Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Ravintola vailla nimeä

Pitkän aikaa piilossa ollut aurinko näyttäytyi sunnuntaina Helsingissä täydeltä taivaalta ja sai liikkeelle myös meidät. Kaivopuiston rannassa totesimme, että merinäkymällä varustettuun Cafe Caruseliin on turha jonottaa, kun jono tiskille alkaa jo ulko-ovelta. Suuntasimme siis Punavuoren kaduille mutu-tuntumalta, mutta moni hyväksi havaittu ravintola pitää oviaan kiinni sunnuntaisin. Miksi ihmeessä?

Katuja kierrellen ja vatsat kurnien päädyimme entisen ravintola Ankkurin eteen Pursimiehenkadulle. Paitsi että paikalla ei enää ollut legendaariseksikin kuvailtua Old Anchor-ravintolaa! Sisällä istuvista ihmisistä päätellen paikka on kyllä ravintola –mutta vailla nimeä ja esittelyä. Vetäisimme ovenkahvasta ja astuimme sisään.

Nimettömän tunnelma on rento ja tila avara. Vielä on väljää, avajaisten jälkeen tuskin enää.

Sisällä selvisi että paikka todella on vielä nimetön ja aivan uusi. Nimetön avataan viikon päästä ja vielä ollaan liikkeellä epävirallisesti. Ravintola on kivenheiton päässä sijaitsevan kortteliravintola Lungin tyyppien uusi aluevaltaus.

Sunnuntain listalta löytyi muun muassa gruyereburger, muutama salaatti, äyriäisrisottoa, pizzaa ja entrecote-pihvi. Tilasimme salaatin ja hampurilaiset ja istuimme ikkunapöytään.

Ravintolan tila on loft-henkinen. Sisustukseta tulee mieleen tulee jollain tavalla Turun Blanko, paitsi tyyli on paljon minimalistisempi. Kalusteissa ja seinäteippeinä on käytetty Happy Joe-siideristä tuttuja lausahduksia.

Tekstit ovat ravintolaan osuvia: ”Sometimes happiness means having a seat in the right table”. Totta!

Paikka on kuin tehty kiireettömän sunnuntaibrunssin nauttimiseen. Saa nähdä ottavatko ravintoloitsijat tämän listalleen. Myös illanistumiseen paikka tuntuu luontevalta, toivottavasti sen (ja keittiön) aukioloajat tulevat venymään liki yöhön asti.

Muut ravintolan asiakkaat tuntuivat olevan tässä vaiheessa omistajien tuttuja, meidän tapaan ikkunoiden takaa sisälle uskaltautuneita ihmettelijöitä ja Ankkurin entisiä asiakkaita. Jälkimmäiset olivat lähinnä sunnuntai-oluelle tulleita iäkkäämpiä herroja, jotka lasillisen verran ihmettelivät kantapaikkansa totaalista muutosta ja tuskin palaavat takaisin. Isoa ja tunnellmallista korttelipubia tulevat varmasti kaipaamaan monet.

Erilaisia yrityksiä, ja myös ravintoloita, arvostelevalla Yelp-palstalla eräs keskustelija toteaa että  ” Ankkuri on säilyttänyt sellaista vanhaa, hipsterivapaata punavuorelaista tunnelmaa…” Ainakin tähän tuonee uusi ravintola muutoksen.

Sisustuksessa on käytetty Happy Joe -siideristä tuttuja lausauhduksia.

Muutos entiseen, siis Ankkuriin, on varsin suuri. Edellisen kerran kun itse olemme olleet kyseisessä paikassa, joimme olutta, tilasimme kulhollisen popcornia ja katsoimme jääkiekkoa tv-screeniltä.  Jos viitteitä menneeseen haluaa hakea, on ulko-oven yläpuolelle jätetty maamerkiksi suuri ankkuri ja takaseinän lampuissa on pientä entisajan laiva-tunnelmaa.

Menneestä voisi ammentaa enemmänkin, paikalla on Ankkurin verkkosivujen mukaan ollut ravintola jo vuodesta 1938.

