Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Jäähyväisruokaa

Sain äskettäin lounasvieraaksi kolme kanadalaista, jotka olivat marraskuisen nukketeatterifestivaalin artisteja. Paluumatkallaan Turusta Helsingin kautta Lyypekkiin trio tuli tutustumaan kotiini. Mietin tovin, mitä hyvää jäähyväisruokaa heille laittaisin, ja päädyin lopulta kustavilaisista kanttarelleista tehtyyn herkkurisottoon sekä suussasulavaan mutakakkuun.

Koska kauppareissuni venyi odotettua pidemmäksi, tapasin vieraani ostoskasseineni kotikadulla ja lounas valmistettiinkin yhteisvoimin: yksi pilkkoi sipulit, toinen hämmensi risoton, kolmas vatkasi munat ja neljäs sulatti suklaan. Vaikka keittiömme on pieni, mahdutimme sinne parhaimmillaan neljä kokkia. Lopputuloksena nautimme kermaista risottoa ja lämmintä suklaakakkua kera vaniljajäätelön.

 

Täyteläinen risotto taltuttaa isommankin nälän.

 

Kanttarellirisotto

4 annosta

1 iso punasipuli
3 valkosipulinkynttä

3-4 dl Arborio risottoriisiä
oliiviöljyä
loraus valkoviiniä (Alkon myyjä suositteli hapokasta ja hedelmäistä Triadea)
kanalientä
3 dl esikäsiteltyjä kanttarelleja
parmesan-juustoa vastaraastettuna
nokare voita
suolaa
mustapippuria
basilikaa tai timjamia

Laita kanaliemi kuumenemaan (n. 1,5 – 2 l) omaan kattilaansa.
Pilko sipulit ja valkosipulinkynnet pieneksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä (lisää halutessasi myös nokare voita) paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon riisi. Kuullota, kunnes riisit ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lorauta joukkoon desin verran valkoviiniä ja keitä, kunnes alkoholi on haihtunut. Lisää sitten viereisellä levyllä hiljaksellaan kiehuvaa kanalientä vähän kerrallaan koko ajan sekoitellen. Hämmentäminen vaatii hermoja, mutta on lopputuloksen kannalta olennainen osa risottoa. Kun risoton kypsyys on al dente, lisää joukkoon esikäsitellyt ja pilkotut sienet, voinokare sekä parmesan-raaste. Sekoita. Mausta makusi mukaan suolalla, pippurilla ja tuoreilla yrteillä. Tarjoile parmesanin kera.

Tulosta resepti

 

Risotto on vaivansa väärtti ja palkitsee hämmentäjänsä. Sillä välin, kun yksi hämmentää, muut valmistavat jälkiruuan ja kattavat pöydän.

 

 

mudcake
Mutakakun kaveriksi sopii vaniljajäätelö. Kokeile myös kermavaahdolla ja mansikoilla.

 

Mudcake

10-12 annosta

4 kpl munaa
2 dl sokeria

200 g tummaa suklaata (yli 70%)
200 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele irtopohjavuoan (Ø 26 cm) reunat. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi, miedolla lämmöllä mikroaaltouunissa tai vesihauteessa välillä sekoittaen. Sekoita hieman jäähtynyt seos varovasti munasokerivaahtoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään, ja siivilöi seos taikinaan. Sekoita hellävaroen tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan. Kypsennä kakkua 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes ”kakku tuoksuu uunin läpi”. Tällaisen ohjeen antoi kulinaristi Jacob, jonka mukaan ruoka on valmista, kun se alkaa tuoksua. Tämän kakun kohdalla ajatuksessa oli perää, sillä odotin hänen kommenttinsa jälkeen vielä muutaman minuutin ennen kuin otin kakun uunista ja lopputulos oli haluttua kuivempi. Kakku saa siis jäädä kosteaksi sisältä. Anna mutakakun jäähtyä hetki, irrota vuoasta ja tarjoile vaniljajäätelön kera. Kakku on parhaimmillaan uunituoreena.

Tulosta resepti

 

Quebeciläisteatteri Les Sages Fous’n kolmen kuukauden mittainen Euroopan kiertue alkoi jo olla loppusuoralla; Suomen Turun jälkeen vuorossa oli viimeinen etappi Amsterdam. Pitkästä reissusta huolimatta kaverit jaksoivat innostua suomen kielestä, suomalaisuudesta ja saunasta. Kokivat muuten ensimmäistä kertaa saunan ja kylmäuinnin iloja Ruissalossa, Saaronniemen Saukkojen saunalla. Pimeä ja kolea Suomi löysi valloittavuudellaan paikkansa ainakin näiden maailmanmatkaajien sydämissä.

Jäähyväisten ei tarvitse olla pelkästään haikeita, vaan ne voivat olla myös naurunhelinää, ruokapuhetta ja vatsantäytettä!

Herkkuterkuin,
Ilona

Kommentoi