeatekoinenkaan ole. Itse uskalsin siihen tarttua vaikka en varsinainen kakkupaakari olekaan, siitäkin huolimatta että kirjassa todetaan ”tarjoileminen on ranskalaisille ammatti, viinin tarjoileminen intohimo ja ruoan laittaminen taidetta”. Taidetta tai ei, hyvän tortun tällä reseptillä ainakin saa aikaiseksi.

Itse kirja on koottu alueittain: Normandia, Pariisi, Provence… ja samalla saa pienen katsauksen eri alueisiin, niiden erikoisuuksiin ja herkullisiin ruoka-aineisiin. Nälän lisäksi kirjan selailu kasvattaa myös matkakuumetta!

Kirjalijan kiitoksissa kiitetään aivan aluksi Ranskaa siitä, miten se inpiroi ruokaharrastajaa. Koskakohan Suomi saa vastaanottaa vastaavia kiitoksia ruokakirjassa!

Pähkinä-kinuskitortun resepti on peräisin Grenoblen alueelta, joka on kuuluisa saksanpähkinöistään. Tarte aux noix et au caramel, olkaa hyvä!

Terkuin, Lotta

Pähkinä-kinuskitorttu

taikina

2,3 dl vehnäjauhoja

75 g kylmää voita pieninä paloina

0,3 dl sokeria

1 muna vatkattuna

täyte

0,9 dl sokeria

40 g voita

1,5 dl kuohukermaa

175 g kuorittuja saksanpähkinöitä

Tee ensin taikina. Mittaa jauhot ja voi kulhoon ja hiero ne nopeasti sormilla murumaiseksi seokseksi. Lisää sokeri ja sekoita hyvin. Lisää vatkattu muna ja kääntele se taikinaan. Muotoile taikinasta pallo, kääri pallo muovikelmuun ja nosta jääkaappiin tunnuksi.

Kuumenna uuni 190-asteiseksi. Pane taikina kylmälle alustalle ja painele sitä kämmenellä. Kauli taikina halkaisijaltaan 24 cm:n kokoiseen irtopohjavuokaan sopivaksi. Älä venytä taikinaa. Itse totesin että huolimatta siitä, että taikina ja alusta olivat kylmiä, tarttui taikina alustaan ja painelin sen tämän takia suoraan vuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta pois ja pistele pohja haarukalla.

Levitä taikinan päälle leivinpaperi ja paistokuulia (itse käytin kuivattuja herneitä) ja paista torttupohjaa uunissa 20 minuuttia. Alenna lämpö 160 asteeseen, poista paistokuulat ja leivinpaperi ja paista pohjaa vielä 15 minuuttia.

Mittaa sokeri täytettä varten paksupohjaiseen, tarttumattomaksi käsiteltyyn kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on sulanut karamelliksi. Ota kattila levyltä ja anna sokerin jäähtyä 5 minuuttia. Lisää sitten voi ja kerma, nosta kattila takaisin levylle ja sekoita tasaiseksi. Itselläni tämä vaati jämähtäneen sokerin kunnollista kuumennusta, joten älä pelästy jos sokeri on takertunut pohjaan, kyllä se siitä irtoaa kunhan uudelleen lämpeää kunnolla. Keitä kinuski hieman ruskeaksi, mutta pidä se kuitenkin sen verran löysänä että pystyt sen kaatamaan tortun päälle.

Levitä saksanpähkinät valmiiksi paistettuun torttupohjaan, kaada päälle kinuskikastike ja anna hyytyä tunti.

Tulosta resepti

 

Kommentoi