Tilli & pulla

BLOGIT | Tilli & pulla

Itsekaulittua tuorepastaa pinaatilla

Jos on kerran maistanut itsetehtyä pastaa, muistaa sen kyllä. Jos on kerran kaulinnut itse pastaa, muistaa senkin kyllä. Olo on kliseisesti kuin italialaisella perheenäidillä, kun pastataikina venyy natisevan kaulimen alla. Kun höyryävän pastakattilan nostaa pöytään, ei voi kuin olla ylpeä itsestään.

Erään legendan mukaan italialaiset poikamiehet pysyvät pitkään mammojensa hoteissa juuri näiden suussasulavien, kotitekoisten pastojen takia. Mutta pelkästään sen vuoksi ei kannata asua kotona pitkään, pastan voi nimittäin opetella tekemään myös ihan itse, tämä noin vinkkinä niille poikamiehille jotka blogiamme lukevat.

Pasta on sunnuntairuokaa, jota on ihana tehdä hyville ystäville tai koko perheen kokoontuessa yhteen. Sen eteen on nähty vaivaa, joten sitä haluaa tarjota niille, jotka arvostavat kädenjälkeäsi. Tästä ei kannata päätellä, että pastaa on vaikea tehdä. Helpoimmasta päästä se ei ole, mutta kokeilun arvoista kyllä. Etkä tarvitse pastakonetta täyttämään keittiön hyllyjä, kaulin riittää tähän hyvin.

On kaksi ruokaa, joita tässä keittiössä ei ole onnistuttu pelastamaan. Toinen niistä on mikrossa kiteiksi asti ylikuumennettu valkosuklaa ja toinen on kaulitsemisen jälkeen yhdeksi möykyksi sulautunut nauhapastakasa. Kun on nähnyt kaiken vaivan, pastaa ei kannata (ainakaan kymmenen hengen jättikasaa) jättää oleskelemaan itsekseen huomatakseen ovikellon soidessa että ihana itsetehty pasta on muisto vain. Tästä selvittiin sillä kertaa kaupan tuorepastalla ja nyt tapaus jaksaa jo naurattaa. Silloin ei.

Halusimme keskittyä tässä ohjeessa vain itse pastaan. Eli tällä kertaa ette saa kastikeohjetta, mutta varsin herkullinen sellainen on tulossa kevään mittaan. Tämä pasta maistuu hyvin sellaisenaan, öljytilkan, valkosipulin, maukkaan juuston ja tuoreen leivän kera. Jos jätät pinaatin pois, saat valkeaa pastaa.

Terkuin, Lotta ja Ilona

 


Pinaattituorepasta

4:lle

150-200g pakastettua pinaattia tai ryöpättyä tuorepinaattia
5 dl vehnäjauhoja (tai durumjauhoja)
3 munaa
suolaa
1. Sulata jäinen pinaatti tai ryöppää tuorepinaatti. Purista pinaatista ylimääräinen neste pois. Soseuta pinaatti sauvasekoittimella hienoksi. Mittaa jauhot ja ripaus suolaa leivonta-alustalle keoksi. Tee keon keskelle kuoppa ja riko munat siihen. Lisää munien sekaan hienonnettu pinaatti. Sekoita ensin munat ja pinaatti keskenään haarukalla. Ota pikku hiljaa jauhoja mukaan seokseen käsin vaivaamalla.

2. Massasta syntyy pehmeän kimmoisa taikinapallo. Jatka vaivaamista noin kymmenen minuutin ajan. Lopputulos on joustava, sileä ja ja notkeasitkoinen pallo. Mikäli taikina tuntuu vielä kovin pehmeältä, lisää hieman jauhoja. Pastataikina on valmista, kun sormella painettu kuoppa palautuu nopeasti. Pidä taikinaa kelmulla peitettynä huoneenlämmössä tai jääkaapissa puoli tuntia ennen jatkokäsittelyä.

3. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Lisää tarvittaessa jauhoja helpottamaan kaulitsemista.Meidän pasta on lisäksi hieman paksua, eli pasta kannattaa kaulita ohuemmaksi.

