Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Kaukokaipuun selättäjät

Mutta mitä ruokaa me laitetaan! Tämä lause kuultiin silloin, kun selvisi että pääsimme aloittamaan bloggauksen tällä sivulla. Se kertoo jotain asenteesta: ”tätä on juhlittava – ruoalla tietenkin!” Päädyimme yhteistuumin siihen, että ensimmäisen postauksen ruoka tulee Lähi-idästä. Sieltä suunnalta haetaan vaikutteita useasti, Lotta on matkustanut Palestiinalaisalueilla ja Israelissa. Kaukokaipuuta on kätevä helpottaa ihanalla mausteisella ruoalla.

Kuningattaren lempiherkkujen äärellä…

Tuttuja reseptejä oli mielessä useita, mutta nyt päätimme kokata jotain aivan uutta. Reseptit lainattiin syksyllä ilmestyneestä, värikkäästä ja hauskasti toteutetusta Vegestan – Kasvisruokaa Lähi-idästä -kirjasta. Esimerkiksi tämän illallisen salaattiresepti alkaa näin: CD-levy vanhaa arabialaista popmusiikkia…ja päätyy kehotukseen sytyttää kynttilä. Resepti mahtuu siihen väliin. Tässä pieni raapaisu kirjasta, muista sen herkuista kuulette myöhemmin kun sen kimppuun päästään kunnolla.

Terkuin, Ilona ja Lotta

Ps. Kannattaa skrollata reseptien loppuun asti niin näet miten kävi kuvausassarimme kännykälle…

Munakoisoa jogurtin kera

Riittää 4 hengelle iltapalaksi

Kirja kertoo, että jogurtti oli aikoinaan erään kuningattaren lempiherkku. Kyseinen kuningatar pyysi kokkeja valmistamaan mitä moninaisempia jogurttiruokia, ja yksi näistä oli tämä suussasulava munakoison ja jogurtin yllättävän ihastuttava yhdistelmä.

3 munakoisoa huuhdottuina

suolaa

rapsiöljyä paistamiseen

1 iso sipuli silputtuna

4 vihreää chiliä silputtuna (pari riittää, mutta tietysti oman maun mukaan)

1 tl kurkumaa

4 tomaattia silputtuna

1 pieni nippu korianteria silputtuna

Jogurtti:

4,5 dl sakeaa luonnonjogurttia

2 rkl sitruunamehua

5-6 valkosipulia hienonnettuna

kourallinen tuoretta minttua silputtuna (tai 2 tl kuivattua minttua)

suolaa ja mustapippuria

Halutessasi täyteläisen lopputuloksen: Laita jugurtti valumaan suodatinpussin läpi siivilään.

Leikkaa munakoisojen ”lakit” pois ja viipaloi munakoisot 6-7 mm paksuisiksi pyöreiksi viipaleiksi. Sirottele viipaleiden päälle suolaa ja jätä ”itkemään” vähintään 30 minuutiksi. Huuhdo viipaleet ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Kuumenna tilkka öljyä kannellisessa pannussa ja kuullota sipulia ja chilejä kunnes sipuli on pehmeää. Nosta ainekset öljystä reikäkauhalla ja siirrä sivuun.

Lisää vielä tilkka öljyä pannulle ja ruskista munakoisoviipaleet kevyesti molemmilta puolilta. Sirottele kurkuma viipaleiden päälle ja lisä tomaatti, korianteri (säästä korianterista neljäsosa koristeluun) ja chili-sipuliseos. Lisää vettä sen verran että ainekset ovat suurin piirtein veden peitossa, ja peitä pannu kannella. Alenna lämpöä ja anna porista hiljalleen noin 30 minuuttia. Vahdi, että pannussa on koko ajan riittävästi nestettä.

Pyöräytä sillä välin kastike. Sekoita jogurtti ja sitruunamehu kulhossa. Sekoita joukkoon valkosipuli ja minttu ja mausta kastike suolalla ja mustapippurilla. Pane kastike jääkaappiin viilenemään.

Kokoa ainekset yhteen. Tarkista munakoisopaistoksen maku, joudut ehkä lisäämään hyppysellisen suolaa. Lusikoi puolet jogurtista kookkaalle vadille niin että pohja peittyy hyvin. Asettele munakoisoviipaleet päälle ja levitä loppu jogurtti päälle. Koristele korianterilla ja tarjoile välittömästi. Tämä herkku on parhaimmillaan lämpimän naan-leivän kera nautittuna, mutta toimii myös sellaisenaan tai vaikka riisin kanssa.

Tulosta resepti

Viikunoita ja halloumia

Resepti on kahdelle, mutta riittää pääruoan lisukkeena neljälle

Kastike:

3 rkl oliiviöljyä
pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna
1,5 rkl vadelmaviinietikkaa
1 tl hunajaa
mustapippuria ja hyppysellinen suolaa

Keot:

6 viipaletta halloumijuustoa
6 tuoretta viikunaa halkaistuna
50 g paahtamattomia kuorittuja pistaasipähkinöitä

Tarjoiluun:

nippu rucolaa
50 g paahtamattomia pistaasipähkinöitä

Pane CD soittimeen ja anna musiikin soida. Me valitsimme musiikiksi libanonilaisen Nancy Ajramin musiikkia. Vatkaa kastikkeen ainekset yhteen. Kuumenna grilli. Tarkista että solmio/huulipuna on hyvin. Grillaa halloumi molemmilta puolilta kullanruskeaksi. Grillaa viikunoita molemmilta puolilta halkaistu puoli ylöspäin. Me käytimme grillin sijaan hellaa ja lettupannua. Luit oikein, lettupannua. Paremman puutteessa viikunat saa näin lämpimiksi ja hieman väriä pintaan. Grillaus saa odottaa kesään.

Pinoa lautasille kouralliset rucolaa ja nosta rucolapedille siivu halloumia ja puolikas viikuna. Kokoa loppu halloumi ja viikuna päälle kerroksittain: tuloksena ei ole siisti pino, vaan pikemminkin kaatunut keko dominonappuloita. Koristele annokset pistaaseilla. Vatkaa kastiketta hetki ja kaada ohuena norona annosten päälle. Sytytä kynttilä.

Tulosta resepti

Uuups! Näin voi käydä kun kuvaa ruokiaan…

Yksi vastaus artikkeliin “Kaukokaipuun selättäjät”

  1. Eija

    Munakoiso ja halloumi, molemmat herkkua oikein valmistettuna, täytyy ehdottomasti kokeilla:) Ja lisää lähi-idän makumaailmaa kiitos!


Kommentoi