Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Näkkileipää lahjapakettiin

Tämä rouskuva lahjaherkku ehtii vielä jouluksi pakettiin. Itsetehty näkkileipä on helppo tehdä, mutta ennen kaikkea se on varsin hyvän makuista. Tämän reseptin kokeilun jälkeen voi pohtia miksi ostaa näkkileipää enää valmiina.

Rouskis! Jääköhän näitä lahjaksi asti…

Käytin reseptissä ruisnäkkäri-ohjetta, joka on varsin yksinkertainen. Lisäsin joukkoon hampunsiemeniä, mutta muistakin siemenistä ja kuivatuista yrteistä saa aikaan erilaisia makuja -kannattaa kokeilla. Tai leivän voi tehdä ilman. Itse aion kokeilla seuraavaksi nokkosleipiä, näkkärintekoon tulee nimittäin himo -ja se rouskuu hauskasti suussa.

Itse annan näkkileipäni lahjaksi hillojen kavereina, kylkeen sopii mainiosti esimerkiksi valkohomejuusto tai smetana ja mäti.

Terkuin, Lotta

 

Ruisnäkkäri

50 g hiivaa

5 dl kädenlämpöistä vettä

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

8 dl ruisjauhoja

5 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää huaja ja suola, sekoita joukkoon jauhot. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Ripottele taikinan päälle 2rkl jauhoja ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan liinan alla.

Kaulitse taikina noin 2mm paksuiseksi levyksi. Voit muotoilla näkkärin minkälaiseksi haluat -vaikka piparkakkumuoteilla. Itse tein neliöitä johtuen jo valmiina olevista lahjapusseista, joihin leipien tuli mahtua.

Yhtä hyvin voit tehdä isoja levyjä ja katkaista niistä ronskisti haluamasi kokoisia paloja. Tai voit matkia varrasleipää ja ottaa taikinasta ympyrän mallisia leipiä käyttäen esimerkiksi lautasia ja mukeja muotteina. Joka tapauksessa saat aikaan persoonallisen näköisiä näkkäreitä.

Paista näkkäriä 250 asteessa 5-7 minuuttia. Kannattaa olla tarkkana, ohut näkkileipä tummuu helposti. Anna leivän kuivahtaa ja säilytä kuivassa ja pimeässä. Näin se säilyy ainakin muutaman viikon ajan. Tällä taikinamäärällä sain tehtyä viitisenkymmentä pientä näkkäriä.

Tulosta resepti

 

Näkkäriä voi tehdä vaikka joululahjaksi, valmista tulee parissa tunnissa.

Kommentoi

TS Hyvinvointi

TS Koti

TS Saaristo