Ravintolan nimi oli alunperin Polaris, joka joutui muuttamaan nimensä silloisen mediadraaman jälkeen Falernoksi. Falermo oli perinteinen tanssiravintola, missä tavalliset ihmiset paita hiessä tanssivat vauhdikkaasti ja hauskaa oli. Eräällä vappulounaalla pienikokoinen laulaja Kalevi Korpi kuulutti:” Talo ilmoittaa, että viina on loppunut, mutta vettä kyllä piisaa”. Myöhemmin ravintola muuttui Riemukaareksi, joka oli yritys tehdä Helsinkiin hienompi pariisilaisravintola, mutta ”paremmat” asiakkaat eivät ”löytäneet” ravintolaa. Samat kulmakunnan tavalliset ihmiset sinne tulivat äkkiä takaisin. Sen jälkeen nimenä on ollut Iso Ankkuri ja alakerran pubi oli nimeltään Pieni Ankkurin. Ankkuri nimi on ollut käytössä yli 25 vuotta muuttuen tosin englanninkieliseksi Old Anchor-nimeksi 2003. (Lähde: Old Anchor verkkosivut)

Nähtäväksi jää, ketkä Nimettömän löytävät. Palaavatko Ankkurin kantikset, vai löytävätkö Rööperin uusimman ravintolan aivan uudet asiakkaat.

Vuohenjuustosalaatti sopii pienempään nälkään.

Ruoat saapuvat pöytään nopeasti, tosin vuohenjuustosalaatti reilusti ennen hampurilaisia. Salaatti sisälsi paljon erilaisia ja hyviä raaka-aineita, plussaa se saa siitä, että juustoa oli kahdessa muodossa, pasitettuna päällä ja ripoteltuna joukkoon, hieman miinusta salaatti siitä että se ollut kovin rusas.

Hampurilainen voi olla maistuva ilman majoneesiakin.

Hampurilaiset ovat reilun kokoiset, kotona tehdyn oloiset. Majoneesin tilalla on käytetty yrttiöljyä joka on tuore idea perushampurilaisen täytteeksi. Juusto ei ole perinteistä cheddaria, vaan gruyere-juustoa, joka tuo hampurilaiseen mukavan lisän.

Henkilökunta Nimettömässä tuntui rennolta ja asiantuntevalta, vaikka paikka ei vielä ole virallisesti auki. Päädyimmekin kiireettömässä sunnuntaissamme pohtimaan Nimettömälle sopivaa nimeä, Lungille pikkusisarta. Ideat on heitetty. Viikon lopussa nähdään vieläkö Nimetön on vailla nimeä, vai koristaako ikkunaa jokin meidän ideoistamme! Meidät paikka saa myös toiste asiakkaikseen.

Vielä nimettömän ravintolan löydät osoitteesta Pursimiehenkatu 16, Helsinki.

Terkuin, Lotta ja Ilona

Ps. Turkulaiset, kertokaa minkätyyppisistä helsinkiläisravintoloista haluaisitte lukea blogista! Vinkkejä otetaan vastaan. Tämä kaksikko syö ravintoloissa aika useinkin, jostain syystä vasta Nimetön ravintola innosti kirjoittamaan siitä blogiin asti.

5 vastausta artikkeliin “Ravintola vailla nimeä”

 1. MR

  Haluaisin kasvissyöjänä lukea Hesan kasvisravintoloista! 🙂


 2. Suklaasieppo

  ”Suuntasimme siis Punavuoren kaduille mutu-tuntumalta, mutta moni hyväksi havaittu ravintola pitää oviaan kiinni sunnuntaisin. Miksi ihmeessä?”
  Oletko koskaan kuullut sellaisesta kuin sunnuntaityökorvaus? Se on se pikkujuttu joka maksaa työnantajalle vähintään tuplasti, joskus jopa nelinkertaisesti normaalipalkkaan nähden.


 3. Pippa

  Mistä tahansa ketjuun kuulumattomasta ruuanmonistus-ravintolasta!


 4. Vivi

  Erityisesti Helsingin hyvät brunssipaikat kiinnostavat. Jokin muukin kuin Fazer…


 5. Heikki Nieminen

  Olen kuullut Pursimiehenkadulla sijaitsevasta visailu-ja seurusteluravintola Huvipurresta. Voisitte käydä katsastamassa, onko paikan hulvattomaksi kehuttu meininki maineensa veroinen.


Kommentoi