Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Itsetehty viili & mysli

Viime sunnuntaina vietettiin 10. Ravintolapäivää. Me pistimme pystyyn aamiaisravintolan Mäntymäen Mökille, Töölönlahden kupeeseen. Menussa maistui kesä ja sadonkorjuu, plus pari tuhdimpaa tekijää, kuten Elviksen klassikkoleipä ja kuuluisat banaanista survotut blogiletut. Tässä aamun menut:

Hyvän olon herkkuaamiainen klo 10:
punaherukkapuuro + smetananokare
pressokahvi, vihreää tee
raparperi-, vadelma- ja seljankukkamehu
itsetehty viili + mysli + hillo
keitetty muna
aamiaissämpylät
mummon kurkut, palvikinkku, juusto, salaatti
mustaherukkashotti
banaaniletut
hedelmäsalaattivartaat mintulla + brownie

*   *   *   *   *

Dagen efter -aamiainen klo 12:
punaherukkapuuro + smetana
pressokahvi, vihreää tee
raparperi-, vadelma- ja seljankukkamehu
mansikkapirtelö
unikonsiemensämpylät
mummon kurkut, palvikinkku, juusto, salaatti
mininakit, espanjalainen munakas, sipulipaistos
hedelmäsalaatti mintulla + brownie
Elviksen banaani-maapähkinävoileipä

 

Suunnitelmia alettiin tehdä suht ajoissa, muutama viikko ennen h-hetkeä. Tosin, innostuksissamme teimme lisäyksiä menuun vielä lauantaina, juuri ennen ruokakauppojen sulkeutumista. Aiemmista ravintolapäivistä viisastuneina pyysimme keittiöön mukaan kolme paria apukäsiä (suurkiitos äiti/anoppi, Jossu & Iiro!). Arvio osui aika nappiin, sillä kaikille riitti koko aamuksi hommaa, mutta aikaa jäi myös fiilistelyyn.

Aamiaiselle osallistuvat tekivät ennakkoon pöytävarauksen. Kattauksissa istui n. 15 henkeä kummassakin. Vieraiden ennakkoilmoitus helpottaa ruoan menekin arvioimista. Samalla saimme mielenrauhan, kun tiesimme selviävämme urakasta suunnitellusti. Ja myös vieraat tiesivät saavansa ruokaa, mikä ei Ravintolapäivässä ole varmaa.

Perjantaina aloitimme valmistelut tekemällä viilit ja myslin tulemaan. Lauantaina kävimme kaupassa ja teimme joitakin esivalmisteluja, kuten sipulipaistoksen, mummonkurkut, sämpylätaikinan ja marjapuuron. Ravintolapäiväaamuun herättiin  kuudelta, melkein niin kuin leipomossa!

Päätimme jakaa aamiaisen kanssanne reseptien muodossa. Ensimmäisenä vuorossa itsetehty viili ja mysli. Näitä tipahtelee tiuhaan seuraavan parin viikon sisään, nappaa talteen!

terkuin, Ilona & Lotta

 

Viili
n. 6 reilua annosta viiliä

1 prk punaista viiliä (rasvaa 3%)
1 l punaista luomutäysmaitoa

Notkista viili purkissaan. Laita ruokalusikallinen viiliä laakean jälkiruoka-astian pohjalle. Kaada viilinsiemenen päälle tilkka maitoa ja sekoita lusikalla. Kaada varovasti n. 1-2 dl maitoa viili-maitoseoksen päälle. Älä sekoita. Tee näin myös lopulle viilille ja maidolle, sen mukaan kuinka monta viiliannosta haluat tehdä.

Peitä kulho lautasella ja aseta astia huoneenlämpöön, pimeään tilaan esim. astiakaappiin. Anna seistä tasaisessa huoneenlämmössä noin vuorokauden ajan. Siirrä sitten valmis viili jääkaappiin. Siirrä viiliä varoen, se ei pidä hötkyilystä. Sanonta viilipytystä liittyy juurikin tähän syötävään viiliin. Kun viilin säilyttää samassa asennossa, sen rakenne säilyy ehjänä.

Viili kannattaa tehdä homogenoimattomaan maitoon. Tämä siksi, että homogenisointi hajottaa maidon rasvan, niin että se ei enää erotu kermaksi maidon pinnalle. Luomumaito on siksi viilintekoon sopivaa. Voit tehdä kotiviilin myös laktoosittomasta maitojuomasta ja laktoosittomasta viilistä.

Jos haluat tehdä pienempiä viiliannoksia, rakenna viili esim. 2 dl:n juomalasiin. Täytä lasi tällöin vain puoleen väliin saakka maidolla. Näin viili varmasti hyytyy.

Viili tekeytyy parhaiten kuivassa, pimeässä ja huoneenlämpöisessä paikassa. Ukonilmalla viili saattaa juoksettua. Tämä johtuu kuulemma joko kosteasta ilmasta tai sähkövarauksen muutoksesta.

Tulosta resepti

 

 

 

Mysli

n. kaksi litraa mysliä

6 dl kaurahiutaleita
6 dl ruishiutaleita
2 dl siemeniä (esim. kurpitsan-, hampun ja pellavansiemeniä)
2 dl pähkinöitä (esim. valmista pähkinäsekoitusta)
kuivattuja hedelmiä oman maun mukaan (esim. rusinoita ja goji-marjoja)
n. 0,5 dl oliiviöljyä
4 rkl hunajaa
ripaus suolaa
mausteita: kanelia, neilikkaa

Sekoita hiutaleet, pähkinät ja siemenet kulhossa. Lisää mausteita oman maun mukaan. Kaada ja asettele mysli pellille tasaisesti. Kaada öljy/öljyhunajaseos tasaisesti myslin päälle ja möyhi vähän, jotta jokainen saa varmasti öljyä osakseen.

Paista n. 15 min 175 asteessa. Voit käännellä välillä, jos siltä tuntuu. Vahdi mysliä koko paiston ajan, sillä pähkinät palavat helposti. Anna myslin hieman jäähtyä ja lisää kuivatut hedelmät. Voíla!

Myslin resepti on muunneltu tästä reseptistä, mutta sitä voi varioida erilaiseksi lisäämällä mausteita, eri pähkinöitä ja hedelmiä.

Tulosta resepti

 

Kommentoi