Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Kaalipata on tammikuun lohturuokaa

Joululahjaksi saamani iso valurautapata houkutteli ideoimaan pitkään haudutettavia pataruokia ja päätin aloittaa perusasioiden ääreltä: kaalipadasta. Uskomatonta kyllä, aiemmin en ole kaalipataa kokannut. Heti ensiaskelilla aloittelijalle selvisi, että se on eri asia kuin kaalilaatikko eikä sisällä riisiä. Eli joululahja kokeiluineen tuli tarpeeseen, kuten huomaatte.

Tästä se lähtee, kaalista.

Tämä patakokeilu oli onnistunut, tammikuun pakkasissa ja pimeydessä kaalipata tuntuu ihanalta ja kotoiselta lohturuoalta. Sen tekemisestä ja syömisestä tulee yksinkertaisesti hyvä olo. Kaali on paitsi maukasta, myös terveellistä ja edullista. Sitä on perinteisesti syöty keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa. Jos kerästä jää jäljelle jotain, voi loput raastaa vaikka salaatiksi.

Terkuin, Lotta

Ps. Kaipaan vinkkejä mihin kaikkeen tätä mahtavaa valurautapataa voi käyttää. Löytyykö vinkkireseptejä?

Kalipadasta riittää isommallekin porukalle tai pakastettavaksi.

 

Kaalipata

1 valkokaali suikaloituna
1-2 sipulia viipaloituna
muutama porkkana viipaloituna
loraus siirappia maun mukaan
vettä
meiramia
laakerinlehti
kasvisliemikuutio
mustapippuria
suolaa
tilkka öljyä
400 g jauhelihaa

Ruskista jauheliha (kaipaatko vinkkejä jauhelihan pastamiseen? Klikkaa tätä) ja mausta se kevyesti suolalla ja pippurilla. Nosta ruskistettu jauheliha sivuun odottamaan.

Kuullota sipulit ja kaalit padassa öljytilkassa. Seos saa saada väriä, älä kuitenkaan ruskista, vaan muista käännellä. Lisää kaalisuikaleita pataan pikkuhiljaa. Kun kaalit ja sipulit ovat kuullottuneet pehmeiksi ja hieman läpikuultavaksi voit lisätä hieman vettä ja mausteet.

Anna porista miedolla lämmöllä noin tunnin ajan ja lisää lopuksi siirappi. Itselläni ei kaapissa siirappia sattunut olemaan, lisäsin hieman fariinisokeria tuomaan makeutta ja myös se toimi näin aloittelijalla. Lisää pataan lopuksi myös jauheliha.

Tulosta resepti

3 vastausta artikkeliin “Kaalipata on tammikuun lohturuokaa”

  1. Ioanna

    Oi nam! Oletteko kokeilleet pataleipää? Suosittelen lämpimästi, oma patani on ainakin tullut tarpeeseen ohjeen löydettyäni! Löytyy mm. meidän blogista:
    http://onceuponatimeaccidentallyonpurpose.blogspot.fi/2012/11/taikaleipa.html


  2. Kaaliruokien ystävä

    Mitäs kaikkea mukavaa tällaisella 4,5 litran korkkaamattomalla padalla voisikaan loihtia verrattuna kattiloihin? Kaalipataa googlettelin ja tämän bongasin. Keski-ikäisellä miehellä on menossa painonpudotus- ja puolimaratonprojekti.


Kommentoi