Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Ollaan ananas ja kookos – flunssanselätyskeitto

”Ollaan onnellisia, jookos? Ollaan ananas ja kookos…” näin kuuluu Eppu Nuotion riimittely, mutta tähän soppaan liittyy muitakin, nimittäin muun muassa makua antava mr chili ja sopivasti hämmentävä tulokas nimeltä korianteri. Tällä viikolla näiden liitto teki onnelliseksi sekä minut, että flunssasta toipuvan ystäväni.

Kanakeitto on klassikkoveto flunssanselätyksessä. Mieleeni on iskostunut ajatus siitä, että kipeälle tehdään kanakeittoa kattilakaupalla. Jenkkileffoista varastettu ajatus mielessäni valloitin toipilaan ystäväni keittiön.

Tästä se lähtee, flunssanselätyskeitto! Chop chop pilkkomaan!

Tein parasta kanakeittoa mitä tiedän, sen salaisuus on ihanan kermainen kookosmaito ja potkua antava chili. Jälleen keitosta tuli hyvää, mutta taas erilaista kuin edelliskerralla. Nyt käytin keitossa purjoa, yhtä hyvin mukaan voi lisätä porkkanaa tulitikkumaisena suikaleena. Korianterin voi jättää pois, mutta itse pidän sen mausta. Chiliä ja valkosipulia kannattaa käyttää oman maun (tai flunssan asteen) mukaan. Nuudelien tilalla voi yhtä hyvin koittaa vaikka riisiä.

Nuudelikeitton syömisessä auttaa haarukka.

Mieltäni jäi askarruttamaan ajatus kipeälle tehtävästä kanakeitosta. Mikä parantava voima siinä muka on? Selvisi, että kanakeiton on tutkittu todella auttavan flunssaan. Nebraskan yliopistossa tutkitun keiton ainesosat tosin ovat hieman kaukana omasta keitoksestani. Kyseinen keitto sisälsi ainakin kanaa, sipulia, perunoita, palsternakkaa, naurista, porkkanoita ja parsakaalia. Keiton havaittiin auttavan elimistöä taistelussa flunssaa vastaan anti-inflammatoristen aineiden kautta. Keiton ainesosat auttoivat bakteereja syöviä valkosoluja työssään. Tutkijan mukaan on kuitenkin muistettava myös TLC-tekijä (tender loving care) eli rakkaus joka toipilaasta huolehtimiseen liittyy.

Itse olen sitä mieltä että myös oma keittoni toimii (TLC-tekijällä maustettuna, tietenkin!). Jos nyt ei suoranaisesti flunssaan, niin ainakin onnellisuuden lisäämisessä, sekä tekijällä että nauttijalla. Tuota Nebraskassa tutkittua ajattelin myös itsekin testata vielä.

Terkuin, Lotta

Chili-kookoskeitto kanalla

n. 300g maustamattomia kanasuikaleita

1-2 tlk kookosmaitoa

1-2 chiliä

1 sipuli

1 purjosipuli

1 punainen paprika

valkosipulinkynsiä maun mukaan

tölkki ananasta viipaleina

2-3 rkl soijakastiketta

ripaus suolaa

mustapippuria

nippu korianteria

n. 200 g munanuudeleita

TLC-tekijä (ks. yllä oleva teksti)

Pilko sipuli pieneksi ja murskaa valkosipulit. Kuulosta niitä hetki kattilassa öljyssä, lisää pilkottu chili josta on poistettu siemenet. Lisää joukkoon myös kanasuikaleet ja paista ne kypsiksi. Halkaise ja silppua purjo, pilko paprika, lisää myös ne joukkoon ja anna hautua hetken ajan. Mausta soijakastikkeella, ripauksella suolaa ja mustapippuria. Lisää joukkoon tölkki kookosmaitoa.  Itselläni oli mukana vain yksi tölkki, keitto olisi saattanut vaatia toisen tölkin, mutta jatkoin sitä maidoilla. Kookosmaidosta saat täyteläisemmän maun. Kun purjo on pehmennyt ja paprika myös hieman, lisää joukkoon nuudelit ja anna niiden kiehua liemessä kunnes ne ovat kypsiä. Lisää lopuksi silputtu korianteri. Tarkista maku.

Tulosta resepti

5 vastausta artikkeliin “Ollaan ananas ja kookos – flunssanselätyskeitto”

  1. Salla

    Ooh, korianteria!


  2. Kimmo Stjärnstredt

    ”Jenkkileffoista varastettu ajatus mielessäni valloitin toipilaan ystäväni keittiön.” Ehkä on parempi tehdä keitto kotona ja viedä se sairastavalle. Näin olen joskus tehnyt, tosin vienyt omalla reseptillä tehtyä keittoa. Ja kääntynyt ovella takaisin…


  3. Hannele Virtanen

    Saisiko sen perinteisen amerikkalaisen kanakeiton reseptin – siis sellaisen, jossa on oikeata kanaa (ja miten kauan sitä pitää keittää).


  4. tillipulla

    Hei Hannele, voin luvata että sellainen on tulossa, vaikka alkuvuodesta. Tarkoitus on kokeilla juuri postauksessa manittua tutkittua kanakeitto-reseptiä 🙂

    Ja Kimmo, tuo on kyllä totta, välttyy varmasti itse tartunnalta ja ystävä saa sairastaa rauhassa.


  5. tsruoka

    Kokkailin viikonloppuna tätä soppaa, ja voin suositella lämpimästi! -Heli


Kommentoi