Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Laskiaispulla hillolla

Pulla, joka täytetään hillolla ja kermavaahdolla – eihän siitä pahaa voi tulla! Pullien leipomisessa on kuitenkin muutama konsti, jotka kannattaa huomioida: oikea jauhojen määrä, pitkäjänteinen vaivaus ja maltti ovat valttia kimmoisan, mutta silti pehmeän taikinan syntymiseksi. Nämä pullat palkitsevat tekijänsä!

Pullapoikia vai sydämiä? Laskaispullien muotoilussa voi käyttää mielikuvitustaan.

Mantelimassalla vai hillolla? Tämä raati kallistuu hillon puoleen, mutta koulukuntia on useita. Jotkut ottavat pullaansa molemmat. Pullaa voi myös kaivertaa sisältä, jotta siihen mahtuu enemmän täytettä. Tämä on todellisten herkkusuiden käyttämä kikka.

Herkun edessä ongelmia tuottaa sen syöminen. Siitä ei helposti suoriudu ilman sottausta. Löytyykö teiltä lukijoilta vinkkejä tähän? Sottaatteko suosiolla, käytättekö haarukkaa ja veistä, vai mikä on tyylinne?

Pullien lisäksi laskiaiseen kuuluu tietenkin pulkkamäki. Pullat voi myös ottaa mukaan eväiksi, hillo omassa rasiassaan ja kermavaahto omassa. Näitä hiilareita voikin mäenlaskussa sulatella ja huudella vanhojen perinteiden mukaan pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja räätiköitä kuin nurkanpäitä. Mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin.

Terkuin, Ilona ja Lotta

Laskiaispullat

20 suurehkoa pullaa

5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
200 g voita
n. 1,5 l vehnäjauhoja

Voiteluun:
1 muna

Pinnalle:
raesokeria

Täytteeksi:
mansikkahilloa ja/tai
mantelimassaa

kermavaahtoa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota sekaan hiiva, suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan koko ajan hyvin kädellä sekoittaen. Kun taikina alkaa olla jokseenkin paksua, lisää joukkoon

huoneenlämpöinen voi. Vaivaa joukkoon pienissä määrissä loput jauhot ja jatka vaivaamista, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Pullataikinan tulee jäädä pehmeäksi, mutta kimmoisaksi.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 1/2 – 1h). Kohotuspaikan tulee olla vedoton. Esim. kylmä uuni tai mikroaaltouuni ovat sopivia nostatuspaikkoja. Myös lämmin vesihaude vauhdittaa hiivan toimintaa.

Kun taikinan määrä on suurin piirtein tuplaantunut, kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Ripottele taikinakasan päälle hieman jauhoja ja vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan. Jaa taikina osiin ja pyöritä pulliksi. Voit leipoa taikinasta erimuotoisia pullia, vaikkapa sydämiä. Kohota pullia leivinpaperin päällä liinan alla 20 minuutin ajan. Paista pullia  225 asteessa uunipellillä 10-15 minuuttia. Suurempia pullia voi paistaa aavistuksen kauemmin.

Anna pullien jäähtyä. Halkaise pullat kahtia ja täytä hillolla sekä kermavaahdolla. Nauti laskiaisherkusta ystävien seurassa!

Tulosta resepti

 

 

Nämä pullat katoavat nopeasti herkkusuihin.

Kommentoi