4. Kun taikinalevy on kaulittu riittävän ohueksi (1-2mm), nosta se hetkeksi lepäämään esimerkiksi keittiökaapin oven päälle.

5. Hetken levättyään pasta on valmista leikattavaksi. Jos haluat nauhapastaa, suosittelemme taittelemaan taikinalevyn kevyesti ensin kolmeen osaan, jonka jälkeen samankokoisten nauhojen leikkaaminen on helpompaa yhdellä veitsen painalluksella.

6. Leikattuasi taikinan avaa rullat varovasti pöydälle odottamaan keittämistä. Halutessasi voit tehdä minkämuotoisia pastakuvioita vain. Kypsymisen kannalta on kuitenkin hyvä, että kuviot ovat keskenään suurin piirtein samansuuruisia. Me teimme melko leveitä, pappardelle-tyyppisiä nauhoja. Hieman kapeampi malli (tagliatelle) voisi olla kypsymiselle otollisempi.

7. Kiehauta reilusti vettä (n. 3-4 litraa) ja lisää joukkoon 1 tl suolaa vesilitraa kohden. Lisää pastanauhat kiehuvaan veteen. Sekoittele pastaa keittämisen aikana. Puraisemalla on helpoin varmistua siitä, että pastassa on vielä puruvastusta eli se on al dente. Kypsymisaika vaihtelee pastan muodon, laadun, paksuuden ja tuoreuden mukaan. Useimmiten pari minuuttia riittää.

Kutsu ruokailijat pöytään. Kaada kypsä tuorepasta siivilään ja siitä lämmitettyyn tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon kastike (kastikevinkki tulossa!) ja anna maustua hetken. Tai lisää joukkoon loraus oliiviöljyä maun antajaksi. Tarjoile välittömästi parmesan-juuston ja hyvän punaviinin kera.

Tulosta resepti

 

 

Tuorepastataikina syntyy kananmunasta ja durum-jauhoista. Mausteena voi käyttää esim. pinaattia.
1. Pastataikina syntyy ilman kulhoa. Kananmuna ja pinaatti lisätään jauhoista muodostettuun kraateriin.
Taikinasta muovataan kimmoisa pallo.
2. Pastataikina on valmista, kun sormella painettu kuoppa palautuu nopeasti.
Pastataikina kaulitaan ohueksi levyksi.
3. Pastataikina kaulitaan ohueksi levyksi. Taikina kannattaa jakaa kahteen osaan, niin sitä on helpompi käsitellä.
Pastan on hyvä antaa hengähtää hetki ennen keittämistä.
4. Kaulitun taikinalevyn on hyvä levätä hetki ennen keittämistä. Pasta riippuu mielellään esimerkiksi keittiökaapin oven päällä.
Taikinasta voi leikata haluamansa muotoista pastaa.
5. Taikinalevyn taitteleminen ennen leikkaamista on hyödyllinen kikka nauhapastan teossa. Eräs tuttu keittiömestari neuvoo leikkaamaan nauhan päistään suipentuviksi. Tiedä sitten miksi!
Tuorepastaa voi muotoilla mielensä mukaan. Perinteinen nauhapasta toimii hyvin.
6. Avaa valmiit taikinanauhat varovasti ja jätä pöydälle odottamaan keittämistä. Kokemuksen rintaäänellä suosittelemme asettelemaan nauhat laakealti pöydälle ja keittämään suhteellisen pian kaulitsemisen jälkeen. Näin pastasta tulee irtonaista.
Tuorepasta tarjoillaan vastaraastetun parmesanin kanssa.
Tarjoile pinaattituorepasta oliiviöljyn, vastaraastetun parmesanin ja hyvän punaviinin kera.

 

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Itsekaulittua tuorepastaa pinaatilla”

  1. Eija Sivén

    Ne kaulitus ja leikatut pastat kannattaa jauhottaa polentalla ja antaa kuivahtaa 20 minuuttia, silloin ne ei tartu keitettäessäkään toisiinsa ja toi polenta ei kuitenkaan jää sen pastan pintaan liisteriksi.


Napsauta peruuttaaksesi vastauksen.

Vastaa käyttäjälle Eija Sivén Peruuta vastaus