Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Nigellan lihapullat

Tämä on yksinkertaisesti hyvä resepti lihapullille ja pastakastikkeelle, siksi se kannattaa yhä uudelleen varastaa Nigellalta. Tätä on tehty meillä päin varmasti kymmeniä kertoja.

Lihapullien juju on se, että ne kypsyvät tomaattikastikkeessa ja saavat näin ihanan maun. Jotain tekoa taitaa asiassa olla myös parmesan-juustolla ja yrteillä. Pullia ei kannata kuitenkaan kypsentää yli, tai tiedossa on pingispalloja. Myös lihan laatu vaikuttaa lopputulokseen. Me päädyimme ostoksille herttaiseen Lähikauppa Elvoon Munkkiniemessä, josta saimme mukaamme vastajauhettua naudanpaistia. Pikkupuotia fiilistellessämme unohdimme ohjeessa annetut mitat. Olennaista parhaan koostumuksen kannalta on, että taikinassa on puolet possua ja puolet nautaa.

Alkuperäisessä Nigellan ohjeessa ei yrttejä ole, mutta meillä ne ovat eksyneet mukaan. Jos ei ole varma onko lihapullataikina tarpeeksi suolattu ja ovatko mausteet kohdillaan, voi sitä pistää pienen nokareen mikroon ja näin varmistua asiasta.

Tämä pastakastike sopii loistavasti kruunaamaan itsetehdyn pastan, jota kaulitsemme tässä postauksessa.

terkuin, Lotta & Ilona

 

Nigellan lihapullia ja itsekaulittua pastaa
Nigellan lihapullat tarjoillaan höyryävän kuumana tuorepastaan sekoitettuna.

 

Nigellan lihapullatPyöritetään lihapullia

250 g sianjauhelihaa

250 g naudanjauhelihaa

1 muna

2 rkl vastaraastettua parmesania

1 valkosipulinkynsi puristettuna

1 tl kuivattua oreganoa

tuoretta basilikaa ja timjamia

(3 rkl korppujauhoja)

mustapippuria

suolaa

 

 

Nigellan mukaan lihapullien juju on niiden pienuudessa. Jokaiseen pullaan tulee noin teelusikallisen verran taikinaa. Meillä pullien koko oli lähempänä ruokalusikallista.

Laita kaikki ainekset suureen kulhoon ja sekoita käsin taikinaksi. Pyörittele taikinasta pieniä pullia, lado ne muovikelmulla vuoratulle pellille tai vadille ja työnnä jääkaappiin odottamaan kastikkeen valmistumista.

Tulosta resepti

 

Näin valmistat lihapullakastikkeen
Lihapullat kypsennetään kastikkeessa herkällä otteella, ei ronskisti sekoitellen.

 

Tomaattikastike

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 tl kuivattua oreganoa

1 rkl suolatonta voita

1 rkl oliiviöljyä

1 prk (á 500 g) paseerattuja tomaatteja

hyppysellinen sokeria

suolaa ja pippuria

1 dl täysmaitoa

Laita sipuli, valkosipuli ja oregano tehosekoittimeen ja jauha hienoksi massaksi. Myös sauvasekoitin käy tähän hyvin. Kuumenna voi ja öljy tilavassa kattilassa, kaavi sipuliseos joukkoon ja freesaa matalalla tai kohtalaisella lämmöllä noin 10 minuuttia. Älä päästä seosta tarttumaan pohjaan; tarkoitus on että sipulit vain pehmenevät. Lisää paseeratut tomaatit. Kaada tyhjään purkkiin kylmää vettä n. 3/4 purkin tilavuudesta ja lorauta sekin kattilaan. Lisää sokeri, suola ja pippuri. Anna porista noin kymmenen minuuttia.

Tomaattikastike näyttää tässä vaiheessa huolestuttavan ohuelta, mutta sakenee kyllä. Lisää seuraavaksi maito ja tipauttele sitten joukkoon lihapullat yksi kerrallaan. Älä sekoita, ennen kuin pullat ovat vaihtaneet väriä punaisista ruskeiksi, koska muutoin ne saattavat hajota. Peitä kattila osittain kannella ja anna pullien kypsyä noin 20 minuuttia. Tarkista loppuvaiheessa kastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Kaada keitetty pasta tarjoiluastiaan ja sekoita kastike pastan sekaan varovasti nostellen. Tarjoile heti.

Tulosta resepti

 

Kommentoi