Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Kylmä karpaloshotti lämmittää

Tilanne: serkkupojan kolmekymppiset seuraavana päivänä, eikä mitään järkevää lahjaideaa mietittynä. Ratkaisu: ”lainataan” isältä pullo pöytäviinaa ja käydään läheisellä suolla poimimassa mausteeksi karpalot. Pullotetaan shotti ja liimataan kaunis etiketti kylkeen (etiketissä puolukoita, tuskin juhliva serkku huomaa eroa).

Seuraavana päivänä poimitaan karpaloita vielä lisää, että saadaan maistella tätä jäistä lämmikettä talven mittaan itsekin, ehkä joulupöydässä aperitiivinä.

Milloin olet viimeksi käynyt suolla? No nyt kannattaa. Karpalon satokausi on nimittäin juuri meneillään. Sitä voi poimia lumen tuloon saakka ja lumen alta keväällä, jos näpit kestävät kylmää. Karpaloon liittyy paljon hyvää, kuten c-vitamiineja ja kuituja, katso vaikka Arktisten aromien tuoteluettelosta.

Satokaudesta puheen ollen, tutustumisen arvoinen uutuus on Pohjoismainen Satokausikalenteri. Tulevana vuonna myös nämä naiset seuraavat entistä tarkemmin satokautta keittiöissään, sillä Satokausikalenterin pojat huomasivat innostuksemme luonnon omiin kausituotteisiin ja lähettivät meille kalenterit vuodelle 2014. Kätevä kalenteri kertoo mitä kannattaa suosia ja milloin, tästä lisää myöhemmin blogissa.

Terkuin, Lotta ja Ilona


Karpaloshotti

0,5 l pöytäviinaa/vodkaa

3 dl karpaloita

Lisäksi tarvitset tyhjän ja puhtaan lasipullon.

Täytä tyhjä pullo noin puoleenväliin asti karpaloilla. Karpalot saavat olla myös jäisiä. Tämän jälkeen kaada pullo täyteen pöytäviinaa. Shotti on parhaimmillaan maustuttuaan muutaman viikon ajan ja jääkylmänä tarjoiltuna.

Jos haluat karpalolikööriä, lisää mukaan 2 dl sokeria ja anna tekeytyä huoneenlämmössä neljä viikkoa silloin tällöin pulloa käännellen. Valmis likööri siivilöidään pulloihin ja säilytetään kylmässä.

Tulosta resepti

Kommentoi