Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Oopperaleipä on klassikko

Itsenäisyyspäivän jälkeisiin tunnelmiin sopii reilu ja rehellinen oopperaleipä. Paistettu muna, jauhelihapihvi ja sekaleipäviipale. Näistä aineksista syntyy perinteikäs lämmin voileipä, jota bruukattiin 70-luvulla tilata ravintolasta palan painikkeeksi iltaisin (tai tekosyynä seuraavalle virvoketilaukselle). Tällaista kunnon apetta saisi olla tarjolla nykykuppiloissakin.

Erinäisten lähteiden mukaan leivän juuret juontaa tukholmalaiseen Oopperakällaren-ravintolaan. Toiselta nimeltä leipää kutsutaan pariisilaisleiväksi (ruotsiksi parisare). Meidän oman keittiömestarimme mukaan pariisilaistyyppisen leivästä tekee sinappimajoneesi, jota sipaistaan leivän ja pihvin väliin. Reseptistä on monia eri variaatioita, mutta raaka-aineiden pääkolmikko tuntuu olevan kaiken perusta. Olisi hauska kuulla oopperaleipään liittyviä muistoja!

terkuin, Lotta & Ilona


Oopperaleipä
neljälle iltapalaksi

Jauhelihapihvi:
400g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
pippuria
suolaa

Nosta jauheliha huoneenlämpöön puoleksi tunniksi ennen paistamista. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita jauhelihamassa, lisää joukkoon sipulisilppu ja mausteet. Muotoile massasta neljä pihviä ja paista ne pannulla lähes kypsiksi. Nosta pihvit pannulta ja siirry seuraavaan vaiheeseen.

Leipä:
4 viipaletta sekaleipää tai maalaisleipää
(2dl munamaitoa)

Paista pihvien paistinrasvassa leipäviipaleet rapeiksi. Voit halutessasi kastaa leivät köyhien ritareiden tapaan munamaidossa ennen paistoa. Näin leivistä tulee aavistuksen pehmeämpiä ja juhlavampia.

Paistettu muna:
4 munaa
1 lautanen
valkopippuria

Riko muna varovasti lautaselle, niin että keltuainen säilyy ehjänä. Valuta muna lautaselta pannulle ja paista, kunnes valkuainen on pinnastaan hieman hyytynyt. Keltuaisen kuuluu jäädä lähes raa’aksi. Ripottele munan pinnalle hieman valkopippuria. Muna paistetaan vain toiselta puolelta.

Kokoa oopperaleipä: sivele leipäviipale sinapilla tai halutessasi sinappimajoneesilla (ohje alla). Aseta leipä lämmitetylle tarjoilulautaselle, nosta leivälle pihvi ja ylimmäksi kananmuna. Halutessasi voit lorauttaa tryffeliöljystä pisteen i:n päälle.

Tarjoile heti. Lisukkeeksi sopii oheinen kaalisalaatti.

Tulosta resepti

 


Kaalisalaatti Oopperaleivälle

kaalia
paprikaa
sipulia
ripaus suolaa
1 tl naturel majoneesia

Raasta kaali reiluksi raasteeksi. Leikkaa paprika pieneksi ja lyhyeksi suikaleeksi. Silppua sipuli. Sekoita kaali, paprika ja sipuli kulhossa. Lisää joukkoon ripaus suolaa. Puristele salaattia kämmenten välissä, jotta kaalista irtoaa mehu. Sekoita koko salaatin joukkoon pieni määrä majoneesia. Tarjoile.

Tulosta resepti



Sinappinen majoneesi

1 muna
2 dl rypsiöljyä
1 tl väkiviinaetikkaa
1/2 valkosipulinkynsi
1/2 tl sinapinsiemeniä
1 tl Dijon-sinappia
1/2 tl kurkumaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Hienonna sinapinsiemenet huhmaressa. Pilko valkosipulinkynsi pieneksi. Ota korkea ja kapea sauvasekoittimen mentävä astia. Riko kananmuna astian pohjalle niin, että keltuainen säilyy ehjänä. Lisää öljy, etikka, sinapinsiemenjauhe, sinappi, kurkuma, suola ja sokeri. Aseta sauvasekoitin keltuaisen päälle. Käynnistä sekoitin ja pidä sitä joitakin sekunteja pohjassa. Nosta sitten pikku hiljaa ylöspäin. Sammuta sekoitin. Maista majoneesia ja tarkastele koostumusta. Jos majoneesi on liian juoksevaa, sekoita joukkoon hieman öljyä ja jos taas liian paksua, lisää joukkoon tilkka vettä. Surruta nopeasti vesi/öljy majoneesin joukkoon. Majoneesi säilyy jääkaapissa noin viikon.

Tulosta resepti

 

Kommentoi